Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu: Aşılama, koruyucu veteriner hekimlikte vazgeçilmez bir araçtır!
Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, hayvan aşılamalarında koruyucu Veteriner hekimliğin vazgeçilmez bir araç olduğunu hatırlattı.
20 Nisan Dünya Hayvanları aşılama günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Hatay Veterihen hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, şu hatırlatmalarda bulundu:
“İnsanlarda görülen hastalıkların % 61’i, zoonotik, yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardır.
Şap, Şarbon, brucella, Sığır Vebası, gibi hayvanlarda görülen, hayvandan hayvana bulaşarak sebep oldukları verim kayıpları ve ölümlerle ekonomik olarak ciddi etkiler bırakan, ulusal ve uluslararası ticareti ve ekonomiyi etkileyen hastalıklar her zaman gündem konusudur. Eldeki verilere göre bu hastalıklar ülkemizde hayvansal üretimin %10’nu, Dünyada ise %20’sini yok etmektedir.
Bu hastalıklara karşı mücadelede en önemli konu koruyucu hekimlik uygulamalarıdır. Korunma tedaviden hem daha etkili, hem de daha ekonomiktir. Hastalıklara karşı daha az bütçelerle önlem alınabilir iken, tedavi için büyük bütçelere ihtiyaç duyulmaktadır. Covid-19 salgını ile tüm Dünya bunu derinden ve acı bir şekilde yaşamaktadır.
Dünya Hayvanları Aşılama Günü dolayısı ile bir kez daha belirtmek isteriz ki;
Önemli olan hastalık meydana geldikten sonra hastalığı tedavi etmek değil, hastalığın çıkmasına mani olmaktır. Ancak bu yaklaşımın uluslararası bir kabul ile ülkesel ve küresel bir strateji olarak ele alınması diğer önemli bir konudur.
Korunmanın ilk basamağında yer alan aşılama, daha az maliyetli ve etkili bir sağlık yatırımıdır. Hep vurguladığımız “Sağlıklı Hayvan, Sağlık Gıda, Sağlıklı Çevre ve Sağlıklı Toplum” ancak aşılamayla oluşturulur.
Aşılama; koruyucu veteriner hekimlik, hayvan sağlığı ve refahının arttırılması, insanların hayvanlardan geçen zoonotik hastalıklara maruz kalma ve gıda güvenliği açısından oluşan risklerin azaltılması bakımından vazgeçilmez bir araçtır. Aşılama yapılmaması durumunda hayvan yetiştiricilerinin gelirleri de önemli ölçüde düşmektedir.
Geniş çaplı uygulanan etkili aşılama programları, hayvanların hastalanmasını engelleyerek antibiyotiğe duyulan ihtiyacı azaltacak ve böylece küresel bir sorun olan antibiyotik direncinin oluşma riskini de azaltmaya yardımcı olacaktır.
Öte yandan Covid-19 pandemi sürecinde ülkelerin aşı geliştirme ve üretim teknolojilerine destek vermeleri ve yatırım yapmalarının önemi daha iyi anlaşılmıştır.”