Anasayfa / Manşet / İSKENDERUN KONTEYNER ÇARŞI ESNAFI ‘ÜÇ YIL SONRA AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYORUZ’

İSKENDERUN KONTEYNER ÇARŞI ESNAFI ‘ÜÇ YIL SONRA AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYORUZ’

İskenderun Konteyner Çarşılarda kalan esnaf ve Oda Başkanları 6 Şubat depreminin üçüncü yılında bir değerlendirme yaptılar. Yöneticilerin yaptıklarını, yapamadıklarını ve önerilerini hükümete ilettiler.

Oda Başkanlarını son üç yılda neler yaşadıklarını, yaralarının sarılıp, sarılmadığını ve bundan sonraki durumu sorduk.

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa  Çöloğlu,  “Yeni yerlere taşınan esnafımız yok” diyerek esnafın uzun bir süre bu konteyner çarşılarda kalacağını ifade etti. Yine Terziler Odası Başkanı Mehmet Ordulu “KOSGEB yardım etti ama Mart ayında ödemeler geliyor, esnafın ödeyecek gücü yok bir yıl daha ertelenmesini istiyoruz” diyerek hükümete çağrı yaptı.

İskenderun Çarşı Derneği Başkanı Mehmet Çoşkun,  “BAĞ-KUR ve KDV gibi verilerin ödenmesi bir yıl daha ertelenmelidir” talebinde bulundu. Konteyner Çarşı Esnaflarından Nurcan Arslan,  “Konteyner Çarşılar kalkmadan devletin bize yeni bir yer çözümü olmalı” dedi. Yine Konteyner Çarşı Esnaflarından Zeki Çelik “Yağmur, kışta idare ettik ama konteyner çarşılar kapatılırsa esnafın dışarıda kira verecek gücü yoktur, herkes işi bırakır ve evine gider” diyerek, terzilik mesleğinin biteceğini söyledi.

MUSTAFA ÇÖLOĞLU (İSKENDERUN BAKKALLAR VE BAYİLER ODASI BAŞKANI)

6 Şubat yaklaştıkça içimizi bir korku basıyor, 6 Şubat depreminde yitirdiğimiz insanlarımıza Allahtan rahmet ve yakınlarına sabır diliyoruz. Tabi insanlarımız canlarından, mallarından ve işlerinden oldular. Depremden sonra konteyner çarşılar kuruldu ama esnaf çok mutlu değil, konteyner çarşıların canlanması için yöneticilerden bir destek görmedik. Şöyle “Biz verdik başınızın çaresine bakın” düşünülmektedir. Hadi esnafa yeni yer veya yapılan yere gidin denilse şehir içinde bu binalar daha yeni yapılmaya başlandı. Bunlar ne zaman bitecek, esnaf ne zaman taşınacaktır? Yeni yerlere yani yapılan yerlere yerleşen bir esnaf yok, çünkü bize yeni kayıt için gelen yoktur. Aradan üç yıl geçmiş uzun bir zaman ve şimdiye kadar bitmiş olması gerekirdi. Esnafın yarınları ile endişeleri var, dükkan kiraları almış, başını gidiyor, burada kalasa iş yoktur. Mücbir sebep uzatılmadı. Hadi bunlar yetmedi İskenderun belediyesi Atatürk anıtı ve millet parkı içine iki yöresel lezzetler adı altında organizasyon yaptılar. Yapmayın, etmeyin dedik amma dinlemediler. Şimdi bizim esnaf kazansa ve borçlarını ödese kötü mü olurdu?

MUSTAFA ORDULU (İSKENDERUN TERZİLER ODASI BAŞKANI)

6 Şubat depremi insanlarımızı zorda bıraktı, insanların dükkanları yıkıldı, işlerini yitirdiler. Bizlere konteyner çarşılar yaptılar ama işler iyi gitmedi. KOSGEB’ten aldıkları da yaralarını sarmadı. Basit usulden gerçek usule geçen esnafımızın bir yıl daha ertelenmeliydi. Esnafa krediler açıldı biraz ertelendi ama daha fazlası yapılabilirdi. Çarşımızdaki esnaf sadece dükkanında oturmaktadır ve iş yapamıyor. KOSGEB’ten alınan kredilerin ödemesi Mart ayında başlıyor, esnaf zor durumda kalacak ve bir yıl daha ertelenmesi gerekiyor.

MEHMET ÇOŞKUN (İSKENDERUN KONTEYNER ÇARŞI DERNEĞİ BAŞKANI)

 

6 Şubat depreminden bu yana üç yıl geçti, biz İskenderun Çarşı Derneği olarak: Elbette sorunlar yaşıyoruz ve işlerimizi yoluna komaya çalışıyoruz. En azından devlet desteği olarak BAĞ-KUR, KDV konularında bize yardımcı olmaları gerekir. Bizim konteyner çarşılar başta olmak üzeri İskenderun’un

alt yapısı, inşaat ve diğer konularda temizliğe ihtiyacı var. Yine elektrik su gibi zorunlu ihtiyaçları bir an önce çözülmesi gerekir. Yani kısaca inşaatların bitirilmesi gerekiyor.

NURCAN ARSLAN ( KONTEYNR ÇARŞI ESNAFI)

6 Şubat depremi zor bir zamandı ama biz yine toparlanmaya çalıştık, toparlandık, devletimizin ve belediyemizin desteği ile bu konteynerler yapıldı ama bizim hayat mücadelemiz halen devam ediyor. Biz konteyner çarşılardan çıkmak zorunda kaldığımız zaman bize bir alternatif sunmaları gerekir. Kiralar çok yüksek ve hiçbir esnaf bu kiraları karşılaması mümkün değildir. Devletimiz bizi ortada bırakmadı, teşekkür ediyoruz. İnşallah böyle bir afet ile karşı, karşıya kalmayız. Yine bizim geleceğimiz için hükümetin sesimizi duymasını istiyoruz ve çarşılar kalkarsa bize yer göstermelerini bekliyoruz.

ZEKİ ÇELİK (KONTEYNER ÇARŞI ESNAFI)

İdare etmeye çalışıyoruz, çarşımızın eksiklikleri var, yağmurlarda sıkıntılar yaşadık. Kendi, kendimizi idare etmenin yoluna bakıyoruz. Basit usulün kaldırılması esnafı bayağı sıkıntıya soktu. Bizlere muhasebecilerin ellerine düşürdüler ve bir daha gider kapısı açtılar. Özellikle konteyner bölgelerine şefkatli yaklaşmaları beklerdik. Bu çarşıların kaldırılacağı duyumlarını alıyoruz ama buradaki esnafın 20-30 bin aylık kira verecek gücü yok. Herkes işini bırakır evine gider ya da başka bir işe bakar.

HÜSEYİN GÜLER

İSKENDERUN

 

 

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir