Hatay Barosu ‘Riskli Alan’ kararına karşı dava açtı
Hatay Barosu, kentte Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 307 hektar için verilen ‘Riskli alan’ kararına karşı Danıştay’da dava açarken, Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, ‘Sürecin takipçisi olacağız’ dedi.
Hatay Barosu, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Antakya’da 307 hektar alan için verilen “Riskli alan” kararına karşı adliye işlemlerinin yürütüldüğü konteyner önünde açıklama yaptı.
Açıklama yapan Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, deprem öncesi ve sonrası, keyfi ve hatalı uygulama nedeniyle birçok hak ihlalinin yaşandığını, deprem sonrası halkların fikirlerinin alınmadan kararlar alındığını belirtti.
Depremin yarattığı yıkım yetmezmiş gibi şehrin her yanının enkaz toplama alanı olarak işgal edildiğini ifade eden Baro Başkanı Cihat Açıkalın, “Tarım alanları, yaşam alanları, sulak araziler ve hatta dünyada eşi nadir bulunan Milleyha Kuş Cenneti enkaz döküm alanı olarak belirlenmiştir” dedi.
Enkazların toplanma, taşıma ve dökülme şekillerinin yasaya aykırı olduğunu, insan yaşamını tehlikeye soktuğunu söyleyen Başkan Açıkalın, baronun konu ile ilgili hukuki ve sosyal alanda mücadele yürüttüğünü söyledi.
Son olarak ilan edilen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2’nci maddesi gerekçe göstererek 7033 Sayılı Cumhrubaşkanlığı Kararı ile Hatay’da 307 hektar alanın “Riskli alan” ilan edildiğini kaydeden Başkan Cihat Açıkalın, “Kısaca Hatay, Antakya ilçesinin tam kalbinde bulunan çok geniş bir alan gerekçesi ve amacı belirtilmeden riskli alan ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.
DANIŞTAY’DA DAVA AÇILDI
Çok sayıda insanın mülkiyet hakkını ortadan kaldıran işlemin maddi, hukuk, sosyolojik ve demografik yönden gerekçesi ortaya konmadığını belirten Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın, söz konusu bu işlemin Türkiye’de daha önce bazı bölgelerde örnekleri yaşanan ve ranta dönüşen projelerin hedeflendiğini düşündürmekten dolayı işlemin amaç unsurunun hukuka aykırı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Başkan Açıkalın, bahse konu alanın Antakya’nın en önemli tarihi alanını kapsadığını ifade etti.
Birlikte yaşamın tesis edildiği yerin bu alan olduğunu belirten Başkan Açıkalın, “Ne bu alan, ne de şehrimizin tek bir karış toprağı rant uğruna feda edilmeyecektir. Hatay Barosu olarak söz konusu işlemin iptali için Danıştay’a dava açtık, sürecin takipçisi olacağız. Hatay Barosu tarihsel mirasına ve medeniyetlerin birlikte yaşam iradesine her zaman sahip çıkacaktır” diye konuştu