Milli Mücadelenin görünmeyen yüzü: Yayladağı!
Hatay’ın Yayladağı Belediyesi bünyesinde Prof. Dr. Ali Arslan öncülüğünde, “Yayladağı Tarih ve Kültür Sempozyumu” 23 Haziran 2022 tarihinde düzenlenecek.
Son Milli Kongre Mekânı Olgunlar Köyü Camiisi olduğu yapılan araştırmalarla gün yüzüne çıkan Yayladağı tarihiyle sadece ilçenin değil Hatay’ın ve milli mücadelenin de tarihi yeniden yazılacak. Ayrıca bu sempozyumla Milli Mücadele’nin en güneyindeki cephenin Yayladağı olduğu ilmi olarak tescil edilecek.
YAYLADAĞI 2.5 YIL SONRA İŞGAL EDİLDİ
Sempozyuma ilişkin Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“1918 yılında Kudüs, Şam, Halep, Antakya ve Antep’i işgal eden İngilizler, Yayladağı’nı İşgal edememişlerdir. İngilizlerin 1 Kasım 1919’dan itibaren Hatay dâhil olmak üzere bu bölgeleri Fransızlara devretmelerine rağmen Yayladağı’na Fransızlar 2.5 yıl işgal edememiştir. Bunun sebebi o zaman ordu denilen Yayladağı’nda faaliyet gösteren Kuvayı Milliye ve onun kurduğu idari yapıydı. Fransızlar ancak 22 Temmuz 1921 tarihinde Yayladağı’nı işgal edebilmişlerdir. Bugün Türkiye’nin en güneyinde bulunan Yayladağı, dünyanın en stratejik denizi olan Akdeniz’in doğusundaki sıradağların en önemli kavşağında bulunmaktadır. Yayladağı insanlık tarihinin başladığı coğrafyada Antakya ile Şam, Kudüs arasındaki zorlu ama en kestirme yol üzerinde olup bundan dolayı tarihi de çok eskilere dayanmaktadır.”
MİLLİ MÜCADELENİN EN GÜNEYİ CEPHESİ ANTEP DEĞİL YAYLADAĞIDIR
500 yıllık bir tarihi gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın açıklamasını şöyle sürdürdü:
“500 yıllık bu tarihi Yayladağılı hemşerimiz Prof. Dr. Ali Arslan hocamızın öncülüğünde ortalama 300 sayfalık Yayladağı tarihini kitaplaştırıyoruz. Yapılacak bu sempozyum ile Yayladağı’na Nahiye İdaresi olduğu 1. Dünya Savaşı sonunda itilaf devletlerinin yaklaşık 2.5 yıl işgal edemedikleri Yayladağı’ndaki Milli Mücadele ele alınacak. Pek bilinmeyen bu gerçekleri ortaya koyarak Milli Mücadelenin güneyinin Adana ve Antep olmadığının tespiti yapılacak ve Milli Mücadelenin en güneyi cephesinin Yayladağı olduğu ilmi olarak tescil edilecektir. Yapılan bu çalışmalarla birbirinden kıymetli hocalarımızı ağırlayacağımız sempozyumda Yayladağı’nın tarihine ışık tutacağız.”
SEMPOZYUMA DAVET
Başkan Mehmet Yalçın, 23 Haziran 2022 tarihinde saat 10:00’da Yayladağı Kültür Merkezinde ilki gerçekleşecek “Yayladağı Tarih ve Kültür Sempozyumu’na tüm hemşerilerini davet etiğini ifade etti.