Hatay Barosu Yönetim Kurulu’ndan Hatay Büyükşehir Belediyesine çağrı: Projelerden vazgeçmiyelim!
Hatay Barosu Yönetim Kurulu, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne başta Vakıf İşhanı yerine yapılacak kent meydana ve Turunçlu arıtma tesisi olmak üzere projeleri tamamlama çağrısında bulundu.
Hatay Barosu Yönetim Kurulu imzasıyla yerel Basın gönderilen Basın açıklamasında, Hatay Büyükşehir Belediyesine yönelik şu çağrı yapıldı:
“Şehrimiz Hatay, zengin kültürel mirası ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış barış, kardeşlik ve hoşgörü kentidir. Hatay’ın konumu ve coğrafyası, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olması, iklimi ve zengin turizm varlıkları turizm potansiyelini desteklemektedir.
Şehrimiz tarihine ve kültürüne yakışır Kent Meydanından yoksundur. Yıkılan Vakıflar İşhanı yerine Belediyeler ve Valilik mutabakatı ile kent meydanı yapılmasına karar verilmiş, ödüllü proje yarışması başlatılmıştır. Kent meydanı düzenlemesi toplumun tüm kesimini heyecanlandırmıştır. Köprübaşı alanı ve yakın çevresine kazandırılacak kent meydanı, kent yaşamının bir parçası ve sosyal mekan olarak ilimizde yaşayan herkesin ve ilimizi ziyaret eden turistlerin uğrak alanı olacaktır. Kentin sosyal yaşamına acilen kazandırılması gereken bu projeden Büyükşehir Belediyesinin vazgeçtiği duyumunu aldık.
Bununla birlikte şehrimizde bir çok ilk ile birlikte dünyanın ilk aydınlatılan caddesi ünvanına sahip Kurtuluş Caddesi bulunmaktadır. Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılması yıllardır yöneticilerin vaatleri ve projeleri arasındadır. Tarihsel dokusuna kavuşması gereken, ertelendiği her saat daha da geç kalınan bu eşsiz projeden de Büyükşehir Belediyesinin vazgeçtiği duyumunu aldık,
Hatırlayacağınız üzere, kangrene dönüşen ve bulunduğu mahalle ile birlikte ilçeye çok ciddi zarar veren Turunçlu Arıtma Tesisi hakkında Büyükşehir Belediyesi, Şehrin Sivil Toplum Kuruluşlarıyla mutabakat ile belirlenen TMMOB bilirkişilerinin “Turunçlu Arıtma Tesisinin acilen Kaldırılması gerektiği” raporuna itibar etmemiş ve tesisi kaldırmayacağını belirtmiştir.
Bizler içinde yaşadığımız şehrimizin, tarihine ve kültürüne yakışır şekilde, bilimsel metodlar ile inşa edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Keyfi kararlar ile şehrin betona teslim edilmesinin, mutabakatlardan dönülmesinin karşısında Kent Meydanı, Kurtuluş Caddesi Yayalaştırılma projesi ve Arıtma Tesisinin Kaldırılması gibi halkın yaşam ve sosyal hakkı olan konuların takipçisi olacağımızı, her türlü hukuki ve sosyal sorumlulukları yerine getireceğimizi belirtmek istiyoruz.
Antakya otogarı karşısında çevre yolu üzerinde bulunan ve fuar alanı olarak bilinen yerin, halkın ortak kullanım sahası olarak değerlendirilmesi, belediye mülkiyetinde kalması, yine hızla artan betonlaşmaya karşı insani ve çağdaş kent dokusunu destekleyen bir tasarruf olacaktır. Bu nedenle idare mahkemesinin satışın durdurulmasına dair verdiği yürütmenin durdurulması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Hukuki sürecin halkın talep ve yararına sonlanmasını ümit ediyoruz. Hukuki sürecin takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.
Kent Meydanı ve Kurtuluş Caddesinin yayalaştırılması projelerinin, şehri betona teslim eden yönetim anlayışına kurban edilmemesi gerektiği konusunda tüm yöneticileri duyarlı olmaya, tüm sivil toplum kuruluşlarını bu projelerin yaşama geçirilmesi hususunda takipçi olmaya davet ediyoruz. Projelerden vazgeçme kararı var ise bu kararlardan dönülmesi ve projelerin ivedilikle hayata geçirilmesi, Turunçlu Arıtma Tesisinin ivedilikle bulunduğu yerden kaldırılarak halk sağlığına uygun bir şekilde inşasının sağlanması çağrısını yapıyoruz.”