Depremzedeler, Yeni Yılda Evlerine taşınmak istiyorlar!
Hatay’da önce çadırlarda, daha sonra konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren depremzedelerin yaşamları gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bu kışın daha çok kendini göstermektedir. Soğukların, yağmurun ve hastalıklar özellikle çocukları, hastaları ve yaşlıların hayatlarını çekilmek hale getirmektedir.
Hatay’ın İskenderun’daki konteyner kentleri gezdik, konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren depremzedelerle görüştük. Onların yeni yılda beklentilerini sorduk, yaşamlarının nasıl devam ettiğini, bir yıla yaklaşan çadırlar ve arkasından 20 metrelik konteyner yaşamının zorluklarını sorduk.
Konteyner kentlerde yaşamlarını sürdürenlerin önceliği TOKİ evlerinin ve yerinde dönüşüm konutlarının yeni yılda teslim edilmesini istiyorlar. “ Madem söz verdiler, o zaman sözlerini tutsunlar” diyorlar.
Diğer sorunlarını ise şöyle sıralıyorlar: Çadırlarımızın çoğunda güvenlik yok, kamaralar çalışmıyor, sağlık ocakları bulunmuyor, çarşıya ve hastaneye gidecek belediye otobüsleri yoktur, bunlar yapılacağına ilişkin söz verdiler ve yapmadılar. O zaman “Seçimde bize gelmesinler” oy vermeyeceklerini belirtiyorlar.
İki gün önce Hatay’ın İskenderun ilçedeki Konya Kent 66. numara da oturan Alzheimer hastası Ali Güler konteyner kentten ayrılarak, ormanlık alanda günlerce kaldı. Hastalandı ve geri döndüğünde her tarafı yara, bere içindeydi. Bu konteyner kentte güvenlik olmadığı ve kamaralar çalışmadığı için bulmak zorlaştı. Polis aramasına rağmen bulunamadı ve tesadüf bulundu. Bunların yaşanmaması için önlemlerin alınması istenmektedir.
Bazen kadınlara cinsel saldırı olduğunu belirtiyorlar. Bazı boş konteynerde uyuşturucuların kaldığını ve bunların önlenmesi talebinde bulunuyorlar.
En zor soruyu soruyoruz, yılbaşı akşamı ne yapacaksınız? 20 Metre konteynerde birkaç komşu ile oturacaklarını ve de ekliyorlar “Biz daha yasımızı tamamlamadık, acılarımız bitmedi, yılbaşında eğlence yapacak halimiz” yok diyorlar.
Kısır yapan kadınlarla, ortak çay-kahve içen kadınlarla görüştük. Sokaktaki çocuğunu gezdiren kadınlarımızla görüştük. En çok onlar dertli, en çok zorlukları onlar yaşıyorlar. En çok onların yaşamlarına dokunan bir alandayız.
Nimet Kara (Konteyner Kentte Yaşıyor)
Bize Verilen Sözler Yerine Getirilsin.
Bizim buraya milletvekilleri, belediye başkanları ve kaymak geldi. Bizler şu sözleri verdiler. “Buraya market, büfe, Pazar yeri açılacak” denildi. En son belediyelerin otobüsleri bizi kapıya götürüyordu, bizim buradan kapıya gitmemiz mümkün değil, şimdi araç gelmiyor, ulaşım sıkıntımız çok büyüktür. Yola çıksak dolmuşlar bizi almıyor, yağmurda kaldığımız zamanlar oluyor. Bize yardım gönderiyorlar ama bu malzemeler kullanılacak şekilde değil, bizleri dilenci ve çingene yerine koydular. Yardımları listeleyip, konteyner, konteyner dağıtsalar, ne onlar bu kadar rahatsız olur, ne de biz bu durumları yaşarız. Yeni yıl için açık söyleyelim bizim sorunların çözüleceğinden umudumuz yoktur. Temennimiz iyi olmasını isteriz ama umut görünmüyor!
Sevil Güler (Konteyner Kentte Yaşıyor)
Akrabalarımızla Yılbaşını Kutlarız.
Biz Antakya’da yılbaşında sarma içi denilen burada kısır diyorlar gece 12.00’den sonra sarma içi partisi verirdik. Bu seneden sonrada vermeye devam edeceğiz. Eskisi gibi olmasa da komşularımızla birlikte gireceğiz. Biz kardeş, bacı birlikte yılbaşına gireceğiz. Yerinde dönüşüm için başvurduk ama müteahhitlere güvenmiyoruz, bu gidişle TOKİ’lere başvuracağız. Ancak böyle çözebiliriz.
Şükriye Güriz (Konteyner Kentte Yaşıyor)
Şeker Hastasıyım ve Yaşlayım Beni Kuyruğa Sokarak Yardım Verilmez!
Yardımları garip, bana verdikleri terlik, ayakkabı 49 numara benim iki ayağım sığar, bu ne biçim düzensizlik, bizimle dalga geçmektir. Buraya bir sağlık ocağı açsalar biz başka konteyner kente gidemiyoruz. Biz şeker hastası ve yaşlıyız, bizi yardım için kuyruğa sokuyorlar, bizim halimiz yok ki kuyrukta duralım.
Hatice Genç (Konteyner Kentte Yaşıyor)
Seçimlerde Kapımızı Çalmasınlar.
Yakında seçimlerde kapımızı çalacaklar, o zamanda gelmesinler, bizi oy için aramasınlar. Bize televizyon vereceklerini söylediler, bir hafta, bir ay derken vermediler. Yani kısaca hiçbir belediye başkan adayını burada görmek istemiyoruz. Konteynerlerde sıkıntılarımız çok, gereken yerlere gidiyoruz ama yukarılar bizi duymuyorlar.
Kader Ademer (Konteyner Kentte Yaşıyor)
Çocuğum Ateşler İçinde Ama Sağlık Ocağı Yok!
Keşke evim yıkılmasaydı, keşke gelmeseydim, çocuğum hasta hastaneye götüremiyorum, şohbenim bozuk onu tamir etmeye gelen yoktur. Kızım ateşler içinde sağlık ocağı olmadığı için götüremiyorum. Eşya getiriyorlar, güzellerini kendileri alıyor, adilerini bize veriyorlar. Çocuğumu parka gönderemiyorum, güvenliği kaldırdılar, iki gün önce burada taciz olayı oldu. Taciz olayının üstünü örttüler.
Dilara Sökmen (Konteyner Kentte Yaşıyor)
Yardımların İyisini Kendileri, Kötüsünü Bize Veriyorlar.
Ben Antakya’da yaşıyordum, depremden bir ay önce evlendik, depremde evimiz yıkıldı, eşyalarımızı çıkaramadık, beş veya altı ay çadırda yaşadık, çadırlarda çok yardım geldi. Konteynerlere geçtik, yönetim bize yardımcı olamıyorlar, buraya yardım geliyor ama iyisini yöneticiler alıyor, kötüsünü bize dağıtıyorlar. Ben hamileyim, burada sağlık ocağı yok, hastane yok, uzakta, dolmuş yok, bakkal, market yoktur. Çocuğunu okula göndermek isteyen gönderemiyor, servis paraları çok yüksektir. Eşim işsiz yeni yıla böyle bir beklentisi olmadan giriyorum.
Sadık Karakaş (Vatan Partisi İskenderun İlçe Sekreteri Konteyner Kentte Yaşıyor)
Yöneticiler Bize Yerinde Dönüşüm ve TOKİ Evleri Konusunda Gelip Bilgi Versinler.
Vatan Partisi olarak, İskenderun’da 17 merkezde konteyner kent bulunmakta vatandaşların söyledikleri doğru, sağlık, ulaşım, meslek edinme kursları, güvenlik gibi sorunlar yaşanıyor ve çözülmelidir.
Konteyner yardımlarının dağıtılmasında bir sorumsuzluk yaşanmaktadır, bunun için AFAD yönetiminin dışında konteynerlerde ayrı bir yönetim oluşturulup, bu yönetimin bu yardımları dağıtması daha yerinde olacağını düşünüyoruz.
Bir önemli nokta ise konteynerlerde yaşayanların burada ne zamana kadar yaşayacaklar, ne zaman evlerine kavuşacaklar konusunda bize yeterli bilgi verilmemektedir. Yerinde dönüşüm konusunda bize gelip bilgi vermeliler, TOKİ’lerin ne zaman biteceği gibi konuları konteynerlerde yaşayanlara gelip, yöneticilerimiz açıklamalıdır.
HÜSEYİN GÜLER
Şükriye Güriz