ÇOCUKLARI GİYDİREN ŞAİR RİFAT KARA

Anadolu Yazarlar Derneği’nin İskenderun Millet Parkındaki Belediyenin kendisine verdiği dükkanda kitap standı açmış ve Ramazan boyunca akşamlara hizmet vermektedir.
Stand’da Anadolu Yazarlar Derneği yöneticilerinden Şair Rifat Kara kitaplarını halka tanıtmaktadır. Rifat Kara, Toprak Mahsullerinden emekli, aile geleneği olan şairlik geleneğini sürdürüyor. Rifat Kara İskenderun doğumlu ve şimdiye dek altı şiir kitabı çıkmış ve halen yazmaya devam etmektedir. Dernek standı akşam ramazan orucundan sonra açılmakta ve saat 20.00’e dek açık kalmaktadır.
Şair Rifat Kara, şiir kitaplarını kar amacı ile satışını yapmamaktadır. Kitabının karlarının yüzde yetmişini yoksul çocukları giydirmek için kullanmaktadır. Şimdiye dek kitaplarından elde ettiği paralarla 400’ün üzerinde çocukların, kitap, kalem, ayakkabı, mont gibi ihtiyaçlarını karşılamışlar. Rifat Kara için hani Nazım Hikmet’in “Mutluluğun resmini yapabilir misin.” Diye sorusuna ise çocukları kitap paraları ile yardımcı olmak onun için bir mutluluk kaynağı olarak görmektedir.
Kitap standına bir aile yaklaşıyor, kitaplara bakıyor ve almaya yöneliyor. O arada “ annenin bu kitap kaç para” demesi üzerine, yanındaki çocuk alçak sesle “Anne paramız yeter mi” sorusu geliyor. Tabi almaktan vaz geçiyorlar ve tam uzaklaşırken Rifat Kara arkalarından sesleniyor, “Bu kitap benden ve zaten çocuklar için buradayız.” Anne “olmaz kabul edemeyiz” dese de, şair çocuğu yakalayıp, kitabı imzalayarak veriyor.
Rifat Kara ile Anadolu Yazarlar Derneği, şairliği ve çalışmaları konusundaki sorularımızı yanıtlıyor.
Rifat Kara (Anadolu Yazarlar Derneği bölge Yöneticisi ve Şair)
Önce kendimi tanıtayım: Ben İskenderun doğumluyum, toprak mahsullerinden emekliyim, altı kitabım var, kitaplarım şiir kitaplarıdır. Kitaplarımın birisi hayatımı anlatıyor, diğerleri şiir kitaplarıdır. Anadolu Yazarlar Derneği temsilciliğimiz var, bende İskenderun’da bir bölgenin sorumlusu olarak atandım. Burada İskenderun Belediyesinden kitaplarımızın tanıtımı için stant verilmesini istedim, onlarda sağ olsunlar bizi kırmadılar ve verdiler. Sergimizde üç İskenderunlu yazarın kitapları bulunmaktadır.
Kitap Gelirleri İle Yoksul Çocuklar İçin Harcadığınızı Söylemiştiniz
Kitap gelirlerimin yüzde yetmişini okullardaki yoksul çocukları giydirmekte kullanıyorum. Şimdiye dek hesap tutmadım ama 400 yakın yoksul çocuk giydirdim. Çocuklar için kaban, mama, ayakkabı, okul çantası ve hatta bakkaldan ekmek dağıtıyorum. Ramazan boyunca 40 koli dağıttım ve ayın 15’nden bu güne 15 çocuk giydirdim. Devam edeceğiz, kitap yazmakla, şairlik yapmakla yetmiyor ve muhtaç ve yoksul insanlarımıza da yardım etmek gerekiyor. Sağ olsun sponsorlarımız bize katkılarını esirgemiyorlar, bu imkanları bizim çocuklarımıza kullanıyoruz.
Halkın Kitaba Karşı İlgisi Nedir?
Sorunuza gelince bizim Hatay ve İskenderun’un hiç düşkünlüğü yoktur. Hani 400 çocuk giydirdim diyorum ya şu İskenderun’dan bu kitapları alanın sayısı parmakla sayılacak kadarıdır! Kitaplarımı Almanya, Bulgaristan gibi yurt dışı ve İstanbul, İzmir gibi bizim Hatay dışından arkadaşlarımın yardımı ile kitaplarımı satabiliyorum. Aldıkları kitapları da okul kütüphanelerine bağışlıyorlar. Şu anda İskenderun’da okullarda bütün kütüphanelerde kitaplarım mevcuttur. Hatta bana başvuralar var bazı okulların kütüphanesi yok oralara da kütüphane yapmak için çalışmalarımız başladı.
Okurlara bir çağrınız var mı?
Okurlarımın okumasını ve kitap almalarını öneriyorum. İnsanlarımızın ekonomik durumu çok kötü, durumları iyi olmadığından kitap alamıyorlar. Bizim standa uğrayan insanların çocukları “baba kitap alalım” diyor ama babası “çocuğum cebimde param yok” diyor. Ben duyuyorum ve kahroluyorum, hemen çocuğu çağırıyorum ve benden olsun diyerek, imzalayıp, veriyorum. Tabi anne-baba bu durum karşısında eziliyorlar. Biz de rahatsız oluyoruz ama onlara hizmet verdiğimiz içinde mutluyuz. Allah hepimize yardımcı olsun diyorum. Size de teşekkür ediyorum.
HÜSEYİN GÜLER


