Amanos Zirvesinde yanan kayalar
Hatay’ın Arsuz ilçesi Amanos Dağları zirvesinde bulunan yanan kayalar, yüzyıldır yanmaya devam ediyor.
Arsuz ilçesinin Kurtbağı mahallesi mevkisinde bulunan ve metan gazı sızıntısıyla alev alan ve her gün yanmaya devam ederken, “Yanartaş” bilinen bu kayaların ziyareti her bölgeden insanların merak konusu haline geldi.
Bölgenin dağlık olması, yollarının yapılmaması ve konaklama gibi imkanların olmaması bu Yanartaş olarak bilinen yerin ziyaretçilerini zorda bıraktığı öne sürüldü.
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Arsuz Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Arslan, Kurtbağı muhtarı İhsan Kızıldağ birlikte ziyaret ettik. Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven “İmkanlarımız olmadığından ancak biraz toprak yolu düzelttik. Önemli bir alan, burası turizm açısından son derece elverişli, ama yol, konaklama yeri, çay ve yemek yenecek yerin olması gerekir” diyerek, önümüzdeki dönemde programlarında olduğunu ifade etti.
Kurtbağı Muhtarı İhsan Kızıldağ ise şunları söyledi:
“Bölgenin turizm açısından son derece elverişli, her taraf ormanlık, kayısı ve zeytin bahçeleri ile doludur. Bu gazın yanmasını 50 yıldır biliyorum, burası düzenlense bölgenin turizm açısından önemli bir alan olacağına inanıyorum.”
Turizm Derneği Başkanı Hasan Arslan ise çalışmalar yaptıklarını, hükümetten yardım istediklerini ve bölgenin kalkınmasında, turistlerin gelmesinde önemli bir yer olduğunu söyledi.
Yanan taşın birkaç metre alanının her yerinde çakmak çakıldığında yandığı gibi, hatta düzenlenirse, insanlar yemeklerini ve yiyecekleri pişirilmesinde katkısı olacağı iddia edildi.
Bu arada, Yanartaş deneme yapılarak yanan taşın söndürüldüğü, sonra çakmakla yeniden yakılırken, Bölgede bulunan insanların bu taşların yüzyıldır yandığını dile getirdiler.
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven Yanartaş ziyaretimizde şu açıklamada bulundu:
“Bu taşlar asırlardır ‘yanan bir taş” olarak rivayet ediliyor. Kime sorarsanız, sorun böyle ifade ediyorlar. Ben ilk buraya geldiğimde yedi yaşındaydım. Ben buranın 60 yıldır yandığını biliyorum. Bu kayalar yaz, kış yanmaktadır. Bu Yanartaşlar Türkiye’nin en büyük çapta yanar taşlarıdır. Türkiye’nin başka bölgelerinde de vardır, ama burası ön plandadır. Fakat bilinmiyor, tanınmıyor, bizim bütün uğraşımız burayı tanıtmaktır. Burası Arsuz ilçemizin, Kurtbağ mevkinde 600 metre rakamındadır.
Burası daha çok kaya kazından oluştuğu söylenmektedir. Daha önce çalışmalardan bildiğimiz böyledir. Bizim önemli rica ettiğimiz, burasının mutlaka ve mutlaka görülmesi, gezilmesi gerektiğini öneriyoruz. Doğa harikalarından birisi olan bu yanartaşı görmesini arzu ediyoruz. Bu dağ harikasının görülmesi için bölgemizin insanları başta olmak üzeri herkesin ziyaretini bekliyoruz.
Burası biraz hizmet yönünden geri kalmış ama belediye olarak, daha kolay ulaşılması için çevre düzenlenmesi yapıyoruz.”
Mustafa Kemal Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergül Yaşar da yanan ateşin bölgedeki doğalgaz çıkışından kaynaklandığını belirtti.
Gaz çıkışının yıllardır sürdüğünü, yer altında yüksek gaz rezervi bulunduğunu savunan Yaşar, şunları kaydetti:
“Bölgede ana kaya olarak adlandırılan Kızıldere formasyonunu görüyoruz. Kızıldere formasyonu, genellikle kum taşı, kil taşı ve ara katkılı olan malzemelerden üretilmiş durumdadır. Bunların içerisinde var olan hidrokarbonlar bir araya gelerek, buldukları çıkış yolundan dışarı sızmaktadır. Gaz, bulduğu kırık ve çatlaklardan dışarı çıkmakta. Oradaki köylüler bu gazdan faydalanabilmektedir. Kışın ısıtma amaçlı yazın da piknikte yemek pişirmek için kullanılıyor. Dolayısıyla normal bir doğalgaz.”
HÜSEYİN GÜLER