Eğitim Sen Hatay Şubesi Okulların Açılması İle İlgili Basın Açıklaması Yaptı
Eğitim Sen Hatay Şubesi corona virüs salgını dolayısıyla okullarda mesleki çalışmaların yüz yüze değil çevrimiçi yapılmasına dair çabalarının karşılıksız kalması dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş tarafından Eğitim Sen adına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Yaklaşık olarak bir milyon öğretmen mesleki çalışmaların yüz yüze yapılması kararı gereği, uzun bir aradan sonra pazartesi günü itibarı ile okullarına döndü. Salgının geldiği aşamanın ciddiyeti, yeni vaka sayılarının sürekli artıyor olmasının yarattığı kaygı ve tüm uyarılara rağmen mesleki çalışmaların yüz yüze değil çevrimiçi yapılmasına dair çabamız karşılık bulmadı.
Salgın koşullarında okullarda , bizi en fazla kaygılandıran konu alınması gereken önlemlerdi. Günler, hatta haftalar boyunca alınması gereken önlemlerin neler olduğunu ifade etmiştik. Bir daha tekrar ediyoruz;
* Öğretmenlere ücretsiz haftalık test yapılmalı,
*Okula girişlerde ateş ölçümü yapılmalı,
* Derslikler, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri için fiziki mesafeyle ilgili önlemler alınmalı,
*Temizlik ve dezenfektan için bütçe ve bu işleri yapacak yeterince personel alınmalı,
*Okul giriş ve çıkışları ve teneffüslerde gerekli düzenlemeler yapılmalı,
*Okul servisleri ile ilgili gerekli düzenlenme sağlanmalı,
*Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama yapılmalı,
*Ders içerikleri ve ders araçları yeni normale hazır hale getirilmeli,
*Okullara sağlık personeli görevlendirilmelidir.
Ama ne yazık ki bir çok okulumuzda ne yeteri kadar personel bulunmakta ne de yeterli önlemler alınmaktadır.
Okullarda alınan önlemleri, mesleki çalışmalar için okullarda bulunan eğitim emekçilerine sorduk. Türkiye genelinde sadece 8 saat devam eden anketimize bu kısa süre içerisinde 2212 kişi katıldı. Katılımcıların % 9’u alınan önlemleri yeterli bulurken, %26’sı kısmen alınmış, %40’ı yetersiz ve %25’i önlem alınmamış yanıtını verdi.
Anket bir gerçeği ortaya çıkarmaktadır: ”Okul eğitim yöneticileri salgına karşı önlem almaya çalışmış ,ancak aldıkları önlemler öğretmenler başta olmak üzere eğitim emekçileri tarafından yeterli bulunmamıştır. Bu durumun nedenlerinden birincisi okulların önlem alacak bütçesinin olmaması; ikincisi de bu önlemleri yaşama geçirecek ve bunun sürekliliğini sağlayacak yeterince personelin bulunmamasıdır.
Biz öğretmenler, okulların bir an önce açılmasını ve yeniden öğrencilerimizle bir araya gelmeyi, onların gözlerinin içine bakarak sınıfta olmayı istiyoruz. Biliyoruz ki hiçbir uzaktan eğitim deneyimi öğrencinin gözündeki ışıltıyı, öğretmenin yüzündeki gülümsemeyi içermez.
Yaptığımız uyarıların, ortaya koyduğumuz önerilerin ve yönelttiğimiz eleştirilerin toplumsal sorumluluğumuzun gereği olduğunu vurgulamak isteriz. Salgınla mücadelede başarılı olmak için öncelikle alınacak tüm önlemelerde ve atılacak adımlarda halk sağlığını ve toplum yararını esas almak gerekmektedir.
Birkaç gündür İzmir, İstanbul, Edirne, Rize, Mersin, Bursa, Çorum, Adana, Denizli, Diyarbakır gibi illerden öğretmenlerimizin Covid 19 pozitif vaka haberleri gelmeye başladı. Bu haberler ne yazık ki kaygılarımızı haklı çıkardı.
İllerden gelen bilgiler, artan vaka sayıları ve 25 Ağustos2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kurumlarında çalışanların uzaktan ve dönüşümlü çalışmalarına olanak sağlayan genelge bize salgında gelinen durumun ciddiyetini açık bir şekilde göstermektedir.
Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bu dönemde tüm bilgileri şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir..
Gelinen aşama var olan durumu yeniden değerlendirmeyi zorunlu hale getirmiştir. MEB, hızla sendikalarla bir araya gelmeli, Cumhurbaşkanlığı genelgesinin nasıl uygulanacağı ve bundan sonra sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin bir yol haritası oluşturmalıdır. Yüz yüze eğitimin başlaması eğer gerçekten isteniyorsa sağlıkla ilgili tüm önlemlerin tam olarak alınması gerekmektedir. Yetersiz önlemler, niyetten öteye geçmeyen tavsiyeler ve sadece maske takarak salgınla mücadele edilemeyeceği açıktır.
MEB başta olmak üzere sorumluluğu olan tüm kurumları bu hususta yeniden düşünmeye davet ediyoruz.”