Hatay Valisi Mustafa Masatlı Başkanlığında Hatay Kadın Kooperatifleri Toplantısı Gerçekleştirildi
Hatay Kadın Kooperatifleri Toplantısı Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın Başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Vali Yardımcıları, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Önder Özpamukçu, Beni Hafife Alma Genel Sekreteri Ömer Kalli, Migros Pazarlama Direktörü Harun Reşit Kurul, Migros Pazarlama Direktörü Cavit Metin, Adana Bölge Satış Müdürü Zeynep Akın, Kadın Kooperatifleri Başkanları ve ilgili kurum müdürlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Hatay’daki kadın kooperatiflerine yönelik satış ve pazarlama desteği ile markalaşma çalışmaları ve coğrafi işaretler gibi konular ele alınıp değerlendirildi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, süratle normale dönüş çabalarının da olduğuna dikkat çekerek şu ifadelerde bulundu:
“Kadınlarımızın el emeği, göz nuruyla ürettiği ürünlerin ön plana çıkarılarak kadınlarımızın desteklenmesi gerekmektedir.
Kadınlarımızın üretime daha donanımlı ve bilinçli olarak katılmalarını önemsiyoruz. Biz ne balık veriyoruz ne de balık tutmasını öğretiyoruz; balık tutanları destekliyoruz. Kadın kooperatiflerimiz de zaten balık tutmayı biliyorlar. Bizim önceliğimiz üretime dahil olmuş kadınlarımızı her anlamda destekleyerek Devlet olarak ellerinden tutmaktır. İlk hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 6 Şubat öncesine dönmek ve Allah’ın izni, Devletimizin desteği ve siz kadınlarımızın çabalarıyla ilimizi afet öncesi durumundan çok daha ileriye götürmek ve iyi yerlere getirmek olacaktır. Şehrimizi, marka şehir yapmanın yollarından biri de üreten, markalaşan, coğrafi işaretlemesini artıran ve pazar payını büyüten bir konuma getirmeliyiz.” diyen Valimiz, “Biz yardım etmiyor, destek veriyoruz. Sonuna kadar da bu desteğimiz sürecek.”
Vali Mustafa Masatlı ayrıca, markalaşma sürecinin öneminden de bahsederek sadece gastronomi alanında değil mozaik, süs bitkileri, meyve bitkileri, hediyelik eşya ve deri işleme gibi diğer alanların ve ürünlerin de ön plana çıkarılarak bu alanlarda faaliyet gösteren kooperatiflerin de desteklenmesi gerektiğine işaret etti.
Toplantıda bu faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğu, ürünlerin kalite kontrolünün depremde zarar gören laboratuvarın yapılana kadar Amasya laboratuvarında test edileceği ve bununla ilgili bir anlaşmaya gidildiği, dile getirildi.
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, anlatılanlardan çok etkilendiklerini söyleyerek, “Hatay’a çağrıldıkları için Valimize teşekkür ederek elimizi gönlümüze koyup geldik. Tanıtımı yapılan bu ürünlerin hepsi çok kıymetli. Bu toplantı bir işaret fişeği niteliğinde. Kollarımızı sıvayıp buraya katkı sağlamak için bir aradayız” dedi.
Erkan Gürkan, Rekabet Araştırmaları Kurumu olarak Hatay’a ve bölgeye dair analizlerinin olduğunu ve bu analizler üzerinden çalışmaların yürütüleceğini de dile getirdi.
Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Önder Özpamukçu da kadın kooperatiflerinin her birinin bir hikâyesi olması gerektiğini, bunun tanıtım için elzem olduğunu vurguladı ve gereken desteği sonuna kadar vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Kadın kooperatiflerinin ürettikleri etiketli ürünlerin, Carrefour ve Migros zincir marketlerin raflarında satışa sunulacağı ve kooperatiflerin, zarardan korunarak kâr etmelerinin sağlanmasının öncelikler arasında olduğu dile getirilen toplantıda; üreticinin, belli bir zamanda üretimi gerçekleştirme sorumluluğuna karşın firmaların da elde edilecek ürünü, belirli şartlarda garantili almasına dayalı bir model olan “sözleşmeli tarım üretimi” modelinin önemine değinildi.
Devletin ve Hatay Valiliğinin katılımcılarla hep birlikte el ele vererek bu sürecin en sağlıklı ve en verimli bir şekilde yürütüleceği dile getirilerek toplantı sona erdirildi.