Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz: Kadim şehrimizde Ezan, Çan ve Hazzan sesleri birbirine karışmaktadır!
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Muhtarlarla buluşma toplantısında, “Kadim şehrimizde Ezan, Çan ve Hazzan sesleri birbirine karışmaktadır” vurgusu yaptı.
Seçildiği günden bu güne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında Muhtarlar , AK Parti teşkilatı ile Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan İzzettin Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:
“Medeniyetlerin başkenti, barış ve hoşgörünün merkezi ve Habib-i Neccar’ın diyarı Antakya’mızda sizleri ağırlamaktan onur duyuyoruz.
Dünya’daki 23 Medeniyetin 13’üne başkentlik yapan Antakya’mızda, dinlerin, kültürlerin kardeşliğini simgeleyen, Musevi, Hıristiyan ve Müslüman olmak üzere üç semavi dinin mensupları bir arada kardeşçe yaşamaktadır.
Aynı caddenin bir köşesinde Hıristiyanlığın ilk yıllarında kilise olan, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii, diğer köşesinde Katolik Kilisesi ve Yahudi Sinagogu bulunmaktadır. Kadim şehrimizde ezan, çan ve hazzan sesleri birbirine karışmaktadır.
Antakya’mız 610 kilometrekare yüzölçümü ile Hatay’ın en büyük ilçesidir.
İlçe nüfusumuz 394 bin hemşehrimiz, 200 bin Suriyeli kardeşimize ilaveten Altınözü, Defne ve Samandağ’lı hemşehrilerimizin iş yerlerinin Antakya merkezinde olmasından dolayı gündüz ilave 300 bin kişi ile birlikte yaklaşık 900 bin kişiye ulaşmaktadır.
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde göreve geldiğimiz günden bugüne kadar, Antakya Belediyemiz’de 8 başkan yardımcımız, 23 aktif müdürlüğümüz, 123 memurumuz, 96 kadrolu işçimiz, 116 sözleşmeli personelimiz ve 843 şirket personelimiz ile hizmet veriyoruz.
Gönül Belediyeciliği anlayışı ile göreve başladığımız günden itibaren halka hizmet hakka hizmettir ilkesi ile 95 mahallemize sabahın ilk ışıklarıyla başlayıp geç saatlere kadar durmadan, yorulmadan çalışarak eşit şekilde hizmet vermeyi hedef edindik.
Bu hedefimiz doğrultusunda bu güne dek ilçemizde, 232 bin ton asfalt dökerek 179 kilometre asfalt yol yaptık. Kilit taşı parke döşeme çalışmalarımız ile de gerek merkez gerekse kırsal mahallelerimizde 845 bin metrekare parke yol ve 20 bin metrekare kaldırım yaptık. Buna ek olarak 95 kilometre sathi kaplama ve 268 kilometre stabilize yol yaptık.
Yol hizmetlerimiz bir yandan devam ederken diğer yandan siz değerli muhtarlarımızın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda muhtarlık binalarımızda onarım ve yenileme çalışmaları, mahallelerimizde menfez, istinat duvarı ve merdiven inşaları gerçekleştirdik.
Şehrimizin park ve yeşil alanlarının korunması, çoğaltılması ve bakım onarım çalışmalarının düzenli olarak yapılması konusunda da büyük hassasiyet gösteriyoruz. Bu kapsamda sorumluluk alanımızda bulunan 190 adet park ve 2 adet mesire alanımızda düzenli olarak bakım, onarım, iyileştirme, sulama gibi çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Yeni parklarımızı inşa ederken yeşil alanın mümkün oldukça fazla olmasına hassasiyet gösteriyoruz bu kapsamda toplam 35 bin metrekare yeşil alana 10 bin 500 metrekare parke kullandık. 190 parkımızın 130 adetini yeniledik.
Parklarımızda görsel süslemeler, budama çalışmaları, ücretsiz wifi hizmetinin yanında Hatay İl Emniyet Müdürlüğü ile ortak proje kapsamında güvenlik kameraları yerleştirilmiştir. Ayrıca sürdürülebilir enerji sağlamak amacıyla tüm parklarımızda güneş enerjisi ile çalışan aydınlatma sistemi kullanmaya başladık.
Akasya, Küçükdalyan, Esenlik, Bitiren, Serinyol, Karaali ve Odabaşı Mahallelerimizde toplam 8 adet yeni park inşa ettik.
Park ve bahçelerimizde kullanılan bitkilerimizi Bitki Üretim Merkezimizde üretmekteyiz.
Şehrimizin görsel estetiğine verdiğimiz önem doğrultusunda tüm mahallelerimizin girişlerine “Hoşgeldiniz” teması ile mahalle ismi yer alan totem tabelalar yerleştirdik.
Vatandaşlarımızın ve ilçemizi ziyaret eden misafirlerimizin en uğrak yeri olan Tarihi Saray Caddesi’nde ve bağlantılı sokaklarda ışıklandırma çalışmaları, hatıra fotoğrafı çekim stantları gibi görsel düzenlemeler yapılmıştır.
Can dostlarımız sokak hayvanlarımıza, barınak hizmeti, barınağa taşıma hizmeti, bakım ve beslenme ihtiyaçlarını gidermeye yönelik hizmetler sunuyoruz.
Belediyemiz bünyesinde kurmuş olduğumuz barınağımız Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilen “En Pati Hayvan Dostu Şehirler” ödülüne layık görüldü. Ödülümüzü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin elinden almanın gururunu yaşadık.
Tertemiz bir Antakya için 95 mahallemizde genişliği 14 metre ve altında olan tüm cadde ve sokaklarda her gün süpürge, konteyner tasfiye, yıkama, moloz kaldırma, metruk alan temizlikleri, çevre koruma denetimleri hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz.
Bu hizmetler kapsamında günlük yaklaşık 500 ton civarında evsel katı atık, bertaraf edilmektedir.
İbadethane Temizliği hizmetimiz kapsamında da 190 cami, 84 Kuran kursu, 28 türbe ve ziyaret, 3 kilise, 1 havra olmak üzere 306 adet kutsal mekanı haftalık periyotlar halinde temizliyor, tüm din ve mezheplerden vatandaşlarımızın huzur içerisinde ibadetlerini gerçekleştirmelerini sağlıyoruz.
Ülkemizde son yıllarda farkındalığı arttırılan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürütülen “Sıfır Atık” projesine belediyemiz adına büyük katkı sağlıyoruz.
Bu kapsamda geri dönüştürülebilir her türlü atık ekiplerimiz tarafından şehrimizin dört bir köşesine yerleştirmiş olduğumuz geri dönüşüm kumbaralarından toplanarak ayrıştırılarak ekonomiye yeniden kazandırılıyor.
Değerli Misafirler,
Temel belediyecilik hizmetlerimizin yanı sıra şehrimizi geleceğe taşımaya yönelik kalıcı yatırımları kazandırmaya gayret gösteriyoruz.
Birinci derece deprem bölgesinde olan ilçemizde olmazsa olmazımız Kentsel Dönüşümdür.
Bu amaçla Kentsel Dönüşüm projemiz için göreve geldiğimiz ilk süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile Emek ve Aksaray mahallelerinde ikamet eden kanaat önderlerimiz ile bir araya gelerek buradaki durumu arz ettik.
Projemizi hayata geçirebilmek amacıyla kıymetli milletvekillerimiz ile birlikte 23 – 24 kez bakanımızı bizzat ziyaret ederek istişarelerde bulunduk.
Bugün geldiğimiz noktayı şöyle özetlersek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antakya Belediyesi arasında imzaladığımız protokol ile 35 dönümlük Emek ve Aksaray Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesinin yapım işi TOKİ tarafından üstlenilmiştir.
Bu alan üzerinde 1390 bina ve 3312 bağımsız bölüm yeniden inşa edilecektir.
Kentsel Dönüşüm kapsamında Aksaray Mahallesi 1. Etap 464 adet konut ve 24 adet işyeri inşaatının yapım ihalesi 23.09.2022 günü TOKİ şuan değerlendirme aşamasındadır.
Kıymetli Hazirun,
Medeniyetler kenti Antakya’mız bir açık hava müzesidir. Bundan dolayı şehrimizin tarihi ve turistik değerlerini gün yüzüne çıkartmak, turizmi canlandırmak ve tarihi yapılarımızı geleceğe taşımak amacıyla başlattığımız restorasyon projelerimiz Tarihi Uzun Çarşı’da ve tarihin ilk aydınlatılan caddesi olarak bilinen HEROD şimdiki adıyla Kurtuluş Caddesi’nde devam etmektedir.
Kurtuluş Caddesi Sokak İyileştirmesi çalışmalarımız kapsamında toplam 29 parselde, 35 bina ve 74 işyerinin restorasyonu 3 etap ile tamamlanmıştır. 4. Etap çalışmalarımız devam etmektedir.
Antakya’nın simgesi ve bir açık hava alışveriş merkezi olan Tarihi Uzun Çarşıda ise ilk etapta 80 metre uzunluğunda, 35 iş yeri ve 1 mescitten oluşan bölgenin dış cephe iyileştirme ve üst yapı çalışmaları tamamlanmış ve tek tip tabela uygulaması ile de görsel bir bütünlük sağlanmıştır.
İş bu projelerimizin hayata geçirilip tamamlanmasında büyük emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve ilgili bakanlarımıza, milletvekillerimize, il ve ilçe başkanımıza şükranlarımı arz ederim.
Sayın Misafirler, değerli muhtarlarım,
Hatay’ın incisi olan Antakya’mız gün geçtikçe büyümekte ve gelişmektedir. Bu nedenle şehrimizde yeni bir imar planı oluşturmanın sorumluluğu ile gereken çalışmalarımızı tamamladık.
Bu kapsamda Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar planına uygun 1/1000 ölçekli ilave revizyon planının uygulanması için Meclis ve komisyon çalışmalarımız neticesinde imar planımız 12 etap olarak uygulanacaktır.
Bu süreçte 5 etap tamamen kesinleştirilerek meclis kararları alınmıştır. Şehrimizin imar planında okul, cami, ibadethane ve sosyal alanların eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca tarım arazilerinin de korunmasına özellikle önem verilmiştir.”