HASİAD Başkanı Murat Hayzaran: Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gerekiyor!
Kısa adı HASİAD olan Hatay Sanayici ve İş İnsanları Başkanı Murat Hayzaran, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gerektiğini savundu.
Bugün sabah HASİAD binasında Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Hatay’ın bereketli toprakları bulunduğuna dikkat çeken Başkan Murat Hayzaran, “Tarım sektöründe üreticilerin teşvik ve desteklerin arttırılarak yaygınlaştırılması özellikle sektöre mahsus olarak mazottan ÖTV alınmaması veya ÖTV oranının düşürülmesi sektöre canlılık getirecektir” vurgusunu yaptı.
HASİAD Başkanı Murat Hayzaran Hatay’da ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması gerektiğine dikkat çektiği açıklamasında şu ifadelerde bulundu:
“ İlimiz bereketli topraklara sahip olup ilçelerimizde yetişen tarımsal ürünlerimizi öne çıkartarak mamül haline getirmek suretiyle katma değer yaratıp markalaştırarak ihraç etmeliyiz. Katma Değer yaratan üretim modeli, markalaşma ve ihracat odaklı yatırımlar yapılması son derece önemli olup, Tarıma dayalı sanayiye yatırım yapılması bu konuda İzmir Dikili örneğinde olduğu gibi Hatay ilinde İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerektiği inancındayız.
Biz üreten, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan ülke olabilirsek, ata tohumlarına dönebilirsek, ülke olarak ayağa kalkabiliriz. Tarım sektöründe üreticilerin teşvik ve desteklerin arttırılarak yaygınlaştırılması özellikle sektöre mahsus olarak mazottan ÖTV alınmaması veya ÖTV oranının düşürülmesi sektöre canlılık getirecektir.
HAMMADDE VE GİRDİ FİYATLARI İLE ÖZELLİKLE ENERJİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ
Hatay sanayicileri ve iş insanları olarak; hammadde, girdi ve üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Elektrik, Doğalgaz, Akaryakıt, hammadde gibi üretimin temel ihtiyaçları son zamanlarda ciddi zamlar görmüştür.
İç piyasanın taleplerine öncelik verilerek bir çok hammaddenin ihracıtına planlama getirilmeli
SEKTÖRLERİN DESTEKLENMESİ TEŞVİK SİSTEMİ;
Hatay İli için ayrılan devlet desteği bütçeleri artırılmalı, bölgemiz tüm ilçeleri bakımından 4. Teşvik bölgesinden 6. Teşvik bölgesine alınmalı ve bölgemizde Özel Statülü Ekonomik Bölge kurulması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.”
YAYLADAĞI SINIR KAPISI AÇILMALI
HASİAD Başkanı Murat Hayzaran, Hatay’ın sınır kapılarından biri olan Yayladağı sınır kapısının açılması gerektiğini dile getirdiği konuşmasına şöyle devam etti:
“Cilvegözü sınır kapasının açılması güvenlik sebebiyle kısa vadede mümkün olamayacak ise en azından hiçbir sorunun olmadığı Yayladağı sınır kapısının açılması ilimizin ve ülkemizin ihracatı, ticareti ve nakliye söktörü açısından oldukça önemli ve gerekli olduğu kanaatindeyiz.
NAKLİYE SEKTÖRÜNÜN DOĞRUDAN DESTEKLENMESİ SAĞLANMALIDIR
Denizyolu Taşımacılığında navlun ücretlerinin ve liman masraf ve maliyetlerinin yüksek oluşu, konteyner bulunamaması ciddi sorun oluşturmakta olduğundan ihracatçılarımızın ve nakliyecilerimizin desteklenmesi daha önce uygulanan teşviklerin yeniden arttırılarak uygulanması gerektiği düşüncesindeyiz.
VERGİ VE SGK ORANLARININ İNDİRİLMESİ- TABANA YAYILMASI- KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE– HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİ
Vergi ve SGK oranlarının düşürülerek kayıt dışı ile mücadele etmek suretiyle haksız rekabetin önüne geçilmelidir.
ÜRETİME YÖNELİK YABANCI YATIRIMCIYA YATIRIM İKLİMİNİN OLUŞTURULMASI
Yabancı yatırımcının sıcak para yerine ülkemizde yatırıma dayalı bir model ile yatırım yapmasının sağlanması, Bu kapsamda Ekonomik, Sosyal Ve Yargı Alanında reform yapılması önem arzetmektedir.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE İLİŞKİN SORUNLAR
Kentsel dönüşüm kapsamında teşvik ve uygulamaların arttırılması, uygulamada çıkan sorunlara çözüm getirilmesi, Daire satışlarının azalmasıyla nakit akışının durması nedeniyle piyasaya canlılık getirmek üzere özel paket krediler ve kampanyalar uygulanması, Yükselen kredi ve mevduat faiz oranları sebebiyle yaşanan likidite ve satış sıkıntılarının çözümlenmesi, Dövizin yükselmesiyle inşaat maliyetlerinin artması nedeniyle sektörün teşvik ve desteklerden yararlanmasının sağlanması, Arsa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Kat Karşılığı İnşaat sözleşmelerinde müteahhitlerin yaşadığı sorunun çözümü için yeni imar alanlarının planlanması, Halihazırda inşaat bitiminde demir ve hazır beton alımlarında yapılan KDV iadelerinin yerine inşaat ruhsatı alındığı zaman yapılacak demir ve hazır beton alımlarında KDV den muaf tutulması bakımından muafiyet uygulamasının hayata geçirilmesi, Arsa sahiplerinin müteahhitler arasında rekabet oluşturulmaya çalışmalarının engellenmesi ve oranın düşürülmesi ve meslek etik kurallarının uygulanması, İnşaat malzemelerinde iç piyasanın taleplerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek, bu miktarları karşıladıktan sonra dış pazarlara satışının yapılması.
SANAYİ SEKTÖRÜNE İLİŞKİN SORUNLAR:
İlimizdeki yatırımcılar, sanayi arazisi bulmakta sıkıntılar yaşamaktadırlar. Hatay’daki Organize Sanayi Bölgeleri’nin dolu olması sebebiyle, bu alanlar yatırım yapılabilmesi açısından maalesef yetersiz kalmaktadır. Bölgemize yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar için yeni sanayi alanları yaratılmalıdır.
Amanos Tüneli projesinin hayata geçirilmesi ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri İskenderun Körfezi’ne bağlanacak olup bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte proje gerek ülkemiz gerekse bölgemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda Amonos tüneli projesi ile ilgili yapılan çalışmaların hızlandırılmalı ve Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nin yapımıyla entegre olacak şekilde bir an önce planlanmalıdır.”