Çiftçi İsyan’da: Ya çözüm bulun ya da toprak verin!
Amik ovasında üç yıldır ekili alanlar sular altında kalırken, Üç yıldır Devlet tarafından “çözüm bulacağız” diyerek çiftçi oyalanıyor.
Türkiye’nin en verimli ovalarından birisi olan Hatay’ın ve Türkiye’nin tarım alanlarından birisi olan Amık Ovası kışın sular altında kalmakta ve yazın da kuraklık çekmektedir. Çiftçinin iki ürün alabilmesinin önü bu anlamda tıkanmaktadır. Çünkü; Kışın ekilen ürünler sular altında kalmakta, yazın da kuraklık yüzünden verimsiz bir ürün olmaktadır.
Geçen yıl ve bu sene AK Parti milletvekilleri iki kez ovada toplantı gerçekleştirdiler. Çiftçinin kışın sular altında kalmasının önüne geçmek için Reyhanlı Barajının tamamlanacağını, Tahta Köprü barajının taşmasının önleneceğini ve yazın içi dolan kanalların DSİ tarafından temizleneceği sözü verildi.
Hatay Ziraat Oda başkanları ve çiftçiler bu projenin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini söylediler. Zaten Amik Ovasının verimli arazilerin kurtarılması da Reyhanlı Barajının bitirilmesi ve kanalların açılması ile mümkündür.
Amik Ovasının en çok sulardan etkilenen bölüm ise Hatay Havaalanın bulunduğu Aşağı Oba mahallesidir. Sular altında kalmasının üç nedeni ise Havaalanın kenarlarının ve yolunun yükseltilmesi, suyun akışını önlemektedir. İkinci nedeni ise zaman içinde dolan su kanallarının temizlenmemesidir. Üçüncü neden ise Antakya bölgesindeki bentlerin yükselmesi ile suların Aşağı Oba bölgesinde toplanmasına neden olmaktadır.
Aşağı Oba Mahallesi bu sene de yağmurlarla birlikte sular altında kaldı. Burada çiftçilik yapanları ekili ürünleri sular altında kaldı. Besicilik yapanların hayvanları çamur içinde yatmaktalar, tonlarca saman suların altında kaldığından hayvan yemleri tükenmiştir.
Aşağı Oba Mahallesinden çiftçi besici hayvanlarının çamurlar içinde yatmasına, ürünlerinin sular altında kalmasına isyan ederek “ Ya bu duruma çözüm bulun, ya da başka yerden toprak verin” demektedir.
Çiftçi Yusuf Gezer, Cumhurbaşkanı ve onun temsilcisi Hatay Valiliğinin durumu yakından incelemesini istemektedir. Yine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanın yerinde inceleme yaparak, yardımcı olmalarını talep etmektedir.
Yusuf Gezer ( Çiftçi ve Besici)
Zarar Ziyanımızı Sizler Aracılığı ile Büyüklerimize Göstermek İstiyoruz.
“Syın Valimize göstermek istiyoruz, Büyükşehir geldi katkıları olacaktır. Her sene aynı sıkıntıyı yaşamaktayız, dolan kanalların açılmasını istiyoruz. Bize bir sezonda yardım etmek değil, kalıcı bir çözüm bulunmalıdır. Tahta Köprü barajının eksiklerinin tamamlanmasını ve Reyhanlı barajının bitirilmesini istiyoruz. Bizler yazın bu suların bastığı yerde ise su sıkıntısı çekmekteyiz. Geçen sene onbeşbin liraya aldığım motor suların altında kaldı. Buğdaylarımız gitti, samanlarım gitti, ambarım sular altında yarısı gitmiştir. Ispanak ektik, bezelye ektik hepsi de sular altında gitti. Çiftçi ne yapsın? Zaten bizim kazancımız bunlar, bunları kaldırdığında kazanç sağlayacaktır.
Köylü ekili arazisini sigorta yaptırmaktadır. Köylü ürün ekmekten korkmaktadır. Sigorta ile iş bitmiyor ki; Hayvanlarımızı suların yüzünden dışarı çıkaramıyoruz, çamurların içinde yatıp, kalkıyorlar. Otlağa çıkmazlarsa, saman yetmiyor. Hayvanlarımız yakında bu yüzden hastalanacaktır. Günlerdir hayvanlarımız çamurların içindedir. Hani hayvan hakları diyenler ortaya çıksın ve benim ineklerimi görsünler. Her sene sudan ötürü çökmekte ve göl olmaktadır. Ha devletimiz bize ‘buradan gidin ve göl yapacağım’ derse biz de göçeriz. Bize başka yerden toprak ve yaşam alanı göstersin. Bir zahmet valimiz, büyükşehir belediye başkanımız gelsin ve görsün, futbol maçı izlemekle halka inilmez!”
Daha önce Amik Ovasında kuraklığa dikkat çekmek için Aşağı Oba Mahallesinde basın açıklaması yapan Cumhuriyet Kadınlar Derneği yöneticilerine Çiftçiler teşekkür ettiler. Yusuf Gezer, “Sizlerin gelip, bizlerin sesi olması, yerinde haber yapması önemlidir. CKD yöneticileri de kalıcı bir çözüm bulunması çağrısında bulunarak “Biz bu gün çiftçimizin yanında olduğumuzu göstermek için buraya geldik. Çiftçimiz bizleri tarlasını gezdirdi, besi ahırını gezdirdi. Pamuk, bezelye, turp gibi ürünler sular altında kalmış. Bunlar halkımızın ihtiyaçları çiftçi büyük zarar içindedir. Çiftçinin zararı karşılanmalıdır. Biz köylünün ürettiğini tüketiyoruz. Onlar üretmezlerse biz nereden gıdamızı temin edeceğiz?” dedi.
Yusuf Gezer, Devletten zararları için yardım beklediklerini, “ Bu sular altında kalan sadece çiftçinin ürünleri değil “ diyerek taleplerini şöyle dile getirdi:
“ Bu ürünlerin sular altında kalması aynı zamanda sebze ve diğer ürünlerin pahalanması, yurt dışından ithal yapılması anlamına gelmektedir. Milletimiz pahalıya alım yapması demektir. Ülkeye katma değerin olmaması demektir, dışarıya borçlanmak ve ürünleri bulamaz duruma gelinmesi demektir. Bunun için devlet büyüklerimiz bu soruna çözüm bulmasıdır. Tarımın, hayvancılığın bitirilmemesi için yardım eli uzatılmalıdır. Bu sorunların hiçbiri bize ait değildir, tamamen devletimizin ve yetkililerin sorunlara çözüm bulmamasından kaynaklanmaktadır.”
HÜSEYİN GÜLER