Hatay Psikologlar Derneği üyeleri 10 Mayıs’ta haykırdılar: Psikologlar Meslek Yasasına bir an önce kavuşmalıdır!
Hatay Psikologlar Derneği Başkanı Gülşen Filazoğlu Çokluk ve Dernek üyeleri, Psikologların Meslek Yasasına bir an önce kavuşmalarını talep ettiler.
10 Mayıs Psikologlar günü dolayısıyla Antakya Gazeteciler Cemiyeti’nde Basın açıklaması yapan Hatay Psikologlar Derneği Başkan Gülşen Filazoğlu Çokluk, Psikologlar İbrahim Yıldız, Ulaş Kondakçı ve Selva Kartunoğlu, Psikolog olmadığı halde kendisini psikologmuş gibi tanıtan, bireysel danışmanlık hizmeti veren kişilere itibar edilmemesi hatırlatmasında bulundular.
Hatay Psikologlar Derneği Yönetim Kurulu adına Basın açıklamasını okuyan Psikolog İbrahim Yıldız Şu ifadelerde bulundu:
“Psikologların ve diğer ruh sağlığı profesyonellerinin hem ekip olarak birlikte hem de kendi alanlarında bireysel çalışmalarının bireyin ve toplumun ruh sağlığı için ne kadar önemli olduğunu içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde toplum ve birey olarak deneyimledik ve etkilerini halen hissediyoruz. Gündelik yaşamda bireylerin, duygu-düşünce ve davranışsal zorluklar yaşadıklarında yardım alma ihtiyacıyla birlikte akıllarına gelen profesyonellerden biri olan psikologlar, bireyin bireysel ve toplumsal tutum, davranış, düşünme ve duygu durumlarını tüm yaşam alanlarında inceleyen meslek mensuplarıdır. Yaşamımızı daha çok sevmemizi ve hayallerimize daha güçlü adımlarla ilerlememizi sağlayan insana ve mesleğine saygıyla; işini en doğru şekilde yapmaya önem veren tüm meslektaşlarımızın psikologlar günü kutlu olsun.
Hangi kurumunda çalışırsa çalışsın; öncelikle psikologların meslek ve görev tanımını içeren bağımsız bir yasaya kavuşturulmasına, yaptıkları eğitimin verdiği yetkileri kullanacakları bir çalışma alanı açılmasına ihtiyaç vardır ihtiyaç bulunmaktadır. Psikoloji temel bir bilim olarak, yaşamın hemen her alanında karşımıza çıkmaktadır. Toplumumuzda dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de Psikolog olmadığı halde kendisini psikologmuş gibi tanıtan, bireysel danışmanlık hizmeti veren kişilere itibar edilmemesidir. Bir dönem “sahte psikolog” ifadesiyle gündeme gelen bazı olaylar olmuştu. Bunların önüne geçmek, etik kurallara uygun olarak vatandaşlara ruh sağlığı hizmeti vermek ve bu işin ciddiyetini sağlamak adına yaptığımız farkındalık çalışmalarımız devam etmektedir. Psikolojik hizmet almak isteyen vatandaşlar hizmet alacağı psikologların diploması, aldığı eğitimleri ve yetkinlik alanlarını gösteren belgeleri mutlaka görmeli, kendini psikolog olarak tanıtan ama psikiyatri ya da psikoloji eğitimi almamış kişilerden ruh sağlığı hizmeti almamalıdırlar. Bu durumlar psikolojik hizmet talebi olan bireylerin zaman zaman ehliyetsiz kişilerin yetersiz ve hatta yanlış uygulamalarına maruz kalarak pek çok olumsuzluk yaşamalarına da neden olmaktadır. Her ne kadar mesleki yeterlikler ve standartlar tanımlanmış olsa da henüz Ulusal Ruh Sağlığı Yasamızın olmayışı bunun gibi birçok zorluğun yaşanmasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Toplumun bugünü ve geleceği için, bireylerin iyilik hali için hizmet veren psikologların bir an önce bir meslek yasası ve ruh sağlığı yasasına kavuşması dileğiyle Hatay Psikologlar Derneği olarak tüm meslektaşlarımızın 10 Mayıs Psikologlar Gününü kutluyoruz.”