Dörtyol Ocaklı Mahallesi 7 yıldır su çilesini yaşıyor!
Hatay’ın Dörtyol ilçesi Ocaklı mahallesi 7 yıldır, suları düzensiz akıyor. Son 4 yıldır ise tümden kesilmiş ve karşı mahalleden çektikleri hortumlardan sularını bidonlarla, almaya ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar.
Ocaklı mahallesi amanos dağlarının eteklerinde bir mahalle, mahallenin su çilesinin yanında mahalleyi ikiye bölen derenin taşması, Büyükşehir Belediyesinin yollarını yapmaması, çöp konteynerlerinin olmaması mahallede oturanları çileden çıkartıyor.
Su mahalleye çok uzakta değil, su şebekeleri var, borular döşenmiş, sadece 50 metre ilerdeki su kuyusundan boru döşenecek ve vana takılacaktır. Yani su ne amanos dağlarından, ne de barajlardan gelecektir. Milli Savunma Bakanlığının savaş zamanında kullanılması için hazırladığı kuyudan alınmasını isteyen Ocaklı mahallesi muhtarı Yusuf Soysal şunları söyledi:
“Mahallemizin Enes sokaktaki susuzluk sorunu çok kolay çözülür. Yeter ki istesinler. Milli Savunma Bakanlığı 1970’lerde mahallenin 50 metre ilerisine 10 kuyu kazımış, bunlar savaş zamanında kullanılması amaçlanmış, daha sonra belediyelere ve HATSU’ya devri yapılmıştır. Bu su kuyudan 50 metre boru ile şebekeye ve vana takılarak, mahallenin ihtiyacı olan suyu verebilir. Hatta HATSU yapmıyorsa biz yaparız. Zaten önerdik, “izin verin biz yapalım” dedik ama bir türlü yanaşmadılar.
Kadınlar, çocuklar hortumla başka yerden alınan suyu evlerine bidonlarla taşıyorlar. Her gün bir çile çektiklerini ve çilenin ne zaman biteceğini de bilmiyorlar.
Bu mahallede oturanların çoğunluğu narenciye bahçelerinde, tarım alanlarında çalışıyorlar, akşam geldiklerinde de bir su taşıma işi başlıyor. Hatta bazıları susuzluk yüzünden akrabalarının yanında yani Osmaniye ilinde kalmaya başlamışlar.
Ocaklı mahallesindeki enses sokakta yaşayanlar ve Ocaklı mahalle muhtarı ile görüştük. Daha önce Hatay büyükşehir HATSU genel müdürü ile görüşmeler yapmışlar ama pek umutlu görmüyorlar. Sadece seçim döneminde gelindiğini ve daha sonra gelinmediğini ve ayrımcılık yapıldığını düşünüyorlar.
2014 Yılından bu yana suyun gelmesi için mücadele ediyoruz. Daha öncede HATSU yetkilileri ile görüştük ve getireceklerini söylediler. Aradan 7 yıl geçti ama halen suyumuz gelmedi. Şebeke döşeyeceklerini, sorunu çözeceklerini söylediler ama olmadı. Özellikle 4 aydır suyumuz gelmiyor. Artık canımıza tak etti. Bende mahallemizin adına ne gerekiyorsa, sizlerin aracılığıyla yetkililere duyurmak istiyorum. Vatandaşın suyunun aktığı bir ortam olmasını istiyorum. Vatandaşın bu haklı sorunun çözüleceğini düşünüyorum.
Bizim yolları gördünüz, son derece bozuktur. Bu yolların yapılmasını ve mahallenin ortasından geçen derenin islahını istiyoruz. Mahalleden geçen dereyi yapıyorlardı, ama yapan şirket ‘zarar ediyorum’ diyerek taşını, demirini, çimantosunu bırakıp kaçtı. İki yıldır dere pislik içinde duruyor. Zaman, zaman yağmurlardan, amanos dağlarından gelen seller mahalleye taşıyorlar, bunun da yapılmasını bekliyoruz.
Mahallede engelli olanlar var, evlerine su getirmek onlar için bir eziyete dönüşmüş, mahalleli onlara yardımcı oluyor ama nereye kadar diyorlar.”
Ocaklı Mahallesi Kadınları da sorunlarını şöyle dile getirdiler:
“Bizler tarlada çalışıyoruz. Akşama kadar çalışıp, sonra yemek mi, su mu getirelim, şaşırdık. Bir çözüm beklemekteyiz. Valah suyumuz yok, ta çarşıdan su getiriyoruz. Sırtımızda bidonlarla su getiriyoruz. Özellikle 5 aydır hiç suyumuz akmıyor. Bizler akşam geldiğimizde suyumuz aksın, yemeğimizi yapalım, yıkanalım temizlik olsun istiyoruz. Pandemi hastalığı var, suyumuz yok temizlik yapalım, dere pislik içinde hastalık yayıyor, aydınlatma yok, çöp bidonlarımız yoktur. Biz de bu vatanın evlatları ve milletiyiz, sorunu lütfen çözün, seçim döneminde gelip, sonra bir daha uğrayamayan milletvekillerine ve siyasetçiler sesimizi duysunlar.
Fikret Tekin, çok uğraştıklarını, muhtarında çabaları olduğunu ifade ederek “Gerçekten yıllardır uğraşıyoruz. Verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Hizmet bekliyoruz. Aslında bizim sorunumuz gibi diğer mahallelerde var ama bizim sorunumuz artık hat safhaya ulaşmıştır.” Muhtar Yusuf Soysal “Anavatan döneminde yapılmış su boruları var, o zaman nüfus 50 bin iken şimdi 150 bin olmuştur. Şu anda 150 insanın yaşadığı sokakta su hiç yok, derenin gözünden gelen su kesilmiştir. Karşıdan 300 metre hortumla su getiriyoruz ve ihtiyaçlarımızı görüyoruz.”
HÜSEYİN GÜLER