Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar: Yapıları restore etmek yetmez, oradaki ruhu da yaşatmak gerekir!
Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar Hatay’daki yeni yapılanma ve imar planlamaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
DEPREMİN İLK ZAMANLARINDAN BERİ ÜNİVERSİTELER, BAKANLIKLAR, STK VE BİRÇOK KURUMLA TEMAS HALİNDEYİZ
Hatay Büyükşehir Belediyesinin depremde ağır yara almasına rağmen ilk zamanlardan beri çalışmalarına ara vermeden sürdürdüklerini belirten İhsan Çakar, “Hizmet binalarımız yıkıldı, arşivlerimiz ve ekipmanlarımız enkaz altında kaldı. Onları da hızlı bir şekilde elde etmeye çalıştık ve bilgilerimizi yeniden arşivlemeye başladık. 10 Şubat’tan beri Üniversiteler, Bakanlıklar, Sivil Toplum Kuruluşları gibi birçok kurum ile temas halindeyiz” dedi.
EL ELE VEREREK BU İŞİN ALTINDAN KALKACAĞIZ
Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar açıklamasında, “ Depremden önce yoğunluklarımız farklıydı. Ama depremden sonra yoğunluk ve sorumluluklarımız çok daha fazla arttı. O sebepten dolayı günlerimiz yoğun ve yorucu geçiyor ama memleketimiz bundan çok daha fazlasını hak ediyor. El ele vererek bu işin altından kalkacağız” açıklamalarında bulundu.
ORTA HASARLI BİNALAR HAKKINDA BELİRSİZLİK VAR
Şehrin son durumu hakkında da konuşan İhsan Çakar, “ Çok hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Buna göre yıkımlar başladı. Şu anda sadece orta hasarlı binalar ile alakalı çalışma yapılmıyor çünkü anlaşılamayan hususlardan dolayı belirsizlik var. Onun dışında ağır hasarlı veya acil yıkılacak binalar yıkılarak enkazlar kaldırılıyor. Antakya, Defne, Samandağ, Hassa ve Kırıkhan’da enkazlar kaldırılarak ayrıştırma işlemleri yapılıyor” diye konuştu.
ORTA HASARLI BİNALARIN ZEMİN ETÜD VE PERFORMANS ANALİZLERİ İLÇE BELEDİYELERİ TARAFINDAN ONAYLANIRSA GÜÇLENDİRME YAPILABİLİYOR
Orta hasarlı binalar hakkında da açıklama yapan İhsan Çaka şu ifadelerde bulundu:
“Bakan Bey aslında bu konu hakkında açıklama yaptı. Yönetmelikler bu konuda belli. Orta hasarlı binaların zemin etüt ve performans analizleri yapılarak ilçe belediyelerine sunulması gerekiyor. Analizler yapıldıktan sonra ise kapsamlı tadilat projesinin ilçe belediyesi tarafından onaylanması gerekiyor. Tabi bunun için de yapının ruhsat ve eklerine aykırı olmaması gerekiyor.”
ORTA HASARLI BİNALARIN YARISINDAN FAZLASINDA AYKIRILIK OLMASINDAN DOLAYI AĞIR HASARLIYA DÖNECEK VE YIKILACAK
İhsan Çakar konuşmasının devamında şu bilgileri aktardı:
“Orta hasarlı binaların yarısından fazlasının ruhsat ve eklerine uygun olmaması veya ruhsat ve yapı kullanma belgesi olmaması durumunda ilçe belediyesi tarafından onay alamayacağı için ağır hasarlıya dönecek ve yıkılacak. Orta hasarlı yapıların durumu çok hassas ve detaylı bir konu olduğundan titiz davranılması gerekiyor. Doğru güçlendirme projesi ve ardından proje ve eklerine uygun uygula sonrası orta hasarlı bir bina eski performansından daha iyi bir duruma da gelebilir. Hassas bir konu olduğu için her kıstasın göz önünde bulundurulması gerekiyor.”
MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMAMIZ TÜRKİYE’NİN TEK PARÇA YAPILMIŞ EN BÜYÜK İŞİ
Geçmiş yıllarda yapılan çevre planlamaları ile ilgili de önemli bilgiler paylaşan İhsan Çakar, “2018 yılında da mikro bölgeleme çalışmamız var. Türkiye’nin tek parça yapılmış en büyük işi. Bazı bölgelerle alakalı tereddütlerimiz oluştu. 2013-2017’den sonra ruhsatları alınmış ve yeni yönetmeliklere göre yapılmış yapılar var. Yıkımın çok fazla olmasından dolayı uyarılarda bulunduk ve bunun sebebini öğrenmek için de bir takım çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.
DEPREMDE EN FAZLA HASAR ANTAKYA, DEFNE, SAMANDAĞ VE KIRIKHAN OLDU
Hatay’daki hasar durumları hakkın da rakamlar paylaşan İhsan Çakar şunları söyledi:
“ Hatay’da 15 ilçede toplamda 325 bin 70 yapıda, 896 bin 265 bağımsız bölümde, 97 bin 248 adet yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı yapı tespit edilmiş. 254 bin 822 yapıda da az veya hasarsız olduğu tespit edilmiş. Depremde en fazla hasar alan yerler ise Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan’da oldu.”
SERİ OLMALIYIZ AMA HIZLI OLMAMALIYIZ
Hatay’ın yeniden inşası konusunda hızlı bir şekilde hareket edilmemesi gerektiğinin de altını çizen İhsan Çakar açıklamasını şöyle sürdürdü:
“ Hatay’ı eskisinden daha iyi bir duruma getirmek istiyorsak hep beraber hareket edeceğiz. Doğru yolda hep birlikte koşacağız. Başka alternatifi yok bu işin. Yurtiçi ve yurtdışından depremle ilgili kurum ve vekillerle sürekli temas halindeyiz. Ortada ağır bir bilanço var. Bundan sonra alacağımız her kararda sorumluyuz. Seri olmalıyız ama hızlı olmamalıyız.”
ÇAKAR, KONUT İHTİYAÇLARI HAKKINDA DA RAKAMLAR VERDİ
Depremin ardından 252 bin 573 adet konut ihtiyacının olduğunu sözlerine ekleyen İhsan Çakar, deprem sonrası rezerv alanlarında üretilecek toplam konut sayısının 106 bin 412, sosyal konut sayısının 111 bin 878, ihalesi yapılan konut sayısının 32 bin 715, 21 bin 242 konutun proje aşamasında, arsa ihtiyacı olan konut sayısının ise 20 bin 14 olduğunu söyledi.
BAKANLIKLAR BİZDEN ÇALIŞMA YAPMAMIZI İSTERSE BİZ YAPMAYA HAZIRIZ
Dönüşüm, yenileme ve planlama strateji belgesi hazırlık çalışmaları da yaptıklarını söyleyen İhsan Çakar şöyle konuştu:
“ Hatay’ın tarihi dokusuna zarar vermeden yeniden planlama konusunda çalışıyoruz. Bilinenin dışında bir şeyler üretmeliyiz. Bu nedenle üniversitelerden görüşler alarak çalışmalarımıza başladık. Bilimsel danışma toplantıları düzenliyoruz. Ayrıca yerinde dönüşüm projeleri için bakanlıklar bizlerden çalışma yapmamızı istiyorsa biz yapmaya hazırız. Bakanlıkların da yapmış olduğu çalışmaları dikkatle takip ediyoruz.”
KENTİMİZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPARAK FIRSAT YARATACAĞIZ
Depreminin Hatay’da çok ciddi hasarlar oluşturduğunu da sözlerine ekleyen İhsan Çakar, “ Altyapımız çok zarar gördü. Su, elektrik, kanalizasyon ve Telekom gibi çok sorunlar oluştu. İhtiyaçlarımız fazlaca arttı. Yeni yapılaşmaların olacağı bölgelerde altyapı ve üstyapı yeniden yapılacak. Bu da biraz zaman alabilir. Bu deprem insanlarımız için çok büyük üzüntü maalesef ama kentimiz için elimizden geleni yaparak fırsat yaratacağız” açıklamalarında bulundu.
Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, şehrin yeniden ayağa kalkması ve eski güzelliğine kavuşması için bakanlıklarla ve birçok kurumla uyumlu çalışmaya özen gösterdiklerini söyledi.
RİSKLİ BÖLGELERİ DÜŞÜNEREK ÇALIŞIYORUZ
Riskli alan ilan edilen bölgelerde yapılan çalışmalarla ilgili İhsan Çakar şöyle konuştu:
“O bölgelerde yaşayan halkımızı rahatsız etmeden ve oradan uzaklaşmasına sebep vermeden çalışmaların yürütülmesi gerekir. İnsanların yaşamlarına devam etmesi gerekiyor. Hem tarihi dokunun hem de demografik yapının zarar görmemesi lazım. Sadece yapıyı restore etmek yetmez oradaki ruhu da yaşatmak gerekir. Bu bölgeyi doğru yapılandırırsak uluslararası bir noktada konumlanırız.”
Depremde zarar gören ve kullanılmaz duruma gelen belediye hizmet binalarının ileride nerede yapılacağı konusunda bilgi veren İhsan Çakar, belediye hizmet binalarını kentin çeperlerine doğru bir kampüs şeklinde yapmayı planladıklarını da belirtti.
HATAY’A DAİR HERŞEYİN KONUŞULACAĞI ‘HATAY PLANLAMA MERKEZİ’ KURULDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan, İstanbul’a dair bütün planlamaların, koordinasyonun ve iletişimin sağlandığı bir yer olan İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ile birlikte Hatay’ın meselelerinin konuşulacağı Hatay Planlama Merkezi’ni kurduklarını söyleyen İhsan Çakar sözlerine şöyle devam etti: “28 Ağustos’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla açılış gerçekleşecek. Bu merkezde taraflar gözetilmeksizin, siyaseti karıştırmadan bilim adamları ve teknik adamların oturup tartışabilecekleri buradan sonuçlar çıkarabilecekleri bir merkez olacak. Bundan sonra inşallah kendi planlamasını yapan, programını ve stratejisini belirleyen bilim adamları ve teknik ekipten oluşan bir merkez olacak. Kentle ilgili bir fikri, projesi olan herkes buraya gidip muhatap bulabilecek karşısında.”
25 bilim adamı ve alanında uzman ismin katıldığı “Bilimsel Danışma Toplantısı” gerçekleştirdiklerini de ifade eden İhsan Çakar, sonuç bildirgesinin yayınlandığının ve Eylül ayı sonunda planlama zirvesi yapılmasına karar verildiğini söyledi.
KENT BİLGİ SİSTEMİ HAZIRLANDI
İki tane önemli çalışmalarının olduğunu dile getiren İhsan Çakar, bunlardan ilkinin dönüşüm konusunda en alttan en üste kadar bölge bölge, ada ada, etap etap çalışmalarını sürdürdüklerini ve bunun alt yapısını hazırladıklarını belirtti.
İhsan Çakar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Günümüzdeki çalışmalarımızı dijital bir platforma aktarmamız gerek. Her şeyimiz dijital platformlarda olmak zorunda. Geçmişte yaptığımız çalışmalarımızı dijitale aktarmamış olsaydık, eskisi gibi çalışsaydık bütün çalışmalarımız, paftalarımız depremde enkazın altında kalmıştı. Coğrafi Bilgi Şube Müdürlüğü kuruldu. Artık herkes adres bilgilerini ve bütün kurum ve kuruluşların, eczanelerin, hastanelerin yerlerini buradan görebilecek.”
İhsan Çakar, Hatay’ın ortak sorunlarının kısa süre içerisinde çözülmesi amacıyla hep birlikte hareket edilerek şehri layık olduğu noktaya getirmek için çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.