Anasayfa / Manşet / ERZİN TARIM İŞÇİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI EYÜP TAT: İŞÇİLERLE, ÜRETİCİLERİ KARŞI, KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR!

ERZİN TARIM İŞÇİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI EYÜP TAT: İŞÇİLERLE, ÜRETİCİLERİ KARŞI, KARŞIYA GETİRMEK İSTİYORLAR!

Çukurova’da tarım işçilerinin ücretlerinin bin 500 liradan, bin 200 liraya düşürülmesinden sonra bu ücretlerinin düşürülmesine karşı mücadele eden ve daha öncede tarım işçilerinin grevine önderlik eden Erzin Tarım İşçileri Derneği Başkanı Eyüp Tat’a  Hatay Valiliği, işverenler, Kaymakamlar baskı uyguladılar.

Bu günlerde ise Dernek Başkanı Eyüp Tat hakkında Vergi Dairesince bir araştırma sürdürülüyor. Eyüp Tat sürdürülen soruşturmanın haksız ve işçilerin mücadelesini bastırmak için kullandıklarını iddia etti ve şöyle dedi:

“Beni şahsi olarak tarım işçileri üzerinden gelir elde etmekle ve dernek faaliyetlerini yürüttüğüm konusunda bir araştırma yapmışlar. Memurlar bu konuyu “gerekli bilgileri ulaştık” diye bana ilettiler. Hatta gençlere benim maliyece arandığımı söylemişler, bende onları telefonla ulaştım ve bilgileri aktardım. Bilgileri alarak benden ayrıldılar. Benim vergi ve gelir elde ettiğim ise doğru değildir.

Biliyorsunuz daha önce de Adana ilinde işveren ve işçi temsilcilerin işçi ücretlerini bin500 liradan bin 200 liraya düşürülmesini kabul etmedik. Mersin ve Hatay İşçi Dernekleri Adana’nın bu kararını imzalamadı. İşçilerin üzerinden para kazanma hikayesi olarak da bana ve işçilere baskı ile mücadeleyi yıldırmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda işçi ve üreticileri karşı, karşıya getirmeye çalışıyorlar.

Adana ilinde tarım işçilerinin ücretlerinin düşürülmesi üzerine işçilerden ve kendisi işçi çavuşu olan bahçedeki mandalin ve portakal ağaçlarındaki meyveleri sopalarla dökerek çiğnemişler, bu olayı yapan işçi çavuşu jandarma tarafından gözaltına alınmış ve sorgusu devam etmektedir.

Mersin ve Hatay Tarım işçileri dernekleri olarak işçi ücretlerinin düşürülmesine karşı çıktık ve aynı kalmasını savunuyoruz. Yoksa Adana’da olduğu gibi işçilerden istenmeyen tepkiler alacaklardır.

Bu sahada güven ortamı zedelendiğinde hem işçiler açısından, hem de üreticiler açısından gelecek üretim yılında zorluklar yaşanacaktır. Yarın üreticiler işçi bulmakta zorluk çekecek, işçilerde bu kötü şartlarda çalışmayacaklardır.

Biz diyoruz ki: Lütfen tarım işçilerinin yaşamlarına yansıyan kötü şeyler yapmayın. Zaten sigortaları yok, sendikaları yok, iş güvenceleri yok, sağlık güvenceleri yok, kalacakları yerler yoktur. Bir de işçileri ve üreticileri başka alanlarda karşı, karşıya getirilmesini istemiyoruz”

“Sayın Valinin ovada çalışan işçilerin barınma ve yaşama koşullarını iyileştirmektir, hak edileni elinden almak değildir. İki yıl önce ziraat odaları ve üretici temsilcileri işçi yok diye haykırıyorlardı, şimdi ise ücretleri düşürmek için çalışıyorlar. İşçi olmazsa ürünler ağacın başında kalacaktır. Adana ovasında işçilerin barındıkları yerler sazlık alanlar, dere yatakları, bataklıklarda kalıyorlar. Son yağan yağmurla birlikte buralar sular altında kalmıştır. Erzin ilçede valilik tarım işçilerine  bir yer verdi ama orada elektrik, su, tuvalet, güvenlik olmadığından biraz kaldılar, daha sonra memleketlerine gittiler. Şu anda tarım işçisinin yüzde sekseni gitti.”

HÜSEYİN GÜLER

HATAY

 

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir