CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: ENKAZDAN KURTULANLAR KARBON MONOKSİT KURBANI OLDULAR!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun’daki TOKİ konutlarında meydana gelen zehirlenme olayları hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu.
İskenderun’a bağlı Cebike Mahallesi’nde inşa edilen TOKİ konutlarında yaşanan zehirlenme olaylarına dikkat çeken CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara şu eleştirilerde bulundu:
“ İlk zehirlenme olayı, 12 Aralık günü meydana geldi. Karbon monoksit salınımı gerçekleşmesi sonucunda İsmail Ege, Yiğit Efe, Elif Bilge ve Kader Kökçü hayatını kaybetti, 24 yurttaşımız da hastaneye kaldırıldı. Bunun ardından, 5 Ocak günü, aynı TOKİ konutlarında yeni bir zehirlenme vakası meydana geldi, bir yurttaşımız hastaneye kaldırıldı. Bu olaylar, iktidarın sözcüleriyle ve kurumlarıyla, neden bir buçuk yıldır konutların yapım hızı ve şekli konusunda neden anlaşamadığımızı yeniden göstermiştir. Vaat edilen, bir yıl içerisinde, 319 bin konut yapılacağıydı. Ancak bize, deyim yerindeyse, adı konmamış bir ikilem sunuldu: Ya konutlar hızlı ama standartlara uygun olmayan biçimde yapılacak ya da inşaat süreci yavaş işleyecekti. 24 ayın sonunda, bu yaklaşımın sonuçlarını görüyoruz. Sadece Hatay’da 158 bin hak sahibi var ama teslim edilen konut sayısı, bir buçuk yılın sonunda 32 bin 110. Bunu bütçede de söyledik. Üstelik yapılan konutlarda da işçilik, malzeme, sıhhi tesisat, asansör, altyapı konusunda sorunlar var. Bu olayda da hem yapım sürecindeki ihmallerin hem de sonrasında şirketlerin yetki alanlarındaki belirsizliğin bir aileyi yok ettiğini görüyoruz. Ortada iki şirket var: Birisi gazın dağıtılmasından, diğeri de bina içi tesisatın çalıştırılmasından sorumlu. Bu facianın, iki şirketin de sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklandığını görüyoruz. Hazırlanan rapora göre binadaki kazanın ön koruma kapağının açık, yoğuşma kabının kırık olduğu; karbonmonoksit gazının baca ve havalandırma yoluyla dairelere yayıldığı anlaşılmıştır. Gaz tesisatını yapan firmanın gaz dağıtım şirketine başvurması, bu esnada bir belge vermiş olması gerekirken bu başvurunun belgesi ortada yok. Dağıtıcı firmanın, doğal gaz firmasının talep etmesi üzerine gelip sistemi çalışmaya hazır hale getirmesi ve bu esnada cihazların uygunluk durumunu kontrol etmesi gerekiyor. Baca montajı yapan firmanın da gaz dağıtım firmasına vermiş olması gereken belge de bulunamadı. Enkazdan kurtulanlar, karbon monoksit kurbanı oldular.”
YILDIRIM KARA: DENETİMSİZLİK YURTTAŞLARIMIZI HAYATTAN KOPARIYOR
Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, gerekli denetimlerin yapılmamasına tepki göstererek eleştirilerine şöyle devam etti:
“Türkiye’de ‘denetimsizlik’ adında bir hastalık var: Bu hastalık tüm kurumlarımızı, iş ahlakımızı ve günlük yaşamımızı kemirip tüketmiş durumdadır. Basit kontrollerin yapılmaması ve birkaç evrakın hazırlanmaması, kısaca denetimsizlik, depremden sağ çıkan 3’ü çocuk 4 yurttaşımızı hayattan kopardı. 6 Şubat’ta 50 bin insanımız öldüyse, fabrikalarımızda madenlerimizde her gün birileri ölüyor veya yaralanıyorsa, yolsuzluk bu kadar yaygınlaşmışsa, bunun da sebebi denetimsizliktir. Şimdi yurttaşlarımız, bu olayın etkisiyle, “Acaba bana verilecek olan konut sağlam mı? Başka sorunlar yaşar mıyım?” diye düşünmektedir; resmi kurumlar, olay hakkında sessizliğini korumaktadır. Valilikten ve ilgili bakanlıktan soruşturma sürecine ilişkin detaylı bir açıklama bekliyoruz. Özellikle yapı denetim ve kontrol mekanizmalarının nasıl işlediğine dair izahta bulunulmasını talep ediyoruz. Biz de bu süreçlerin takipçisi olacağız.”