6 Sağlık Kuruluşundan aşı uyarısı: Tedbirleri Elden Bırakmayalım!
Hatay’da faaliyet gösteren 6 sağlık kuruluşu, okulların açılması öncesinde aşılama konusunda tedbirlerin elden bırakılmaması çağrısında bulundular.
Hatay Tabip, Diş Hekimleri, Eczacı ve Veteriner Odaları, Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası Hatay Şubesi, Hatay Psikologlar Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Hatay Şubesinden Okulların açılması önce aşılamayla ilgili ortak deklarasyonda, Okulların Eylül ayında açılacağı planlanmışken, 2 doz aşının tamamlanması için uygulamalar derhal başlatılması gerektiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“Biz sağlık, eğitim ve sosyal hizmet çalışanları 18 aydır en ön safta pandemiyle mücadele ediyoruz. Canlar verdik, bedeller ödedik. Artık pandeminin sona ermesini istiyoruz. Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen meslek grubu olarak, aşı olmanın bir tercih değil, çevre sağlığı, halk sağlığı ve hayvan sağlığı için gerekli ve vazgeçilemez bir uygulama olduğunu vurguluyoruz. Koruyucu hekimliğin temel uygulaması aşı yapmak, yaptırmaktır. Hastalığa yakalanmamak ya da hastalığı hafifçe atlatabilmek için aşı olunmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve ilgili tüm kurumları geç kalmadan bir önlem paketi oluşturmalıdır. Ülkemizde bugüne kadar yapılan aşılara dair gerçek saha verileri yani yan etki, koruyuculuk oranı, süresi, aşı türleri arasında farklılık olup olmadığı şeffaf olarak açıklanmalıdır. Testi pozitif olan, servise ve yoğun bakıma yatan kişilerin aşılanma durumu kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Aşı çekincesini gidermek amacıyla Sağlık Bakanlığı, uzmanlık dernekleri, üniversiteler, meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve yerel yönetimlerin de katılımı ve işbirliğiyle etkin bir bilgilendirme kampanyası başlatılmalıdır. Başta sağlık ve eğitim çalışanları olmak üzere kamusal hizmet sunucularının aşılanması zorunlu olmalı, aşı olmayı reddedenlerin bu hizmetleri vermesine izin verilmemelidir.
Okulların Eylül ayında açılacağı planlanmışken, 2 doz aşının tamamlanması için uygulamalar derhal başlatılmalıdır. Toplu olarak bulunulan okul, yurt, kışla, toplu taşıma, AVM, maç, konser gibi kamusal alanlara girebilmek için aşılı olma şartı getirilmelidir. Okullarda sınıf mevcutları azaltılmalı, personel sayısı artırılmalıdır. Çocuklarımızın eğitim hakkı için her kesimin üzerine düşen görevler vardır. Toplumun tüm kesimlerini ve halkımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Aşı takvimi net olarak açıklanmalı, randevu sistemi yerine aşı günü, sırası gelen kişilere ulaşılarak aşı yapılmalı, mevcut sağlık kurumlarına ek olarak merkezi yerlerde aşı istasyonları kurulmalı, ulaşılması zor köy, mezralarda ve tarım işçileri, sığınmacılar gibi çalışan grupları için gezici ekipler oluşturulmalıdır. Gerçek saha verileri değerlendirilerek, toplum için koruyuculuğu en yüksek aşı türü belirlenmeli, yurttaşlarda kafa karışıklığı giderilmelidir.
Pandeminin başından beri hastalıktan korunmada etkinliği gösterilmiş olan önlemler, maske, mesafe, hijyen, havalandırma, kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durma devam etmelidir. İlimizde vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda ciddi bir artış gözlenmektedir. Toplumda sanki pandemi bitmiş gibi bir rehavet gözlenmektedir. Daha önceki aylarda yaşadığımız kayıpları bir daha yaşamak istemiyoruz. Tüm vatandaşlarımızı tedbirlere sıkıca uymaya ve aşı olmaya davet ediyoruz.”