Yelkenci Gökova Kardeşler, Hopa’dan İskenderun’a rekor denemesi!
Karadeniz’in Hopa’dan yola çıkan Atilla Gökova ve Tolga Gökova kardeşler İskenderun Balıkçı barınağına demir attılar.
Bu zorlu mücadeleyi 13 gün 15 saatle rekor düzeyde tamamlayan ikiliyi üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye’de deniz turizmi ve denizlere sahip çıkılması konusunda dikkat çekmek için yaptıklarını belirttiler.
Yelkenci Gökova kardeşler bir kere daha bu yolculukta Türkiye rekoru kırdılar. Yelkencileri İskenderun Limanında İskenderun Kaymakamı, İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Yener, S.S. Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Celal Bilen, İskenderun Vatan Partisi ilçe sekreteri Sadık Karakaş karşıladılar. İskenderun Kaymakamı ve Belediye Başkanı tarafından Gökova kardeşlere plaket verdiler ve rekor kırmalarından ötürü kutladılar.
İskenderun Limanında Gökova Kardeşlerle Görüştük:
Atilla Gökova (Yelkenci ve Rekor Kıran)
“Rüzgar İle Yolculuğumuz Tamamlandı. Biz 13 günlük deniz yolculuğumuzda motor ve fosil yakıt kullanmadan rüzgarın yardımı ila yapılan projeydi. Doğal atıkları farmende ederek geri toprağa kavuşturduk. Güneş enerjimizden kendi elektriğimiz, denizin suyundan da içme suyunu üreterek kullandık. Doğaya hiç zarar vermeden rekor bir süre olan 13 günde Hopa’dan-İskenderun’a geldik. Türkiye Yelken Federasyonun denetiminde yapılan bir projedir. Motorunuz mühürle ve onların kontrolündesiniz, geçiş noktalarında kontrolünüz yapılarak süreniz sayılıyor. Bir süreyi bitiren kupanın sahibi oluyor, bir sonraki yarış da daha iyi ise ona ama şu anda kupa bizde kaldı. Türkiye yelkenciliği açısından önemli ama kupayı başkasına devir edeceğimiz günü de sabırsızlık bekliyoruz.”
Tolga Gökova (Yelkenci ve Rekor Kıran)
“Biz 2 Mayıs günü Gökova kardeşler olarak Hopa’dan yola çıktık. İskenderun limanını beş itibarı ile giriş yaptık, bu organizasyon Türsel sponsorluğunda gerçekleştirdik. İskenderun halkı güzel bir karşılama yaptı. Eğer yelken süremiz başka bir yelkenci tarafından kırılırsa bize devredilen bu kupayı ona devredeceğiz, bizim içinde yeni bir rekabet başlamış olacaktır.
Yolculuğunuz Nasıl Geçti?
Yolculuğumuz zorlu geçti. Çünkü, 1600 millik bir etap ve yelkenle hiç durmadan iki tane boğaz geçişi, Karadeniz ve Akdeniz gibi belirsiz denizlerde hava raporları almadan ilerleyebilmek zorlu bir süreçti zaten bir rekor kırmaya çalıştık, zaten kolay olması beklenmez ve biz de bu zorlu süreci başarı ile tamamladık.
Yelken Sporlarına Bu Denemenizin Ne Katkısı Olacaktır?
Her yelkencinin bu tür uzun seyahatler yapmak hayalidir. Rekor denemesi olmasa da bu tür seyahatler yapmalarını tavsiye ederim.
Bunun şöyle bir katkısı olacaktır. Ülkemizdeki açık deniz yarışıcılığının ülkemizde ve uluslar arası platformda daha fazla duyulması için önemli katkısı olacaktır.
Sportif Yelkenciliğin Neresindeyiz?
Sportif yelkencilik Türkiye’de hızla gelişmektedir. Türkiye’de yine sıfır tekne sayısı artmış vaziyettedir. Yelkenciliği ilgi artıkça sportif bölümüne de ilgi artmaktadır. Bizim amacımızda bunu tanıtmak, bu tarz organizasyonları yapmak, başka ülkelerde yapılmaktadır. Bu sportif faaliyetler ülkenin tanınması ve turizmine önemli katkıları olacaktır. Bizim de üç tarafı denizlerle çevrili dört denize sahip ülke olarak bu işin daha gelişmesini istiyoruz. “
HÜSEYİN GÜLER