İskenderun Esnaf Odaları: Konteyner Dükkanlar tamamlansın!
İskenderun esnaf oda başkanları ile deprem sonrası esnafın durumu ve öncelikli olarak neler yapılması konusunda düşüncelerini sorduk.
Esnaf odaları öncelikli olarak esnafın yıkılan binaların yerine şehir merkezinde ve mahallelerdeki yapılacak olan konteynerlerin tamamlanarak esnafa teslim edilmesini istediler.
Özellikle esnafın dükkanını açıp, gelir getirmesi dışında maddi gelirleri olmadığını, dükkanlarını açmadıkları sürece yaşamlarının devam ettirmelerinin imkanı olmadığını belirttiler.
Berberler, Lokantalar ve bu tür iş yerlerinin ise kurulan konteynerlerin su verilmediğini, su verilmediği takdirde bu tür işletmelerin su olmadan çalıştırmalarının mümkün olmadığını belirttiler.
İskenderun Esnaf Odalarından İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın ve İskenderun Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Nurettin Tabaş ile görüştük.
Mustafa Çöloğlu (İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı)
İskenderun’da yaklaşık 450-500 esnafımızın iş yeri yıkıldı. Yıkılan dükkanların yerine konteyner çarşılar kuruldu. Bu konteyner dükkanlar esnafımıza hakkaniyet temelinde dağıtımı gerçekleşti. İskenderun kaymakamı ile esnaf birlikte başarılı şekilde yapmaya devam ediyorlar. Devam eden 200 konteynerler esnafımızın geri kalanını karşılayacağını düşünüyoruz. Yakında bunların yapımına başlayacağı bize söylendi, bunlar yapılırsa biz de esnafımıza bu müjdeyi vermeyi düşünüyoruz. Esnaf dükkanlarını açıp, ekmeğini kazanmanın derdinde, esnaf çalışmadığı zaman geliri olmayan insanlardır. Konteyner yapılırsa esnaf dükkan kirasından kurtulacak, kiralar çok yüksektir, yine mahaller yerinde dönüşüm ile evler yapılırsa, esnaf yeniden mahallesine döner, şimdi mahallede konteyner çarşı kurulsa, mahallede deprem yıkıntısından ötürü kimse kalmamıştır. Bizim 500 esnafımızın dükkanı yıkıldı, bir yüz kadar esnaf işini bıraktı, yarısı konteyner çarşılardan yer verildi, yine 200 konteyner ihtiyaç vardır. Yine esnafın aldığı kredilerin ertelenmesini öneriyoruz, ayrıca esnafın kalıcı iş yerine kavuşması için çalışmalarını yapılmasını talep ediyoruz.
Erol Akın (Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan V.) ve (İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı)
Bizim derdimiz çok ama bizim önümüzdeki günlere ilişkin sorun ve çözüm önerilerimizi sunacağım.
Deprem bölgesindeki esnaflarımızın kullanmış oldukları kredi taksitlerinin bağ-Kur ve sigorta primlerinin en az bir yıl ertelenmesini istiyoruz.
Yine deprem felaketinde iş yerini ve aletlerini yitirenlerin Bağ-Kur, SSK ve diğer tüm borçlarının silinmesini talep ediyoruz.
Deprem bölgesindeki kredi kooperatiflerine plasman ödeneğinin artırılması ve uygulanan kredi faiz oranlarının depremden zarar gören esnaflarımıza daha düşük oranda verilmesini öneriyoruz.
Deprem bölgesinde “Yerinde Dönüşüm” “Kentsel Dönüşüm” yeniden imar yapılanmalarının kentin dokusuna ve insanların ihtiyaçlarına cevap verebilecek alanlarda esnafımıza da yer ayrılmasını istiyoruz.
Yiyecek sektöründe satışla tahsil edilen %10 KDV’nin %1’e düşürülmesi.
Ticari yük ve yolcu taşımacılığı yapan en esnaflarımızın en büyük girdi kalemi olan ÖTV ve KDV’nin akaryakıttan kaldırılması. Yine yük taşımacılığı yapan esnafın ÖTV ve KDV’sinin kaldırılmasını öneriyoruz.
Ticari işletmelerin kullandığı elektrik, doğal gaz ve petrol ürünlerinin imalatçı sektörüne düşük tarifeyle dağıtımının sağlanması.
Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olan ticari araçlarımızın fenni muayeneleri yapılmadığından muayenesi geçmiş araçlar trafikten men edildiğinden kazan sağlayamadığı için esnafımız çıkmaza girmiştir. Bunun yeniden esnafımızın yararına düzenlenmesini istiyoruz.
İskenderun-Antakya ulaşım bağını bağlayacak ve Belen ilçemiz Sarımazı mıntıkasında son bulan otoyolun, Topboğazı mevkiine bağlanması.
Nurettin Tabaş (İskenderun Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı)
Oda ve esnafımız depremden sonra ciddi sıkıntılar yaşadı, birçok arkadaşın dükkanı veya işyeri yıkıldı. Başta Kaymakamımız, Belediye başkanımız ile görüşmeler yaparak, konteyner alan esnafımızı yerleştirmeye çalışıyoruz. Bazı yapılan konteynerlerden yararlanamadık, çünkü onların elektrik ve suyu yoktu, yine Büyük Çarşı İşhanı yerine 98 yapıldı, ancak onun 3 tanesinden faydalanabildik. Su olmadığı zaman bizim, kebapçıların, çaycıların ve suyla uğraşan sektörlerin su olmadan işini yürütmesi mümkün değildir. Başka yapılan konteynerlerden bizim esnafımıza almaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim berberler ve kuaförlerin 50’yakının dükkanı depremde yıkıldı, bunlardan ancak 10 esnafımıza konteyner verildi, 40 esnafımız daha konteyner bekleyerek yeniden işine devam etmek istiyorlar. Kaymakam ve geçici olan kaymakamlar boş buldukları, bağımsız kullanılmayan yerlerde konteyner yaparak, bizim ve bizim dışımızdaki esnaflara dağıtacaklar, bilgisini alıyoruz. Tabi konteyner almakla iş bitmiyor, su alacaksın, elektrik alacaksın, klima alacıksın, üstü açıksa üstünü kapatacaksın. Yani biz küçük esnafız büyük iş adamları ve devlet bize yardımcı olursa iş yerimizi açabiliriz, bize elini uzatan herkese teşekkür ediyoruz.
HÜSEYİN GÜLER