
Hükümet seçim döneminde söz vermişti, Bağ-Kur primlerinin SSK ile eşitleneceğinin sözünü vermişti. Seçimlerin üzerinden iki yılı aşkın zaman geçti. Yeni seçimler yaklaştı ama bir türlü esnafın belini büken Bağ-Kur emeklilik için 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan bir televizyon programında, Bağ-Kur’daki 9 bin gün prim şartının 7 bin 200 güne indirilmesi için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile çalışmalar yürüttüklerini ve 226’nın ilk yarısında tamamlanacağını açıklamıştı.
İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğul, İskenderun Berberler Kuaförler Odası Başkanı Nurettin Tabaş ve esnaflara sorduk.
Esnaf Odaları ve Esnaflar Hükümetten seçim döneminde verilen sözlerin tutulmasını istiyor. Hatay’ın yaşanan depremi, konteyner çarşılardaki durgunluk, primlerin, elektrik, vergi gibi borçların ödeyemez duruma düştüklerini ifade ediyorlar.
Genç nüfusun Bağ-Kur, vergi, dükkan giderleri gibi yüksek giderler yüzünden esnaf işine girmediklerini, hatta babadan kalan iş yerlerinin kapatıldığını ve devam ettirilmediğini söylediler.
Esnaf “Madem seçim döneminde SSK ve Bağ-Kur eşitlenmesi söylendi, neden yıllardır yapılmıyor, neden bizler de SSK diğer çalışanlar gibi 7 bin 200 üzerinden emekli olamıyoruz ve mağdur ediliyoruz. Zaten prim borçları birikmiş, çoğumuz prim günleri düşürülse emekli olacağız ve biraz rahatlayacağız” diyorlar.
Esnafın Sesine Bakalım
MUSTAFA ÇÖLOĞLU (İSEKENDERUN BAKKALLAR VE BAYİLER ODASI BAŞKANI)
Biz esnaflar olarak bunun çok daha önce yapılmasını bekliyorduk, çünkü seçimlerde 9 bin iş günün 7 bin 200’e düşürüleceği söylenmişti, seçimlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bu düzenleme yapılmadı. Esnaf bu yasanın çıkmasını dört gözle bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Maliye Bakanı ortak bir çalışmadan söz edildi, bunun 2026’nın yarısında planlanacağı basında çıktı, biz de bunu heyecanla bekliyoruz. Nasıl EYT yararlandı bizim esnafımız da 7 bin 200 günde emekli olabilsinler, esnafın yanında çalışan insan 5 bin 300 veya 6 bin günle emekli olurken, esnafımız 9 bin günle emekli olmaktadır. Madem bunlar bir çatı altında toplandığı söyleniyor, o zaman eşitlenmesi gerekiyor. Bir çatı altında toplandı ama bir bütünlük sağlanamadı. Bunun sağlanması gerekiyor. Esnafımız aylık olarak Bağ-Kur primini 8 bin 500 üzerinden ödemektedir. Her geçen gün esnafımızın zararına olmaktadır. Esnaf emekli olup, maaş alması gerekirken hala Bağ-Kur borcu ile boğuşmaktadır.
Genç nüfus esnaflığa çok sıcak bakmıyor, elektrik, dükkan, vergi, Bağ-Kur gibi giderleri düşününce işlerde iyi gitmiyor ve bu işe girmek istemiyor. Daha da önemlisi ise bazı güzel işletmeler olmasına rağmen babalar, çocuklarına iş yerini devam ettirmesi için devir edemiyor. Çünkü gençler bu yükün altından kalkamayacağını düşünüyor. Babalarının mesleklerini devam ettirmek istemiyorlar. Onlar çalışma saatleri belli, gelirleri belli, risk olmayan işlere yöneliyorlar. Genç arkadaşlar sonunu görmek istiyor ve esnaflığın zor olduğunu görüyor.
NURETTİN TABAŞ (İSKENDERUN BERBERLER VE KUAFÖRLER ODASI BAŞKANI)
Basından öğrendiğimize göre esnafın Bağ-Kur primlerinin ödenmesi konusunda düzenlenmenin 2026 yılında yapılacağını duyduk, ama bunun da gerçekleşip, gerçekleşmeyeceği belli değil, yani artık esnafında Bağ-Kur’luların emeklisi 9 binden, 7 bin 200 günü düşürülerek, esnafı da rahatlatsınlar. Esnafımızın durumunu biliyoruz ve zor durumdadır. Küçük esnaflarımızın durumu ortada ve diğer borçlarını da ödeyemez duruma düşmüştür. Esnaf zaten Bağ-Kur ve SSK borçlusudur, hemen, hemen hepsinin borçları vardır. Bu düşürülürse esnaf için bir nefes olur ve esnafımıza moral gelir, bu kez 2026 yılında hükümet sözünü tutar diye düşünüyorum.
YAVUZ ARAR (ESNAF)
Biz de umutla bunun gerçekleşmesini istiyoruz. Zaten esnafların çoğu konteyner çarşılarda iş yapamaz durumdalar, acilen çözüm bekliyoruz ve esnafımız biraz rahatlarlar. Yani emekli olursak en azından vergi borcu ve diğer borçlarımızı öderiz.
HAYDAR İÇÖZ (ESNAF)
Küçük esnaf zaten bitmiş ve düşürülürse biraz iyi olur, yani esnafın durumunu yakından izlesinler ve bu kararı verirken, kendi ihtiyaçlarına değil, bizim ihtiyaçlarımıza göre karar versinler. Başka da söylenecek bir durum kalmadı!
FEYRUZ KAYIKÇI (ESNAF)
Biz konteyner çarşılarda esnaflık yapıyoruz, işlerimiz düzgün gitmiyor, bu Bağ-Kur borçlarının SSK ile eşitlenmesini talep ediyoruz. Gördüğünüz gibi çarşı boş ve bizim işler para kazanamıyor. Esnafların zaten Bağ-Kur ve sigorta borçları bulunmaktadır. Emekli olursa bu borçları öder ve rahatlarlar. Genç arkadaşlarda belki bu prim günlerinin aşağıya çekilmesi ile esnaf olurlar diye düşünüyorum.
HÜSEYİN GÜLER
HATAY