Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer: Dörtyol Mandarini kendi adı ve Coğrafi işaretiyle pazara sunulmalı!
Hatay’ın Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Hacı İbrahim Seçer Dörtyol Mandarinine 31 Ekim 2019 tarihinde Sınai Mülkiye Kanunu Kapsamında 468 menşe kodu ile Coğrafi işaret alınmış olduğunu hatırlatarak, Belediye Başkanlıklarına, sivil toplum kuruluşlarına, tacirlere ve üreticilere birlikte çalışarak Dörtyol Mandarinasının coğrafi işaret ve marka tescilinin bölgeye bir katma değer yaratması için ortak mücadele çağrısında bulundu.
Dörtyol Mandarininin hak ettiği ilgiyi görmesi için birçok kurum ve kuruluş ile yazışma yaptıklarını da belirten Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Hacı İbrahim Seçer yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği olarak; Dörtyol ve Erzin ilçelerimizde faaliyet gösteren Narenciye üreticilerini tek çatı altında bütünleştirmek, üreticilerimize ve sektörümüze en yüksek faydayı sağlayacak hizmetleri üretmek, Satsuma Mandarini başta, tüm narenciye ürünlerinin pazara arzında en yüksek katma değeri oluşturmak amaçlarıyla göstermiş olduğumuz faaliyetler kapsamında Dörtyol Mandarini ürünümüzün Coğrafi işaret Tescili işlemleri gerçekleştirilmiş bulunulmaktadır. Bu kapsamda, Dörtyol Mandarini Coğrafi işaretinin tescil edilmesine yönelik çalışmalar C2018/061 başvuru numaralı dosyamız kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilen incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde ilgi’de kayıtlı 31.10.2019 tarih ve 468 tescil numaralı Coğrafi işaret Tescil Belgesi düzenlenmiş bulunulmaktadır.
Satsuma Mandarini üretiminde, 2021 yılı istatistiklerine göre Türkiye genelindeki üretimin yarısından fazlasını gerçekleştiren ve yıllık 1 milyon ton Satsuma Mandarini üretimi kabiliyetine sahip olan Dörtyol, Erzin ve Payas ilçeleri için Satsuma Mandarini ürününün ne kadar önemli bir vere sahip bulunduğu ve ilçelerimiz için önemli ekonomik değer olduğu görülmektedir.” dedi.
Dünyada ve ülkemizde coğrafi işaretli ve marka tescili olan ürünler % 30 ila % 40 arasında daha yüksek değerler üzerinden piyasa alıcı bulduğunu da hatırlatan Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Hacı İbrahim Seçer açıklamasının devamında; “Birliğimiz tarafından yürütülen Dörtyol, Erzin ve Payas ilçeleri narenciye ürünlerinin tanıtımına, tarımsal ürünlerde katma değerin artırılmasına ve ihracatın geliştirilmesine yönelik önemli faydalar sağlayacak Dörtyol Mandarini Coğrafi işaretimizin, üretici, aracı, ihracatçı, perakendeci olarak faaliyet gösteren kurumlar tarafından kullanılması, hedeflere ulaşmak için büyük önem taşımaktadır.
Dörtyol Mandarini’nin üretimi, ticareti ve ihracına yönelik faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları nezdinde, Coğrafi işaret kullanımı ve yaygınlaştırılması çalışmalarının titizlikle yürütülmesi gerekmektedir. “Dörtyol Mandarini” Coğrafi işaretinin kullanımında, önemli paydaşlarımızdan biri olan Ticaret ve Sanayi Odamızın desteklerine ve bilgilendirme faaliyetlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Dörtyol Mandarini Coğrafi işaretimizin, Menşe Adı (Mahreç İşareti) olarak Mandarin ürünlerini pazarlayan ve ihraç eden tüm kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılması; ürünümüzün katma değerini artıracak önemli bir unsur olarak görülmektedir. Bu kapsamda; Odanıza üye bulunan ve Dörtyol Mandarini ürünlerinin satışı ve ihracı konusunda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara, kullanıma yönelik detaylı bilgiler ulaştırdık. Başta Dörtyol ile Erzin Ticaret ve Sanayi Odaları olmak üzere, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Ulusal Turunçgil Konseyi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden yazılı olarak belgelerimizi ileterek bu konuda yardım ve desteklerini istedik. Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği olarak her zaman üreticimizin yanındayız.”
Sedat İSKENDEROĞLU / Dörtyol