İSKENDERUN SANAYİ ESNAFI YENİ SİTELERİNE NE ZAMAN KAVUŞACAKLAR?
İskenderun Düğün Yurdu bölgesi yeni sanayi sitesi alanı olarak ilan edilir. İskenderun Küçük Sanayi Sitesi esnafları da bu alandan 80 dönüm yer alır. Dükkanlarını yapmak için 2005 yılından buna yapmak için mücadele başlatırlar, önlerine bürokratik engeller çıkartılır ve esnaf bir türlü yeni sanayi sitesi dükkanlarını yapamazlar. Aradan zaman geçer pandemi, arkasından deprem derken bu günlere gelinir. İskenderun Küçük Sanayi Kooperatifi 500-600 kişi ile başlar bir türlü yapılmadığından, kooperatif üyeleri bu gün 180 üye kalırlar, diğerleri ayrılırlar.
Şimdiki bulundukları alan ise mahalle arasında kalmış ve bakanlık burayı sanayi sitesi tescil etmediğinden şehrin göbeğinde kalmış bir yerdir.
Kooperatif esnafının 80 dönüm tapulu yeri bulunduğu yeni sanayi alanına 200 dönümde milli emlaktan bize 200 dönüm verildi ama deprem girdiği için tapusunu alamadık. Son olarak da Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bu alan 565 olarak ilan edildi.
İskenderun Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı İbrahim Açıkgöz “Tam biz buranın inşaatının yapılması için harekete geçince bu kez karşımıza buranın yerleşim alanı ilan edildiğini ve bize ise Nardüzü Mahallesi bölgesinden yer verilmesi düşünüldüğünü öğrendik” dedi.
Küçük Sanayi sitesindeki taşınacak esnaflar, mermerciler, mobilyacılar, kaportacılar, boyacılar ve matbaacılar bulunmaktadır. Bunların hepsinin taşınıp, sığa bileceği bir alan olması gerekiyor.
Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı İbrahim Açıkgöz, sanayi esnafının aldığı tapulu yerde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına kooperatif yöneticileri, İskenderun Madeni İşler Esnaf Sanatkarlar Odası başkan yardımcısı Şefik Uyar, İskenderun Hızarcılar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yılmaz Değirmen katıldılar.
İBRAHİM AÇIKGÖZ (İSKENDERUN KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ BAŞKANI)
Biz bu bulunduğumuz alanın yerleşim yeri ilan edildiğini öğrendik bunun üzerine hemen harekete geçtik ve İskenderun Kaymakamı ile görüştük, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanından, Belen Belediye başkanından, Valimizden randevu istedik. İskenderun sanayi ve esnafların bu durum üzerinden görüşmeler yapıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde umutluyuz ve devletimizle birlikte çalışmak istiyoruz.
Burası bizim esnafımızın aldığı ve 80 dönüm bulunmaktadır. 20 Dönümünü bir beton santralına kiraya verdik. Sekiz ay kiralamıştı.
İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Beyle görüştüm. Hatay Büyükşehir belediyesi ile ortak proje üzerine çalıştıklarını ve buranın yerleşim alanı olduğunu söyledi. Bize ise Nardüzü Mahallesi Anemon otelinin altındaki bir yerden vermeyi düşündüklerini söyledi. Bu yer daha kesinleşmemiş ama bu müjdeyi verdi. Bu yeni alan için belediye başkanı buranın otogar, sebze hali, sanayi sitesi gibi bütün kurumların bu yeni çalışma alanında olacağını ve ortak çalışmayı önerdi biz de söz verdik, onlarda söz verdi.
Buranın 2005’ten sonra özel idare tarafından sanayi sitesi ilan edildiğini ve bakanlık tarafından da onaylandığından biz de burayı satın aldık. Burasının nasıl olacağına ve başka taşınacak alanın ne olacağını bilmiyoruz ama bizi mağdur etmeyecekleri sözünü aldık. Bu bizim yerin karşılığında bize yer vereceklerini, en kısa zamanda yapacaklarını ve iki yıl ödemesiz, on yıl ödemeli dükkanlarımızı vereceklerini ifade ettiler.
Bizim aldığımız yer 565 dönüm sorunlar yüzünden şimdiye dek bizim aldığımız yere dükkanlarımızı yapamadık. Bizim 80 dönüm malımız var, 113 dönümün işlemi bitmişti, depremden bir hafta önce İskenderun Kaymakamı imzalamıştı. Arakasından deprem oldu, sanayinin sıkıntılarından ötürü, gerçekten İskenderun sanayisinin sıkıntıları çoktur, Cumhurbaşkanı ve buradaki yetkililer bir kararname imzaladılar, bu alan 1080 dönüme çıktı, maalesef çöp toplama ve taş kırma yeri için itiraz ettiler ve bu alan 565 dönümü düşürüldü. 565 dönüm için ikibuçuk ay önce kararname imzalandı, bir bütün olarak sanayi bölgelerini sanayi bakanı yapılacak denildi, 10 sene taksit ve iki sene ödemesiz, onu bekliyoruz, biz sanayi sitemizi kavuşmuş oluruz. “
İSKENDERUN KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NİN TAŞINMA SÜRECİNDEKİ SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR
Bu arada, İskenderun Küçük Sanayi Sitesi’nin Taşınma Sürecindeki Sorunların Çözüm Beklediği belirtildi.
İskenderun Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı İbrahim Açıkgöz, giden hafta bu konuyla şu açıklamayı yapmıştı.
“Sanayi Bakanlığı’nın 2011 yılında sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması yönünde yayınladığı kanun gereği İskenderun Küçük Sanayi Sitesi için Belen sınırlarında bir alan tahsis edildi. O dönemde Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’in girişimiyle, Belen’de otoban kenarında yaklaşık 700 dönümlük bir alan sanayi sitesi için planlandı. Bu alanda kooperatif üyeleri için 80 dönümlük kısmın tapusu kooperatif tarafından satın alındı. Ancak, kalan 600 dönümden fazla alanın satın alınması ve tahsis işlemlerinin tamamlanması tıkanıklık nedeniyle henüz sağlanamadı.
Taşınma sürecinde bürokratik engeller ve belirsizlikler nedeniyle bazı kooperatif üyeleri paralarını geri alarak üyelikten ayrıldı. Halen 180’in üzerinde üyesi bulunan kooperatif, yer sorununun çözümünü bekliyor.”Kooperatif Başkanı İbrahim Açıkgöz, İskenderun Küçük Sanayi Sitesi’nin şu anki bulunduğu yer, imar planında Muradiye Mahallesi sınırları içinde konut alanı olarak göründüğünü belirterek depremin ardından 11 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararını anımsattı ve “Hatay’da dört yeni sanayi sitesinin kurulması planlandı. Bu dört sanayi sitesinden ikisinin Antakya’ya, diğer ikisinin ise İskenderun’a yapılacağı yerel ve yaygın basında duyurulmuştu. Antakya’daki sanayi sitelerinin yapımı için ilerleme kaydedilirken, İskenderun’a yapılacağı belirtilen 2 küçük sanayi sitesi projeleri halen belirsizliğini koruyor. İskenderun Küçük Sanayi Sitesi esnafı olarak biz, bu belirsizliğe anlam veremiyoruz” dedi.
Öte yandan, Başkanı İbrahim Açıkgöz, Yaklaşık 7-8 ay önce Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı ziyaret ederek, “Sanayi sitesine taşınmaya hazırız, gerekli işlemleri başlatalım paramız da mevcut dedik Sayın Valimiz Mustafa Masatlı’ya. Bizim hazır olduğumuzu gören Valimiz heyecanlandı ve mutlu oldu. Birkaç telefon görüşmesi yaptı. Ancak o günden bu yana halen beklemedeyiz. Ancak bu konuda bir ilerleme kaydedilmedi” diye konuştu.
HÜSEYİN GÜLER