Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Türkiye’nin Lezzet Köşesi: Hatay!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bir kez daha Türkiye’nin lezzet köşesinin Hatay olduğunu söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir radyo programında şehrin turizm potansiyelini geliştirmek için yaptığı çalışmaları anlattı.
SAVAŞ: BU ŞEHRE BAŞKANLIK ETMEKTEN ONUR DUYUYORUM
Hatay’ı ilklerin ve enlerin şehri olarak özetleyen Başkan Lütfü Savaş, “Üç semavi dinin ilk ibadethaneleri burada. İlk ışıklandırılan cadde yine Hatay’da. Gayrı resmî olimpiyatların yüzyıllarca yapıldığı yer yine Antakya’dır. Aynı zamanda burası farklı etnik köken ve inanıştan insanların kardeşçe yaşadığı bir şehirdir. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Anadolu’nun ortasında yer almamız bize ticari yönden de büyük katkı sağlamış” diyerek böylesine bir şehre başkanlık etmekten onur duyduğunu söyledi.
Başkan Lütfü Savaş, şehrin kültür zenginliğinin gastronomisine de yansıdığını ifade ederek Hatay’ın 600’ün üzerinde yemek çeşidiyle UNESCO’nun 36 Gastronomi Şehri’nden bir tanesi olduğunu vurguladı.
Başkan Savaş programın ilerleyen dakikalarında Hatay’ın turizm verilerini de dinleyenlerle paylaştı.
SAVAŞ, ŞEHRİN TURİZM İSTATİSTİKLERİNİ PAYLAŞTI
Suriye’deki savaş öncesi şehrin turizminin iyi durumda olduğunu söyleyen Başkan Lütfü Savaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Savaş öncesi şehrimize yıllık ortalama 500 bin turist geliyordu. 2017 yılında 273 bin 113, 2018 yılında 322 bin 976, 2019 yılında 329 bin 686 ve 2020 yılında da 175 bin 18 kişi şehrimize gelmiş. 2021 verileri ise henüz hazır değil. Pandemi sebebiyle ciddi düşüş yaşandı. Bu sadece şehrimize değil tüm dünyaya olumsuz yansıdı. Umarım pandemi sona erer ve dünya rahat bir nefes alır.”
Başkan Lütfü Savaş, şehrin turizm potansiyelini geliştirmek için yapılan çalışmaları sıraladı.
Hatay’ın tarihi güzelliklerini restore etmekle işe koyulduklarını belirten Başkan Savaş, “Hatay, coğrafyasıyla, sahip olduğu bitki çeşitliliğiyle ve tarihiyle öne çıkan bir şehirdir. Biz şehrin tarihi değerlerini restore etmeye öncelik verdik. 7 ilçemizin denize kıyısı olmasına rağmen deniz turizminden yeterince faydalanamıyorduk. Deniz otobüsü işletmesi ve su sporları yapılması için Arsuz’da güzel bir alan oluşturduk. Bu limandan ulusal ve uluslararası yolcu taşımacılığına başlayacağız. Mutfağımıza UNESCO tescilini kazandırdık” ifadelerini kullandı.
Başkan Lütfü Savaş, Expo 2021 Hatay organizasyona ayrı bir parantez açtı.
EXPO ALANLARI UZUN YILLAR ÜLKEMİZE HİZMET EDECEK
Hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Başkan Savaş, “Bu dev organizasyonu 320 dönümlük iki farklı alanda yapacağız. Alanlarımızda biyolojik göletler, fuar merkezi, bin 600 metrekarelik taban mozaiği, amfi tiyatro, arkeopark, bitki müzeleri, sergi alanları, gastronomi akademisi, şehir bahçeleri ve daha nice alan olacak. Arsuz-İskenderun bölgesindeki alan uluslararası bahçe ve mutfaklara, Antakya-Defne bölgesindeki alan ise ulusal bahçe ve mutfaklara ev sahipliği yapacak. Alanlarımız organizasyon sonrası da fuarlara ev sahipliği yapacak, gastronominin merkezi olacak; şehrimize, ülkemize ve bölgemize uzun yıllar hizmet edecek” diyerek tüm çalışmaları Hatay’ın turizm ve ticaretine canlılık katmak için yaptıklarını belirtti.
Hatay’ı Türkiye’nin Lezzet Köşesi olarak bir kez daha tanımlayan Başkan Lütfü Savaş, herkesi bu özel ve güzel şehre davet etti.