Hatay’da Orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler Helikopter’den anlatıldı
Akdeniz’de sıcakların artması ile birlikte yangınlarında artması düşünülerek, yangınlara karşı Orman İşletme Bölge Müdürlüğünce yangınlara karşı son tedbirlerini aldı.
Hatay’daki Orman yangınlarına ilişkin alınacak tedbirler Heliköpter’le yapılan gezi ile yerdeki müdahale edilecek araçlar gösterilmek suretiyle anlatıldı.
Geçen seneki yangınlarda değerlendirilerek, yangınlara anında müdahale için ek tedbirler gündeme getirilirken, Akdeniz bölgesindeki yangınların söndürülmesi için İzmir ilinden getirilen Heliköpter yerine Adana bölgesine bir adet bu sene getirildiği ifade edildi.
Orman Bölge Müdürlüğü katılan basın mensuplarına bir kahvaltı verdi, kahvaltı sonrası Orman Şube Müdürlüğünde yangın tatbikatı ve havadan bölge gezdirildi.
Orman Bölge Müdürlüğünün basın toplantısına Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, Arsuz Kaymakamı, Musa Sarı ve ilçelerin Orman Şube Müdürleri Katıldılar.
Hatay’ın Arsuz ilçesi Orman İşletme Müdürlüğünde orman yangınlarına ilişkin bir yangın tatbikatı yapıldı. Yangın tatbikatı basına izletildi. Yangın tatbikatından sonra heliköpterle basın mensupları havadan Arsuz, İskenderun ve Belen ilçelerinin görünümünü izlettirildi. Basın mensupları havadan çekimlerini yaptılar.
Basın toplantısında Orman İşletmesi Bölge Müdürü Mustafa Koç ve Hatay Vali Yardımcısı Yuzuf İzci Orman yangınlarına karşı tedbir ve çalışmalar konusunda basını bilgilendirdi.
Orman İşletmesi Bölge Müdürü Mustafa Koç Konuşmasında Bölgenin Durumunu Değerlendi:
“Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak yangını hassas bir coğrafyadayız. Müdürlük olarak orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınları ile hem havadan, hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak, mücadele ediyoruz. Bölge müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arasöz, 18 su tankeri, 74 müdahale aracı, 8 dozer, 2 greyder ve 5 treyler kara gücünü oluşturuyor. Müdürlüğümü bünyesinde yangınları erken fark edebilmek anında müdahale gerçekleştirebilmek için 16 yangın gözetleme kulesinde personelimiz tarafından nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Antakya Orman İşletme Müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 Adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık. Ayrıca 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet İHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında bulunmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır. Orman yangınlarına havadan müdahale edebilmek için 2 adet yangın söndürme heliköpteri ve 1 adet amfibi uçak bulunmaktadır.”
2020 YILI BÜTÜN DÜNYA’DA VE ÜLKEMİZDE SICAK VE KURAK BİR YIL OLMUŞTUR
Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında yer alıp, yangın riskinin yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Özellikle Akdeniz ve Eğe Bölgesi sahile yakın yerler yangına birinci dereceden hassas bölgelerdir.
Aynı iklim kuşağında İspanya’da 2020 yılında 3100 adet yangın çıkmış, 63443 hektar orman alanı zarar görmüştür. Yangın başına düşen alan 20.4 hektardır. ABD’de 48.613 adet yangın çıkmış, 3.320.000
hektar orman alanı zarar görmüştür. Yangın başına düşen alan 68 hektardır. Güney Fransa’da 973 adet yangın çıkmış, 7.368 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Yangın başına düşen alan 7b6 hektardır. Türkiye’de 2020 yılında 3.412 adet orman yangını meydana gelmiş toplam 20.935 hektar orman alanı zarar görmüştür. Yangın başına düşen alan 6.13 hektardır.
HATAY YANGININDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ
Hatay ilimizde 2020 yılında toplam 101 adet orman yangına meydana gelmiş 4.978 hektar orman alanı zarar görmüştür. 4.878 hektarı Samandağ, Belen, ve İskenderun yangınlarıdır. Bu üç yangında 25’i hava aracı olmak üzere1.127 araç 2.400 personel, 183 saat süreyle mücadele etmiştir.
Hatay ilimizde Eylül ve Ekim aylarında üç büyük yangında Üretim çalışmasında Samandağ alanın yangındaki %90, Belen yangınında %100, İskenderun alanındaki yangının %80’nin üretimleri bitirilmiştir.
Bu sahalardaki üretimi biten alanlarda aynı anda fidan dikim yapabilmesi için toprak hazırlığı işlemine başlanmıştır. Yanan alanlardaki yollar genişletilmiştir. Bu sahalara 2.500 tohum ekilmiştir. Yanan alanların geri kalanına ¾ fidan dikilmiştir. Fidan dikilecek sahalara %65’nin toprak işlemesi yapılmıştır. Geri kalanlarda toprak işlemesi devam etmektedir.
Orman yangınlarının sebebi insan kaynaklıdır. İnsanlarımızın dikkatli ve duyarlı olmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın: yangınlarda 112 ve 177 hatlarından ücretsiz olarak bize bilgi verebilirler, bizde hemen müdahale edebiliriz.”
YERİL KAYNAKLAR KULLANILARAK SU TANKERLERİ DAĞITTIK
Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci de Konuşmasında yerel kaynakları kullanarak su tankerleri dağıttıklarını belirterek şunları söyledi:
“Hatay Valiliği kendi yerel kaynaklarla su tankerleri dağıtmıştı. Daha önce 7 adet, 23 adetini ise geçen hafta yaptık. Bu tankerler 3 ton su almakta ve orman yangınlarının hassas olan köylerdeki muhtarlarımıza verdik. Yine İçişleri Bakanlığının kararı ve Valilik kararı ile ormanlık alanlarda ateş yakımı yasaklanacak, piknik türü etkinlikler yapılmayacaktır. Devlete düşen görevler kadar, vatandaşlarımızada görevler düşmektedir. Önemli olan orman yangını olduğu zaman müdahale kadar, orman yangınına sebebiyet vermemektir. Yangınların rüzgar gibi sebeplerle çıktığı gibi insanlar tarafından da çıkarılmaktadır.
Bu bölgede maydanoz anızı yakmak veya yabani otları yakmak şeklinde yangınlar olmaktadır. Bu yangınlara müdahale etmek zorlanıyoruz. Rüzgarlı havalarda bu tür işler yapılmamalıdır. Zorunlu ise Orman işletmesi müdürlük veya şefliklere bilgi verilmelidir. Ben ilimiz için yangınsız, sorunsuz bir yıl geçirmesini diliyorum.”
HÜSEYİN GÜLER