Corona Virüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı
Tehlikeli olarak algıladığımız birçok şey vücudumuzda stres etkileri yaratır ve böylece beynimiz o duruma uyumlanır.Bu süreçde insanın ilkel beyni devrede olduğu için bedensel ve zihinsel olarak savaşmak ya da kaçmak ister.Yaşadığımız bu süreci sağlıklı yönetebilmek için üst beyin yapılarımızı da devreye sokmalıyız. Beş duyu ile algıladıklarımıza odaklanma halimizi arttırmak,nefese odaklanmak gerekir.
Çocuklar beden dilini çok iyi okurlar.Ebeveyn olarak ne kadar kaygılı,endişeli ve stresli isem çocuğum da benzer bir tutum içine girer.Çocuğuma korkulacak bir şey yok deyip, kalp atışlarım hızlanmışsa,elim titriyorsa ya da tırnaklarımı yemeğe başladıysam çocuğum daha çok kaygılanacaktır.Bu durum aranızdaki güveni de zedeleyecektir.
Bu süreçte önce kendimi sakinleştirmek,nefes egzersizleri yapmak,yoga,meditasyon ve bizi rahatlatacak aktivitelere yönelmek fayda sağlayacaktır.
Korona virüs sürecini çocuğuma nasıl anlatmalıyım?
İlk olarak bu konuyla ilgili neyi ne kadar biliyor bilgi edinmeliyiz.Yaşına uygun bir şekilde doğru bilgi vermeliyiz.Sakin bir ses tonuyla.Bu durumun bir süreç olduğunu ve sonsuza kadar sürmeyeceğini söylemeliyiz.Belirsizlikler çocuklarda daha çok kaygıya neden olur.Net olmak bu nedenle önemli.
Aynalama yöntemini kullanarak, nedir aynalama yöntemi;çocuğumun duygusunu sözel olarak ifade etmektir.Örneğin;Sen ne kadar da korkmuşsun kafan ne kadar da karışmış, ben yanındayım.Evimiz güvenli seni hep koruyacağım.Bazen zorlandığını görüyorum evden çıkmak istiyorsun,ne zaman bitecek diye düşünüyorsun,okulunu özledin haklısın çok zor evden çıkmamak. Biliyormusun ben de özledim dışarda gezmeyi, benim için de çok zor.
Evdeyken her an çocuğunuzla kalmanız gerekmiyor.Birbirinize alan tanımalısınız.Bir arada olduğunuzda çocuğunuzla Yönlendirilmemiş çocuk merkezli oyunlar oynayabilirsiniz.
Oynamaya çocuğunuzun eline ahşap bloklar,oyuncak bebekler,bebek evi,kuklalar,kil,oyun hamuru,hayvanlar,araba,kamyon,küçük insan figürleri hayal gücünü ve yaratıcılığı teşvik eden malzemeler vererek başlayın.Sonra da onun oyunu yönlendirmesine izin verin.En azından haftada iki kez yarım saat zaman ayırıp oyun oynamanızı tavsiye ederim.Saat kurabilirsiniz süre bitiminde oyunun biteceğini çocuğunuza söyleyebilirsiniz.Böylece çocuğunuz kendini güvende hissedecek ve sevildiğini anlayacaktır.
Saçma Oyunlar; da oynayabilirsiniz.Örneğin;bildiği bir şarkıyı tersten söyleme,çorabı ayağa değil de ele giyme gibi.Bu oyunlarda amaç, çocuklardaki bastırılan öfke ve hayal kırıklığının kahkahalar yoluyla dışarı atılmasıdır.
Gücün Çocukta Olduğu Oyunlar;
Bu tür oyunlarda yetişkinler zayıf,korkak,beceriksiz,sersem ya da öfkeli görünürler.Yastık savaşında çocuğun sizi devirmesine izin vermek,Anne babayı bir kafese kapatmış gibi yapmak,değnekle bir eşyaya ya da hayvana çevirmek,kovalamaca oynamak,öfkelenmiş numarası yapmak bu tür oyunlara örnektir.Ne kadar kahkaha atarsak o kadar yararlı olacaktır.
Fiziksel Temas Gerektiren Oyunlar;
Çocukların başkalarıyla fiziksel bağ kurmalarına yardımcı olan oyunlardır.Oyundaki keyifli paylaşım ve dokunuşlar,aranızdaki sevgi bağını ve bağlılığı sağlamlaştıran güçlü ve önemli bir faktördür.Anne-baba ve çocuk ilişkisindeki yıpranmışlıkların ya da travmatik ayrılıklardan doğan sıkıntıların giderilmesinde oyunun gücü büyüktür.Çocuklar oyun aracılığıyla fiziksel bağ kurduğunda özsaygı,güven ve aidiyet hissederler.Biz çocuğumuza sarıldığımızda bedenim iyiki annem bana sarılmaktan hoşlanıyor diye düşünüyor.Dokunma hayat boyu devam eden önemli bir ihtiyaçtır.Boğuşmak,el ele tutuşup çember olmak gibi fiziksel temasa dayanan oyunlar oynamak çocukların çok hoşuna gider.At gibi sırtınızda taşımak,dizinizde hoplatmak,dans etmek,üzerinize yatmasına izin vererek insandan sandviç yapabilirsiniz.
İşbirliğine Dayanan Oyunlar;
Ortaklaşa,işbirliğiyle gerçekleştirilen aktiviteler çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir.Örneğin;ahşap blokları sırasıyla bir onun bir de sizin üst üste koyarak olabildiğince yüksek bir kule yapabilirsiniz.Tenis oynayarak kim daha fazla topa vuracak olarak değiştirilebilinir.
Özel Samandağ Deniz Hastanesi
Psikolog ve D.Oyun Terapisti
Özlem ALEV