Aççana’da Kazı Çalışmaları sürdürülüyor!
Kazı çalışmalarını Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren Aççana’daki Kazı Çalışmalarını yerinde ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Aççana Höyük – Alalah, (Antik Alalakh Kenti) Hatay ili Reyhanlı ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük yerleşiminin tapınaklar bölgesinde bulunması imar tarihini 4000-3000 yıl öncesine uzandığı sanılmaktadır. Arkeolojik bilimsel yüzey ve kazı araştırma heyeti Kazılardan elde edilen buluntular, bölgenin inanç, kültür, yaşam biçimi ve ticaret trafiğine yön veren yerleşim yeri olduğu kanaatini güçlendirmektedir
Aççana Höyük ilk olarak University of Chicago Oriental Institute Robert J. Braidwood tarafından 1930’lu yıllarda yürütülen Amik Ovası yüzey araştırması sırasında 136 numaralı yerleşme olarak tespit edilmiştir.Höyükte ilk araştırma kazıları 1937’de İngiliz arkeolog Leonard Woolley tarafından yapıldı, bir süre sonra Chicago Üniversitesi’nin sponsorluğunda Prof. Dr. Yener tarafından başlatıldığı ve 2021 sezon kazılarının Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar başkanlığında yürütüldüğü ve höyükte ortaya çıkarılan arkeolojik verilerin kazı başkanlığı tarafından incelenip Kültür ve Turizm Bakanlığı Aççana Höyük Kazı Evi’nde kayıt altına alınarak arşivlendiği görülmektedir. 4 buçuk metre derinlikte yürütülen kazı hareketliliği sonucunda höyükte çıkarılan arkeolojik bulgular yerleşkenin Tunç Çağı izleri taşıdığı bilimsel araştırmalar sonucu ortaya koymaktadır.
Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, Reyhanlı Acççana Köyü yakınında sürdürülen Kadim Alalah Kenti’nin kazı çalışmalarını yerinde ziyaret etti.
Mustafa Kemal Üniversitesi Prehistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Başkanı Doç. Dr. Murat Akar’ın kazı başkanı olduğu çalışmaların Hatay’ın iklimsel ve jeolojik dönüşümlerinin tarih içerisinde iz ve işaretlerini okumayı mümkün kıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Veysel Ere, Aççana Höyük Kazıları ve Amik Ovası Araştırma Merkezi’nin deprem sürecinde ve sonrasında üstlendiği sorumluluk dolayısıyla Doç. Dr. Murat Akar nezdinde tüm merkez çalışanlarını tebrik etti.
Alanda yürütülen çalışmalar kapsamında geleneksel olarak üretilen kerpiç tuğla yapımına katılan Rektör yaşadığımız deprem felaketine karşı bilimsel çalışmaların aksatılmadan sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek bu çalışmalara bir tuğla koyarak sembolik desteğini göstermekten mutlu olduklarını ifade etti.
AHAM Başkanı Doç. Dr. Murat Akar, çalışmalardan elde edilen bilgilerle Dünya çapında Nature, Science gibi prestijli dergilerde yayınlar yapıldığını ve alana yönelik uluslararası araştırmacıların yoğun ilgisi bulunduğunu belirterek yirmi yıldır içinde bulunduğu kazıları geleneksel arkeolojik düzeyden çıkarıp Hatay’ın Jeolojik, Botanik ve Zooloji alanlarında kadim geçmişine ilişkin önemli ipuçlarını ortaya çıkartan bir kimliğe ulaştırmak istediklerini vurguladı.
Kazı alanını ve araştırma merkezini ziyaret eden ve Dr. Müge Akar’dan alanda keşfedilen buluntulara ilişkin bilgi alan Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, burada yürütülen çok disiplinli çalışmaları önemsediklerini ifade ederek üniversite olarak bu gayretleri her zaman destekleyeceğimizi söyledi.
HÜSEYİN GÜLER