CHP’li Mullaoğlu: Medyanın yüzde 90’ının iktidarın kontrolünde olduğu bir ortamda basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil!
CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Medyanın yüzde 90’ının iktidarın kontrolünde olduğu bir ortamda basın özgürlüğünden söz etmenin mümkün olamayacağını savundu.
CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu “Gazeteciler, tam demokrasinin olduğu ülkelerde ancak bayramlarını kutlayabilirler. Bu anlamda, 24 Temmuz Basın Bayramı, aynı zamanda Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’dür” dedi.
CHP Hatay Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Av. Servet Mullaoğlu 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “24 Temmuz tarihinin 1908 yılından beri Türk basınında “Gazeteciler Günü – Basın Bayramı” olarak kutlanması sebebiyle açıklamalarda bulunarak öncelikle Hatay’daki tüm yerel basın mensuplarının, ülke çapındaki tüm gazeteciler ile basın emekçilerinin “Basın Bayramını kutluyorum.
24 Temmuz günü, Osmanlı İmparatorluğunda İkinci Meşrutiyetle birlikte gazetecilerin, yayıncıların olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmadıkları ve ertesi gün gazetelerin ilk kez sansürsüz yayınlandığı gün, “Gazeteciler ve Basın Bayramı” günü olarak kutlanmaktadır.
Ancak basın emekçilerimizin yaşadığı baskılar, gözaltılar ve tutuklamaların yoğun olarak yaşandığı günümüzde, ülkemizde gerçek anlamda kutlanacak bir “Gazeteciler ve Basın Bayramı’ndan” söz etmek mümkün değildir.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, geçen yıla göre 16 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 165’inci sırada yer almıştır. RSF’ye göre Türkiye, “sorunlu” kategoriden “vahim” kategorisine geçmiştir.
Medyanın yüzde 90’ının iktidarın kontrolünde olduğu bir ortamda basın özgürlüğünden söz etmek mümkün olmadığı gibi sayıları her geçen gün azalan özgür ve tarafsız haber yapmaya çalışan gazeteciler de acımasız baskı, şiddet ve her türlü hak ihlaline maruz kalmaktadır.
Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) raporuna göre son bir yılda en az 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğramış, 43 gazeteci sözlü olarak tehdit edilmiş, 97 gazeteci gözaltına alınmış ve 32 gazeteci tutuklanmıştır.
Ülkemizin özellikle muhalif toplum kesimlerinin tamamı ağır baskılarla karşı karşıya iken demokrasiden, insan haklarından, basın özgürlüğünden ve demokratik seçimlerden söz etmek mümkün değildir.
Gazetecilerin özgürce haber yapabildiği, halkı doğru bilgilendirdiği her türlü baskının ve sansürün ortadan kalktığı günlerin mücadelesini hep birlikte vereceğiz ve o gün gerçek anlamda “Gazeteciler ve Basın Bayramını” kutlayacağız. “