Atatürk Anıt alanında Kitap günleri başladı
İskenderun’da 2. Kitap Günleri Atatürk Anıt alanında başladı. Anıt Alanındaki Kitap Günleri 15-24 Ekim tarihlerinde açık olacak.
Anıt alanındaki kitap günlerine 50 yazar, 80 yayınevi ve 60 Stant katılırken, Yazarlar stantlar dışında başka bölümde okuyucu ve katılanlarla söyleyişi gerçekleştiriyorlar.
Anıt alanındaki kitap günleri 15 Ekim günü kapılarını açarken, iki gün sonra da açılışı yapıldı. Kitap açılışına Hatay Valisi Rahmi Doğan, Ak Parti milletvekillerinden Hacı Bayram Türkoğlu, A.Kadir Özel, MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, CHP milletvekili Suzan şahin, İskenderun belediye başkanı M. Fatih Tosyalı ‘nın yanında Erzin, Dörtyol, Arsuz İlçe belediye başkanları katıldılar.
Açılış saygı duruşu ve arkasından İstiklal Marşının okunması ile başladı.
PANDEMİ DÖNEMİ OLMASINA RAĞMEN İNSANLARIN KİTAP GÜNLERİNE KATILIMI YÜKSEK
Kitap okuyucuları, Pandemi dönemi olmasına rağmen kitap günlerine katılımı yüksekti. Kitap satantlarında görüştüğümüz yayın evleri, kitap stantlarını çalıştıranlar, yazarlar katılımdan son derece memnun görünüyorlar. Önümüzdeki dönemde daha iyi olacağını belirttiler.
Kitap günlerine özellikle çocukların ve gençlerin ilgisi dikkat çekerken, Kitap stantlarında Türkiye ve Dünya klasiklerinin yanında çocuk kitapları, bilimsel kitaplar bulunuyor.
Kitap Günlerinin yoğunluğundan ötürü İskenderun belediye başkanı M.Fatih Tosyalı “ikinci kez yeniden” düzenleyebileceklerini söyledi.
Kitap Günleri stantlarını gezerken, Kitap Günlerine katılan yayınevleri, yazarlar, siyasi parti temsilcisi, kitap severler ile röportajlar yaptık.
Kitap Günlerine katılan 13 yaşındaki Onur Mete Çam hem yazar hem de Sabahattin Ali ödülünü “101 Üğüz Kralı” kitabı ile almış.
Kitap Günlerini ziyaret eden Vatan İskenderun ilçe Başkanı İbrahim Bedir ve ilçe sekreteri Sadık Karakuş son derece olumlu bulduklarını belirttiler. Kendilerinin emekli öğretmen olması ve kitapların çeşitlerinin çok olması sevindirdiğini ifade ettiler.
Kitap Günlerinin açılışında konuşma yapan İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı şunları söyledi:
“Okumak ve bilgi edinmek önemlidir. Çünkü dünyamız bilgi ve teknik üzerine kurulmuştur. Kalkınmak, hayallerimizi gerçekleştirmek ancak kitap okumakla mümkündür. Kitap Günlerimiz 15-24 Ekim günlerinde halkımıza açıktır.”
Açılışta katılan milletvekilleri ve Hatay Valisi birer selamlama konuşmaları yaparak, açılış gerçekleştirildi.
Vatan Partisi İlçe Başkanı İbrahim Bedir yaptığı konuşmasında, “ Emekli öğretmenim ve seçici olmalıyız” diyerek şu ifadelerde bulundu:
“Kitap demek çocuklarımızın telefon ve bilgisayardan kurtulması demektir. Amerikan kahramanları yerine Türk kahramanları yani Keloğlan, Dede Korkut, Nasrettin Hoca gibi kitapları çocuklarımız okuyarak, geçmişimizi ve tarihimizi bilirler.”
Yayınevi Sahibi Aşir Alkaç’ta, “Hatay yayınevi ve bu gün üçüncü günü, standımızı kurduk, ilk gün biraz zayıf geçti ama şimdi iyi sayılır. Her gün iki yazarımızla bu stantda imza günü yapıyoruz” dedi.
Standa katılan Medine Gelen halkın yoğun ilgisi olduğunu ve “Herkesi bu kitap günlerine gelmesini istiyorum” çağrısında bulundu.
Yazarlardan Mehmet Nuri Yalçın ve Cuma Polat “Biz Ateş yayınları olarak ikinci kitap günlerine katılıyoruz. Haftanın her günü burada bir yazarımız bulunmaktadır. Yoğunluktan memnunuz böyle devam etmesini istiyoruz ve herkesi kitap günlerine bekliyoruz” açıklamasında bulundular.
Stantta ilgi çeken bir isim daha 13 yaşında Onur Mete Çam ve 101 Üğüz Karlı isimli kitabın yazarı kendisi ile görüştük:
Onur Mete Çam duygu ve düşüncelerini şöyle aktardı.
“Türkiye’nin en genç yazarlarındanım, bu kitabımdan ötürü Sabahattin Ali ödülünü aldım. Kitabımı 9 yaşından sonra yazmaya başladım. Kitap yazarken zorlandım. Sabahattın Ali’nin Kuyucaklı Yusuf kitabından okudum ve etkilendim. Ayrıca kitap yazmak için çok okumak gerekir.”
Onur Mete Çam’ın annesi Melek Çam da, “Onur’un annesi olmak çok güzel, bana gurur duyacağım şeyler yaşatıyor. Ben kitap dostu birisiyim, Mete’ye de geçirmeyi başardım. Bir anne isterse dünyayı değiştirebilir. Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi de öyleydi. Bizler vatanımıza, milletimize hayırlı evlatlar yetiştirelim. Bu vatanın böyle çocuklara ihtiyacı var. Onur Mete 8 yaşında iken ‘Anne ben kitap yazacağım’ dediğinde, onu motive ettim, her anneden bunu istiyorum. İmkansız diye bakmasınlar. Bizim çocuklarımızın geleceğe iyi eğitimli insanlar olarak girmesini istiyoruz” vurgusunu yaptı.
Babası Servet Çam de düşüncelerini şöyle aktardı:
“Benim oğlum 2019 yılında Sabahattin Ali ödülünü aldı. Oğlum ufak, tefek bir veya iki sayfalık hikayeler yazıyordu, eşimin teşviki ile roman yazdı, biz ailece Sabahattin Ali’yi çok seviyoruz ve oğlumda böyle bir ödülü layık görüldü ve çok mutluyuz.”
HÜSEYİN GÜLER