Dünya Mutfaklarının Gözü Kulağı Hatay’da!
Gastronomi dünyasının Türkiye ve dünyadaki önde gelen isimleri, Hatay Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Hatay Gastronomi Buluşmalarında bir araya geldi.
Çevrimiçi olarak düzenlenen gastronomi buluşmalarının açılışı Antakya HATMEK’te yapıldı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı önemli organizasyona Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ile birlikte Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Antaya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, ünlü şefler,yerel restoran sahipleri, akademisyenler, yazar ve gazeteciler katıldı.
Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.
BAŞKAN SAVAŞ’TAN HATAY’A DAVET VAR
Hatay’ın bu kültür ve medeniyetlerin izlerini taşıdığını söyleyen Başkan Lütfü Savaş, “Bu kültür ve medeniyet zenginliğini evlatlarımıza miras olarak bırakacağız. 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz, zengin mutfak kültürümüz var. Bu kadar enlerin, ilklerin ve güzelliklerin olduğu şehrimize anne şefkatini yakıştırırız. Anne şefkati, anne lezzeti, anne yüreği ve tebessümü ile buluşmak isteyen herkesi şehrimize davet ediyoruz. Biz annelerimizden öğrendiklerimiz yemekleri tüm dünya ile paylaşmak istiyoruz” diyerek herkesi Hatay’a davet etti.
Başkan Lütfü Savaş, konuşmasının devamında Hatay’ın UNESCO tarafından Gastronomi Şehri unvanı kazanması ve sonrasında yapılan çalışmaları paylaştı.
HATAY’IN LEZZETLERİNİ EXPO ARACILIĞIYLA DÜNYAYA TANITACAĞIZ
Bu unvanı kazanmak için 2010 yılında çalışmalara başladıklarını söyleyen Başkan Lütfü Savaş, “Bu serüvene 2010 yılında başladık. Amacımıza 2017 yılında ulaştık. O günden beri de hep daha ileriye gitmesi için çaba sarfediyoruz. Bu kadar birikimin olduğu bir şehirde hem Rabbimizin hem de atalarımızın bize bırakmış olduğu lezzetleri geleceğe taşımak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
EXPO aracılığıyla Hatay’ın lezzetlerini dünya ile tanıştırmak istediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür organizasyonları her zaman desteklediklerini ifade etti.
Antakya Ticaüret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak da konuşmasında Hatay’ın Gastronomi Kenti unvanı kazanmasında emeği geçen hatay Büyükşehir belediye Başkanı Lütfü Savaş’a teşekkür etti.
REKTÖR KAYA’DAN BAŞKAN SAVAŞ’A TEŞEKKÜR
Hatay’ın gerek ulusal gerekse uluslararası alanda tanıtımında Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın çok emek verdiğini vurgulayan Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, UNESCO unvanı ile birlikte Hatay’ın uluslararası arenada tanınırlığını arttığını vurgulayarak Başkan Lütfü Savaş’a teşekkürlerini iletti.
İki günlük organizasyonun ilk gününde “UNESCO Kenti Olmak” konulu panele Afyonkarahisar ve Gaziantep UNESCO temsilcilerinin yanı sıra İsveç- Östersund, Brezilya-Paraty, İtalya-Alba ve Avusturalya-Bendigo temsilcileri de canlı yayına katıldı.
Etkinlikteki tüm oturumlar anında çeviri ile tüm dünya ile paylaşıldı. Hatay Gastronomi Buluşmaları (https://gastronomibulusmalari.com/tr/) resmi web sitesi üzerinden canlı yayınlandı.