Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hatay Altınözü’nde 6. Zeytin Zeytinyağı ve Gastronomi Festivaline katıldı
Bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere Hatay’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekili TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal ve beraberindeki heyet tarafından karşılandı.
Altınözü ilçesine giden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, 6. Zeytin Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali kapsamında Zeytin Hasadı Törenine katıldı. Burada halk oyunları gösterisiyle ile karşılanan Bakan Çavuşoğlu, ekim için hazırlanan zeytin ağacı fidelerini toprakla buluşturdu, daha sonra olgunlaşmış zeytinleri dalından toplayarak çiftçilere bereketli, hayırlı bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Mev lüt Çavuşoğlu daha sonra, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, İsmet Tokdemir, Serkan Topal, Lütfi Kaşıkçı, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Devrim Öztürk, Altınözü Kaymakamı Cem Gümrükçü, İl Jandarma Komutanı Mustafa Bakçepınar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla, Altınözü ilçesinde düzenlen Altınözü Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali Açılış Töreni gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan tören Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı’nın açılış konuşmasını yapmasıyla devam etti. Başkan Rıfat Sarı konuşmasında şunları söyledi: “Sayın Bakanım, bugün sizlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlçemizde bugün 6’ncısını düzenlediğimiz Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivalini geleneksel hale getirdik. 6 yıldır gerçekleştirdiğimiz bu festivalimizin amacı memleketimizde yetişen zeytinimizin, zeytinyağımızın iç ve dış pazarlarda hak ettiği yeri alması. İlçemizde yetişen zeytin ve üretilen zeytinyağının markasını almış, coğrafi işarete sahip bir ürün olarak ulusal ve uluslararası pazarda yerini almasını istiyoruz ve bu gayede tüm hemşehrilerimizle birlikte çalışıyoruz. İlçemiz ve İlimiz için çok önemli olan Zeytincilik Araştırma Enstitüsünü, Sayın Valimizin öncülüğünde işbirliği yaparak inşasına başladık. Hali hazırda %50’si bitmiş durumda ve inşallah bu yılın sonuna kadar bitireceğiz. Yine Sayın Valimizin öncülüğüne, Milletvekillerimizin desteğiyle Altınözü’ne, Hatay’ımıza çok önemli bir projeyi, Karma OSB’yi kazandırmaya çalışıyoruz ve inşallah kısa bir süre içerisinde altyapı çalışmalarını tamamlayıp memleketimize kazandırmayı düşünüyoruz.”
Altınözü Kaymakamı Cem Gümrükçü konuşmasında şunları dile getirdi:
“Hatay, tarihi çok eskiye dayanan, birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir serhat kentidir. Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı yer olması Hatay’ın, zengin bir mutfağa sahip olmasının nedenlerinden biri. Bir diğer neden ise bereketli topraklarında yetişen kaliteli tarım ürünleri ve bu ürünlerin başında zeytin geliyor. İlimiz 16 milyon zeytin ağacı varlığı ile zeytin üretimi konusunda önemli bir yere sahip ve ülke geneli 6’ncı sırada yer almaktadır. İlçemiz ise 5 milyon zeytin ağacı varlığı ile İlimiz zeytin ağacı varlığının %32’sine sahip. İlimizde üretilen zeytinyağının yaklaşık %50’si Altınözü’nde üretilmektedir.”
Hatay Valisi Rahmi Doğan’da konuşmasında düşüncelerini şöyle aktardı:
“Sayın Bakanım, Milletvekillerim, meslektaşlarım, İl ve İlçe başkanlarım, değerli hanımefendiler, beyefendiler hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Sayın Bakanım, zat-ı alinizi Hatay’da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bir sanayi kenti, tarım, turizm kenti Hatay’da, katma değerler, yeni değerler üreten faaliyetler var. Körfeze baktığımızda dünyanın en büyük çelik fabrikalarına sahibiz. Amik ovasına baktığımızda dünyanın en güzel tarım ürünlerini yetiştiren bir İl’iz 2021 yılı içerisinde 4 milyar dolarak bir ihracat yaptık, 750 milyon dolarlık yaş sebze, meyve zatı-ı alinizin memleketi Antalya’yla da yarışıyoruz. Antalya, Mersin ve Hatay’a baktığımızda yaş sebze ve meyve ihracatında ilk 3 il arasında yer alan ve birbiriyle yarışan şehirler. Bu ürünlere yeni ürünler katmak, İlimize yeni katma değerler üretmek için büyük gayret içerisindeyiz. Bu potansiyel Hatay’da var, ilçelerimizde, Altınözü’nde var. Hatay’ın kuzeyinde narenciye hasadı yapılırken, güneyinde zeytin hasadı yapılmakta. Pamuk hasadımız geçen hafta bitti. Bugün zeytin, zeytinyağı ve gastronomi festivalinin 6’ncısını düzenliyoruz, Kaymakam beyle beraber sayın Başkan bu konuda büyük gayret gösteriyor. Hem Altınözü’nün tanıtılmasında, hem de zeytinin, zeytinyağının tanıtılmasına ciddi katkı sağlıyor. Biz Hatay olarak Akdeniz bölgesinde üretilen zeytinyağının %30’unu üretiyoruz, Türkiye sıralamasında da 7. sıradayız. Bize hemen komşumuz Suriye tarafında da yine zeytin, zeytinyağı konusunda ciddi faaliyetler var. Teşrifleriniz için şükranlarımı sunuyorum Sayın Bakanım, herkesi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında zeytin’in tarihçesiyle ilgili kısa bir bilgilendirmesinin ardından konuşmasına şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz zeytin dalı aynı zamanda barışın simgesi. Diplomasinin amacı da barışı sağlamaktır. Biz de Türk diplomasisi olarak çatışmaların bitmesi, küskünlerin barışması için çalışıyoruz. Filipinler’den Latin Amerika’ya ve elbette Rusya ve Ukrayna savaşına kadar arabuluculuk faaliyetlerimiz artık dünyada bir marka. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde dünyaya barışın hakim olması için çalışmayı sürdüreceğiz. Üç kıtaya adalet dağıtan ecdadımızı örnek alacak, daha adil bir dünya için çalışacağız ama başta Hatay olmak üzere serhat şehirlerimizi her türlü tehdide karşı korumaya da hazırız. Barış istememiz, savaşı bilmediğimiz anlamına gelmez. Mehmet Akif’in dediği gibi ‘Mefkuremiz göklerde dalgalanan bir sancak, Allah’ın huzurunda eğiliriz ancak’. Milletimizin hakkı, hukuku ve güvenliği bizim kırmızı çizgimizdir.”
ören konuşmalarının ardından Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ve Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın beraberindeki heyet ile birlikte festival alanında kurulan stantların gezilmesiyle son buldu.
Ardından Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, gençlerle buluşmak üzere Mustafa Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen “Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası” programına katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya’nın açılış konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, medeniyetlere beşiklik etmiş olan Hatay’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ve Hatay’ın, birlikte yaşama ve hoşgörü kültürünün güzel bir örneği olduğunu belirterek konuşmasının devamında, “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Benim şahsi meselemdir’ dediği Hatay’ın gönlümüzdeki yeri bambaşkadır. Hatay, Türk dış politikası bakımından da önemli bir şehrimizdir. Hatay’ın 1939’da ana vatana katılması uluslararası hukuk ve diplomasi temelinde elde ettiğimiz tarihi başarılardan bir tanesidir. Kadim diplomasi geleneğimizden istifadeyle dış politikamızda çok farklı sorunları, milletimizin çıkarları doğrultusunda yönetiyoruz ve sonuçlandırıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Dış politikayı artık sadece diplomatların ve dışişleri bakanının yürütmediğini, herkesin bu alanda çok önemli aktörler haline geldiğini aktaran ve Yoğun dış politika gündemlerine değinen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Aynı anda farklı coğrafyalarda olması gereken bir Türkiye var” dedi.
Gençlerin yurtlarda ve üniversite ortamlarındaki internetin yetersizliğinden şikayetçi olduğunu belirten ve salonda bulunan gençlerin de aynı sorunları yaşadığını öğrenen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Sayın Rektörüm bu sizin şahsi üniversite kampüsü içinde doğru ama buradan öz eleştiri yapalım. Gittiğimiz yerlerde de öğrenci kardeşlerimizin zaten Gençlik ve Spor Bakanımıza da aktarıyoruz, genel anlamda internetten şikayet var, doğrusu benim de var. Çünkü bu telefon şirketleri artık yeterince yatırım yapmıyorlar. Bir arabada giderken, bir yabancı muhatabımla telefonla görüşürken kesiliyordu. Eskiden böyle değildi. Bir de reklam yapıyorlar. ‘Bütün her yerde işte her yeri kapsıyoruz’ diye önemli aktörleri veya aktrisleri de oynatıyorlar reklamda. Ama telefon şirketlerine burada bir çağrıda bulunmak istiyorum; yatırımlarınız yetersiz. Bu gençliğin ve Türkiye’nin vizyonunu sizin de yakalamanız gerekiyor. Bu işler sadece reklamla olmaz” görüşlerine yer verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Diplomaside çok sayıda alanda bilgi sahibi olunması gerektiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uluslararası hukuk bilmezseniz Kıbrıs konusunda haklarımızı savunamazsınız. Türkiye hukukunu bilmezseniz de konsolosluk işlerini tam olarak yapamazsınız. Tarih bilmezseniz haksız Ermeni iddialarına karşı cevap veremezsiniz. Enerji ve jeopolitik bilmezseniz Türkiye’nin küresel bir enerji merkezine dönüşümünü sağlayamazsınız. Bugün Türkiye, enerji üretmediği halde küresel bir enerji merkezi. İnşallah seneye Karadeniz’deki bulduğumuz gaz sisteme bağlanacak. Yavaş yavaş daha fazla petrol kuyuları bulmaya başladık. Kendi üretimimizi arttırıyoruz ama halen dışa bağlıyız. Ama ona rağmen Türkiye enerjide bir üs oldu. İşte Putin’in de son teklifinin sebebi budur. Yine değerli arkadaşlar, sosyoloji bilmezseniz Afrika, Latin Amerika gibi birçok yerdeki açılımlarımızı da başarıyla yürütemezsiniz. İletişim zaten bu işin en önemli esaslarından. Özellikle sosyal medya bu anlamda önemli.”
Mustafa Kemal Üniversitesi konferans salonunda, gençlerle bir araya gelen, onlara dış politika hakkında bilgi veren ve onların sorularını yanıtlayarak talep ve şikayetlerini dinleyen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte Antakya ilçesinde bulunan Tarihi Uzunçarşı’yı ziyaret ederek, esnaflar ve vatandaşlarla sohbet etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte son olarak “Sivil Toplum Kuruluşları ve İş Dünyası ile Buluşma” toplantısına katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Rahmi Doğan, konuşmasında “Sayın Bakanım yoğun bir programla Hatay’a geldiniz sizlere teşekkür ediyorum. İş insanlarımızla, STK temsilcilerimizle bir araya geldik. Hatay medeniyetlerin buluştuğu bir şehir, Hatay 280 km kara sınırı olan, 3 adet sınır kapısı olan 4 milyar dolarlık bir ihracatı olan sanayi kenti, tarım kenti, turizm kentidir. Burada iş insanlarımız sizinle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyacaklardır. Sayın Bakanıma ve tüm heyete saygılarımı sunuyorum, hoş geldiniz” dedi.
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ise konuşmasında, “Etrafımızdaki bu krizlere rağmen büyüyen, gelişen ve güçlenen bir ülke olduk çok şükür. Milletimizin girişimciliği ve çalışkanlığıyla, devletimizin feraseti ve derinliği en güçlü yanlarımızdır” görüşünü dile getirdi.
Suriye’de yaşanan drama dikkati çeken ve benzer dramların Libya’da ve Irak’ta olduğunu ileten Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Bunların daha da derinleşmemesi, diğer ülkelerin de bu duruma düşmemesi için canla başla çaba sarf ettiklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:
“Eğer biz olmasaydık Libya bugün bir Suriye olurdu, eğer Trablus’a yapılan saldırıyı püskürtmeseydik olurdu. Ama bugün Libya ile Deniz Yetki Antlaşmaları imzalıyoruz. Hidrokarbon antlaşması imzaladık. Birileri kuduruyor da sana ne? Ben istediğim ülkeyle antlaşma imzalarım. Libya hükümeti Malta ile imzalayınca sorun yok, bizimle imzalayınca ‘bu hükümet antlaşma imzalayamaz’ diyor. Yani bu ayrıcalık sadece Avrupa Birliği üyelerinde mi var? Malta’nın kendisi bile şaşırdı bu tepkilere, çünkü Malta dürüst ve adaletli bir tutum sergileyen bir ülke. Kendisi küçük, nüfusu küçük bir ada devleti ama ilkeli duruşuyla saygın bir ülke. Onlar da şaşırdılar. Sonuçta Suriye’nin ülkemize yönelik bir terör yuvası haline gelmesine de izin vermememiz gerekiyor. Suriye’nin bölünmesine izin vermememiz gerekiyor. Özellikle Suriye’nin kuzeydoğusunda PKK’ya, YPG’ye, PYD’ye ülkeyi bölmesi için ayrılıkçı gündemini devam ettirmesi için verilen desteklerin de farkındayız. Buna da engel olmak için her türlü tedbiri alıyoruz ve alacağız. Nasıl kuzeyde terör koridorları kurmak isteyenler önce DEAŞ’tı, sonra PKK, bunlara darbe vurarak güvenlik koridorları kurduysak, Suriye’nin de bölünmesine izin veremeyiz. Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Bundan sonra da bu konularda bugüne kadar olduğu gibi ne gerekiyorsa da yapacağız.”
Suriye’nin kuzeybatısındaki Suriyelilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini, Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden BM insanı yardımlarının koordinasyonunu sağladıklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararının uzatılması için de çalıştıklarını, 6 aylık bir uzatma olduğunu ancak Rusya’ya 1 yıllık uzatma konusunda telkinde bulunduklarını belirtti.
Daha sonra program, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun salonda bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile iş insanlarının sorularını yanıtlaması, talep ve şikayetlerini dinlemesiyle son buldu.