CHP’den 2 Şubat Dünya Sulak alanları gününde Amik Gölünü geri getirmek için önerge
Aralarında CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un da bulunduğu CHP’li 25 Milletvekili, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar günü dolayısıyla Amik Gölünü getir getirmek için önerge verdiler.
Önergeye imza atanlardan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye’ninen önemli sulak alanlarından biri olan Amik Gölü’nün kurutulmasının ekolojik, sosyolojik, biyolojik ve ekonomik zararlara yol açtığını ve 45 yıldır bölgede meydana gelen taşkın felaketlerinin ana sebebi olduğuna dikkat çekerek bu felaketlere son vermek ve Amik Gölü’nün geri kazanılmasının yollarını araştırmak üzere bir Meclis Komisyonu kurulmasını istedi.
CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve 25 Milletvekilinin imzasıyla verilen önergede “Amik Gölü’nün kurutulmasıyla ortaya çıkan Hatay’daki iklim değişikliğinin, yok olan biyolojik çeşitliliğin ve organik toprağın, bölgenin değişen su rejiminin, sıklığı ve şiddeti sürekli artan taşkın felaketlerinin önüne geçmek için kalıcı çözümlerin tespit edilmesi, sulak alanların kurutulmasının önlenmesi ve bu alanları koruyacak etkili politikaların ve yasal mevzuatın belirlenmesi amacıyla” bir Meclis Araştırması açılması istendi.
GÖL 45 YILDIR HER FIRSATTA CANLANIYOR
Bölgede meydana gelen taşkın afetlerinin sıklık ve şiddet özelliklerinde artış olduğuna dikkat çeken CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur önergesinin gerekçesinde şunları dile getirdi:
“Amik Ovası’nda 1975, 1976, 1980, 1987, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2012, 2015, 2018 Ocak, 2018 Aralık, 2019 Ocak, 2019 Nisan ve 2020 Ocak’ta önemli taşkın afetleri yaşanmış, kurutulan Amik Gölü bu taşkınlarda adeta yeniden canlanmıştır. Görüldüğü gibi Amik Ovası’ndaki taşkın afetlerinin sıklık ve şiddet özelliklerinde süreklibir artış söz konusudur. Bu taşkınlarda ekili arazi, evler, ahırlar, ağıllar, yollar, meralar sular altında kalmaktadır. Ekili arazilerin aylarca su altında kalmasıyla bölgede tarım sürdürülemez boyutlara ulaşmış, ağılların/ahırların ve meraların su altında kalmasıyla barınma ve yemlenmeden mahrum kalan hayvanların telef olmasıyla da hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Dolayısıyla Amik Gölü’nün kurtulması yaklaşık yarım asırdır, sadece doğaya zarar vermekle kalmamakta, hem bölgedeki ailelerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok ciddi zararlar vermektedir.”
GÖL CANLANDIRILMADIKÇA AMİK OVASI TAŞKINLARI ÖNLENEMEZ
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Amik Ovası taşkın probleminin çözümü için atılan adımların yetersiz kaldığını hatırlatırken şu ifadelere yer verdi:
“Taşkınları önlemek için yapılan çalışmalardan biri kanal, bent ve seddelerin bakımlarının yapılmasıdır. Bunların sorunu çözemediği taşkınların devam etmesinden açıkça görülmektedir. Taşkınları önleme noktasında sunulan Reyhanlı Barajı’nın da,taşkına neden olan su miktarının sadece bir bölümünü kontrol etme şansına sahip olacağı, bu yüzden tek başına bir çözüm olarak kabul edilemeyeceğine yönelik çok sayıda uzman görüşü bulunmaktadır.Bir diğer öneri olan Asi Dostluk Barajı’nın ise 2011’de temeli atılmış, sonrasında baraj yanlış Suriye politikasından nasibini alarak durdurulmuştur. Geriye tek bir alternatif kalmaktadır o da Amik Gölü sulak alanın geri dönüştürülmesi veya bunun küçük işleyen bir modelinin oluşturulmasıdır.”
HAber Mekezi