Antakya Halk Pazarı Antakya İlçenin en büyük ve tek pazarı durumunda olan pazarlarından biridir. Antakya halk pazarına Antakya mahalleleri, Arsuz ilçesi, Defne ilçesi, Kırıkhan gibi ilçelerin geldiği sebze ve giyim pazarıdır. İnsanlar buraya hem büyük Pazar hem de en ucuz yiyecek ve giyecek satılan yer olduğu için gelmektedir.
Halk Pazarı esnafı üç yıldır yollarının yapılmadığını ve kışın yağmurlardan çamur içinde, yazında bitmeyen toz içinde iş yapmaya çalışıyorlar. Daha öncede bu pazarın kaldırılacağı söylendi, ama kaldırılmadı.
Esnaf işlerinin çok düşük olduğunu, ancak eve ekmek götürecek düzeyde olduğunu söylemektedir. Nedenlerini de: Yolların sürekli alt yapı çalışmalarının tamamlanmadığı, halen birçok binanın yıkılmasının sürmesi, şehir merkezindeki TOKİ’lerin bitirilmediği için bir yol olduğunu söylemektedir.
Halk Pazarı esnafı öncelikle yolların bitirilmesini, pazarın ilkel olmaktan çıkarılmasını ve iyi şartlarda halka hizmet etmek istediklerini açıklıyorlar. Ayrıca Antakya ilçesi için tek pazarın yeterli olmadığını, belediyenin mahallerde yeni pazarlar açılmasını ifade ediyorlar.
Pazara alışveriş için gelen vatandaşta pazarın ucuz olmasına rağmen ihtiyaçlarını alamadıklarını, bunun fiyatların pahalı olmasından öte asgari ücret, emekli maaşları, engelli maaşları, yaşlılık maaşlarının çok yetersiz olduğunu söylüyorlar. Bu maaşların insan gibi yaşayacak bir seviyeye getirmesini bekliyorlar.
Halk Pazarında esnafla görüştük ve sorunları ve çözüm önerilerini aldık.
FEHMİ ESMER (PAZARCI ESNAFI)
Depremden sonra Pazar esnafı ciddi anlamda maddi sıkıntılar yaşadı. Herkes işini, evini, canlarını yitirdiler. TÜEK geçen bir açıklama yaptı ve en fakir illerden Hatay olduğunu belirtmektedir. Buradaki esnaf harçla, borçla ayakta durmaya çalışıyorlar. Devlet yetkililerinden rica ediyoruz, esnafa yardımcı olsunlar. Bizim esnafımız depremden bu yana Hatay il dışından aldığımız malları ancak peşin alıyoruz, bize vadeli vermiyorlar. Nakit olmaz ise işimiz dönmüyor, bankaya gidiyorsun bir süre engeller ile karşılaşıyoruz. Bizim pazara yetkililer geldiğinde toplum içine yani Pazar esnafının yanına sokmuyorlar, yandaşları ile görüşüp gidiyorlar. Bir yetkilinin yanına gittiğimizde seni kovmaktan beter ediyor, yani çözüm üretmiyorlar. Devlet Hatay halkına sahip çıksın istiyoruz.
AHMET DOĞU (PAZARCI ESNAFI)
Hatay’ın tüm halkı bu pazara alış-veriş yapmaya geliyor. İnsanlar birkaç kilo bir şey alabilmesi için yol tepiyorlar. Burası tek Pazar, şöyle yapabilirler: Rezerv alan edilmeyen mahallerde yerler var, oralara geçici pazarlar kursalar: Esnafa ve halkada büyük bir yardımcı olurlar. Alışveriş konusunda gelince, insanlar buraya gelirken arabasını koyacak yer bulamıyor, geçen kaza oldu ve arkadaşımız ciddi şekilde yaralandı. Buraya araçların girişi, çıkışı, park yeri olmadan insanlar buraya gelmekte zorlanıyorlar. Sebze fiyatları düşmesine rağmen işlerimiz de düştü.
MURAT CİNGÖZ (PAZARCI ESNAFI)
Burası ciddi şekilde toz oluyor, yollar tamamlanmadı. Malı alıyoruz, tozdan ötürü mallarımız yenilmez hale gelmektedir. Zor ayakta duruyoruz, zor geçindiriyoruz kendimizi. Yolları yapmadılar ama bari belirli günlerde yolları sulasalar, çok toz olmaz. Yani bu yollardan ötürü zararımız ciddi olduğunu yetkililer bilsin.
ERCAN DOĞRU (PAZARCI ESNAFI)
Abi işlerimiz kötü, yollarımız kapalı, müşteri arabayla geçecek yol bulamıyor. Malları getiriyoruz, yerimize arabayla giremediğimizden sırtımızda taşımak zorunda kalıyoruz. Bizim devletten, belediyeden tek istediğimiz yollarımızın düzene sokulması ve bu yol çilesinden kurtulmak istiyoruz.
AHMET DEMİRCİ (PAZAR ESNAFI)
Biz karpuz satıyoruz, bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü insanlara kalitesiz karpuz getirip, satıyorlar. Bunun önüne geçilmesi gerekir. İnsanların imkanları olmadığından ucuz karpuz alıyorlar ve çöpe döküyorlar. Biz temiz karpuz getiriyoruz. Kesmece karpuz veriyoruz. Müşteri beğenmez ise iyi çıkma ise vermiyoruz. İnsanlar ucuz karpuz alıp, çöpe dökmesinler. Şu an işlerimiz kırık, düzelir diye bekliyoruz. Öncelikle ıskarta karpuzların piyasaya sokulmasının önüne geçilmesi gerekir.
HÜSEYİN GÜLER
ANTAKYA







