Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,17 / Satış: 32,30
€ EURO → Alış: 34,71 / Satış: 34,85

Antakya Uzun Çarşı Esnafı: Tek ayakta kalan çarşımıza sahip çıkalım!

Antakya Uzun Çarşı Esnafı: Tek ayakta kalan çarşımıza sahip çıkalım!
  • 13.08.2023
  • Antakya Uzun Çarşı Esnafı: Tek ayakta kalan çarşımıza sahip çıkalım! için yorumlar kapalı
  • 213 kez okundu

6 Şubat’ta Kahramanmaraş depremi ile Hatay’ın merkez ilçesi Antakya büyük bir felaket yaşadı. Antakya merkez ilçesi bütünü ile depremde ya yıkıldı, ya da ağır hasarlı olarak çıktı. Antakya’da merkez ilçede oturanların tamamı Antakya’dan ayrıldılar. Başka ilçelere ve illere taşındılar.

Antakya ilçesi merkezinde belediye binaları, valilik ve diğer tüm devlet kurumlarının binaları da yıkıldı. Artık bu kurumlarda Antakya’nın merkezinde hizmet vermiyorlar.

Hatay’ın  7 ilçesi depremden zarar gördü, 7 ilçenin özellikle merkezleri yıkıldı ve ayakta az sayıda bina kalmıştı.

Antakya ilçesi merkezinde hemen, hemen sağlam bina yoktur. Bütün mahaller yıkılmış ve tek bir insan yaşamıyor. Antakya merkezinde tek, tük yolcuya ve birkaç büfeye rastlayabilirsiniz. Onunun dışında yer bulamazsınız. Tek, tek mahalleri gezdim, bütün mahalleler boşalmış ve gece hayalet şehir görünümündedir.

Antakya’nın büyük parkında ise bir tek insana rastlayabildim. Simit alacak ve ekmek alacak yeri yoktur.

Hatay Büyükşehir belediye başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ta bütün açıklamalarında “Hatay’ın sorunlarını benim belediye olarak çözmem mümkün değil, 8 bakanla birlikte çözelim” çağrısında bulunmaktadır.

Antakya’nın kapalı çarşısının ise yüzde 50-60 yıkılmış durumdadır. Esnaf molozlar bir tarafta, dükkanları bir tarafta hizmet vermeye başlamış.

Çarşının ayakta kalan dükkanların %60 açmış durumda ama müşteri gelmiyor. Su yok, elektrik düzenli gelmiyor, yerler tozdan, dumandan geçilmiyor.

Esnaf dükkanlarının bu kötü şartlara rağmen çalıştırmaya çalışıyor ama konteyner kentlere, merkez dışı mahallere otobüs ve dolmuş olmadığından kimsenin gelmediğini belirtiyorlar.

Çarşının güvenlik sorunu olduğunu ve çarşının zaten depremden zarar gördüğünden, her şeyin ortada olduğunu belirtiyor.

Son olarak çözüm olarak Hatay valisini, Hatay büyükşehir belediye başkanı ve Antakya belediye başkanını toplantıya davet ederek, çarşının yeniden inşası için görüşelim ve onlar ne yapabilecekler bize anlatsınlar; biz de imkanlarımız neyse elimizi taşın altına koymaya hazırız diyorlar.

Esnaf yine dükkan kiralarının son zamlardan sonra büyük artıştan ötürü önümüzdeki günlerde dükkanların ayakta kalıp, kalmayacağını ifade ediyorlar. Önümüzü göremiyoruz, hükümet, belediye ortak çalışarak, son ayakta kalan bu yeri biraz olsun ayağa kaldıralım diyorlar.

Çarşıyı tek, tek gezdik, tek, tek insanlarla görüştük, mikrofon uzatarak sorun ve çözümleri sorduk.

Bülent Sakuçoğlu (Çarşı Esnafı)

Çarşı Esnafı Kendi İmkanları ve Özverisi İle Depreme Direnmeye Çalışıyor.

Kahramanmaraş merkezli depreminden 7 ay geçti. Buradaki esnafımız kendi imkanları ile dükkanlarını 3-4 ay sonra kendi özverisi ile açmaya başladılar. Bizim esnaflar olarak elektrik, su ve temizlik sorunları ise yerel yönetimler tarafından “bizim imkanımız yok”  gerekçesi ile geri çevriliyor. Ben iki aydır dükkanımı açtım ve su ihtiyacımı taşıma su ile giderebiliyorum. HATSU’ya gidiyoruz bize söyledikleri “yerin altı ne kadarı kötü ise yerin üstü de o kadar kötü” diyorlar! Kötü ise neden yapılmıyor? Su sıkıntımız var, çarşımız toz, duman içindedir, biz kendilerine ilettik temizlik için günlük iki tanker su getirseler temizlenir. Antakya gibi yerde nasıl su yoktur, asi nehri yanımızda, deniz yanımızda bunlar kabul edilemez itirazlardır. Büyükşehir belediyesi gidip, asi nehrinin kenarındaki demirleri onarıyorlar. Oralarda yürüyecek insan yoktur. Önceliği bu mu olmalıdır? Duvarlar onarılıyor, yarın yeniden yapılacak, bunlar halkın ödediği vergilerden yapılmaktadır. Hatay büyükşehir belediyesi geçmişe dönük su paralarını alıyor, Kahramanmaraş ve Malatya belediyeleri almıyor ama bizim belediyemiz almaya devam ediyor.

Ben her gün sabah İskenderun’dan geliyorum, akşam gidiyorum. Hatay büyükşehir Honda kavşağından-bu tarafa hat işletmiyor. İnsanları yol kenarında kurulan konteyner kentlere PAC dediğimiz şehir dışı otobüsler yapmaktadır. Her konteyner bir mahalle demektir. Neden büyükşehir bu güzergahlara hat koymaz, merkezi hükümetten yardım mı bekler?  İnsanlar yolda kalıyor, balık istifi olduğu için sıcaklarda nefes alamıyoruz. Yine neden özel afet bölgesi ilan edilmez. Valinin kendi ifadesi burada 60 bin bina yıkıldı veya yıkılacak, özel afet bölgesi ilan edilmesi için bütünün mü yıkılması gerekir, ben hükümetin, belediyenin görevlerini yapmadıklarını düşünüyorum.

Hasan Canım (Çarşı Esnafı)

Bize Üvey Evlat Olarak Görüyorlar.

Bizim önemli sorunlardan biri enkazlar kaldırılmadı. Sanki biz burada üvey evlat gibiyiz. Bizim uzun çarşı esnafı çalışmak istiyor ama ellerinden yeterince imkanlar olmadığından ancak böyle gidiyor. Bizim sorunlarımızı ancak devlet çözebilir, hiçbir milletvekili bize yardımcı olmuyorlar. Bakın hem dükkanlarımızda hem evimizde su yoktur. Hijyenik ve arkasından gelecek hastalıklar bizi ürkütüyor.

Ali Doğru (Çarşı Esnafı)

Çok Kötü Şartlarda Dükkanlarımızı Açtık.

Tüm Hatay ve diğer deprem bölgelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Biz esnaflar olarak; Çok kötü şartlarda dükkanlarımızı açtık, fakat yetkililerden şunu bekliyoruz: Bir an önce enkazların kaldırılması, çarşıya çeşmenin konulması, yerlerin yıkanması, çarşının temizlenmesi, bizim esnaf olarak ricamız bunlardır.

Hakan Can (Çarşı Esnafı)

Sayın, Cumhurbaşkanımız, Sayın, Belediye Başkanımız Bize Elinizi Uzatın.

Hatay ve Antakya’dan Türkiye’ye selam olsun. Esnaf olarak halkımızı dükkanlarımıza bekliyoruz, çarşının bazı işleri yapılıyor, önemli bir sıkıntımız var; Belediyemiz ve devletimizden çarşı enkazlarının kaldırılması, çarşımızın yeniden eski haline gelmesini istiyoruz. Hatay ve Antakya’dan giden insanlarımızın yeniden dönmesini istiyoruz. Hatay medeniyetler şehrinin ayakta kalmasını istiyoruz.

Cumhurbaşkanımıza, belediye başkanımıza sesleniyorum; Medeniyetler şehri Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için elinizi uzatın diyorum.

Hüseyin Bostancı ( Çarşı Esnafı)

Hatlar konulmalı ve ulaşım Sağlanmalıdır.

Çarşımızın güzel çalışması için toz ve dumanın önüme geçilmesi, ilaçlamanın yapılması gerekir. Yıkılmaya yüz tutmuş dükkanlar var, tehlike arz ediyor ve temizlenmesi gerekir. Elektrik kesintileri çok sık olmaktadır. Bir de ulaşım sağlanması gerekir, yoksa müşterilerimiz çarşıya gelemiyor, bütün insanları arabası yoktur. Ulaşım sağlanmazsa biz burada boşuna bekleriz.

Yusuf Altok (Çarşı Esnafı)

Yıkılan Dükkanlar Onarılsın ve Açılsın.

Antakya çarşısının ayakkabıcılar çarşısının %10 yıkılmış ve %90 sağlamdır. Diğer Antakya kapalı çarşısının bölümleri ise büyük yıkım vardır. Valimiz geldi, bizi dinledi ve enkazların kaldırılmasını söyledi. Hatay büyükşehir ve Antakya belediyeleri ise bizimle ilgilenmiyor, bakmıyor. Benim önerim Hatay büyükşehir, Antakya belediyesi ve Hatay valisi ortak çalışır ve sorunlarımızı çözer ise bu çarşı yeniden ayağa kalkar.

Bizim çarşımıza biraz emek verilsin, yıkılan dükkanlar yapılsın bu çarşı Antakya ilçemize yeter. Yapılacak işler büyük değil ama yerel yönetim, hükümet birlikte buraya el atmalıdır. Müşterilerimiz gelmesi için halk otobüsleri koysunlar, insanlar o zaman gelir.

HÜSEYİN GÜLER

LİDER GÜNAYLAR FIRIN VE KASAP HATAY’DA FARK YARATIYOR
Kasapçılık ve fırıncılık sektöründe henüz yeni faaliyete girmesine rağmen eşsiz lezzetlerle vatandaşın damak tadına hitap eden Lider Günaylar Fırın ve...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Anneler Günü’ne özel etkinlik!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ve Dünya’da her yıl Mayıs ayının 2. pazar günü kutlanan Anneler Günü dolayısıyla konteyner kentte yaşayan...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ten birlik beraberlik çağrısı: Hep birlikte güçlerimizi birleştirerek halkın hizmetkarı olacağız!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen tarafından Rezerv Alanlar ve deprem...
<strong>Reyhanlı şehitlerini anma törenine katılan Başkan Mehmet Öntürk: Birliğimizi ve Beraberliğimizi asla bozamayacaklar!</strong>
Hatay Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013 tarihinde iki ayrı noktada gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 53 vatandaş düzenlenen tören ile anıldı....
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Halkı kandırmak için Filistin’i kullanmayın!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada İsrail’e giden gemilerin daha önce durdurulması...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan:  Reyhanlı katliamı hala yüreklerimizi burkuyor!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, 11 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı’da meydana gelen bombalı saldırının 11. yılı dolayısıyla...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ün   Anneler Günü mesajı: Annelerimizin hakkını ödeyemeyiz!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Anneler gününü yayınladığı mesajla kutladı. Başkan Mehmet Öntürk mesajında, “Annelerimizin hakkını ödeyemeyiz” vurgusunu yaparak...
Hatay Valisi  Mustafa Masatlı’nın Engelliler Haftası Mesajı: Engelli bireylerimize fırsatlar sunulduğunda kendi engellerini yıkmasını bilmiş!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı Engelliler haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında, engelli vatandaşlara fırsatlar sunulduğunda kendi engellerini yıkmasını bildiklerini dile getirdi. Vali...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan’dan BOP ve Dış Politika eleştirisi: Geçmişteki hatalar bugünkü sorunların temelini oluşturuyor!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada hükümetin dış politikasını ve Büyük Ortadoğu...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Çocuk Kulübünde Çocuklar keyifli zamanlar geçiriyor!</strong>
Hatay’da çocuklar, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve UNICEF iş birliğiyle oluşturulan Hatay Çocuk Kulübü’nün çocukların sosyal uyumunu güçlendirmek ve gelişimlerine katkı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nden Konteyner Kent personeline eğitim</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, yaz mevsiminin gelişiyle beraber yangın olaylarının artma ihtimaline karşı başlatmış olduğu yangın güvenliği eğitimlerine devam ediyor. Hatay...
Samandağ Belediyesi, Milleyha Kuş Cennetini korumak için çalışmalara başladı
Dünyanın en önemli kuş cennetlerinden biri olan Hatay Samandağ’da bulunan Milleyha Kuş Cenneti uzun yıllardır kuşların yaşam yeri olmasına rağmen...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar yol çalışmalarını yerinde inceledi!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceledi. Yeni Sanayi Sitesi’nde gerçekleştirilen yol çalışmaları inceleyen...
Antakya Belediyesinden uyarı: Emlak Vergisi ve İşyeri ÇTV son ödeme günü 31 Mayıs
Antakya Belediyesi, Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri’nin birinci taksiti için son ödeme tarihinin 31 Mayıs 2024 günü olduğunu duyurdu. Antakya...
İskenderun Teknik Üniversitesi’nden Geleneksel çalgımız bağlamanın perde sistemleri üzerine yeni yaklaşımlar!
Yıl içerisinden pek çok alanda kabul edilen projelerini duyuran İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)’nin, bu kez “Geleneksel Çalgımız Bağlamanın Perde Sistemleri...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ