Hatay’ı ayağa kaldıracağız ve Devletle ortak çözüm üreteceğiz, ancak Hatay Özel Afet Bölgesi ilan edilsin!
Hatay’da depremin yaralarını sarmak ve çözüm üretmek için birinci çatı örgütü toplantısını Antakya Organize sanayi bölgesi toplantı salonunda 17 Temmuz 2023 günü gerçekleştirmiş ve bu toplantıya 99 kurum imza atarak, temsilciler göndermişti.
İkinci toplantısını ise Hatay ili Defne ilçesindeki toplantı ise HASYAD Toplantı salonunda 2 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirildi. İkinci toplantıda Çatı Örgüt toplantısına 9 kurum daha katılarak katılan kuruluşların sayısı 108 olduğu açıklandı.
Üçüncü toplantı ise Eylül 2023 tarihinde yapılacağı belirtildi.
Toplantıdaki konuşmalarda özellikle kurumların Hatay bölgesine ait belgeli bir çalışma yaparak, devletin kurumlarına kurumları temsilen insanlar katılacağı açıklandı.
Her konuda komiteler kurulacağı, komiteler Hatay ilinin tarım, hayvancılık, depremde yaralıların, çocukların, kadınların, yaşlıların, adalet arayanların, çeşmeleri akmayan vatandaşın yanında olacaklarını, bu sorunları birinci elden, devlet yöneticilerine ileteceklerini ve çözüm isteyeceklerini belirttiler.
Bütün konuşmacıların ortak çağrısı ise Hatay ilinin özel afet bölgesi ilan edilerek, Hatay ilinin özel yardımlarla ancak ayağa kalkacağı ifade edildi.
Ayhan Kara (Kara Vakfı ve Çatı Örgütü Sözcüsü)
SİVİL ÖRGÜTLER VE DEVLETLE BU YARALARI SARMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Çatı Sözcüsü Kara Vakfı Başkanı Ayhan Kara konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“6 Şubat ve 20 Şubat tarihleri arasında Hatay üssü olması dolaysıyla Hatay büyük yaralar aldı. Bazı kurulan platformların tek başlarına çözüm olmadıkları görüldü. Güç birliğine ihtiyaç olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gerçeklik üzerine Antakya, Sanayi bölgesinde 17 Temmuz tarihinde ilk toplantımızı yaptık. 90 Sivil örgütlerin katıldığı bir toplantı oldu, o toplantıya katılan sivil örgütler, düşüncelerini toplantıda açıkladılar ve güç birliğinden yana bir tavır sergilediler. Orada aldığımız karar üzerine bu gün ikinci toplantıyı yapıyoruz. Bu gün ise 108 sivil örgüt bu güç birliğini destekleme kararı aldılar. Yine deprem sonrası Hatay ve dışındaki sivil örgütlerimizde bizimle birlikte hareket etme kararı aldılar.
Bu günkü toplantıda ilkelerimizi konuşacağız, komiteler ve alt komiteler oluşturacağız. Temsilciler meclisi oluşturmamız gerekiyor, bunu çok geniş tabana yaymamız gerekiyor, hiçbir sivil örgüt dışarıda kalmamalı, Hatay’ın iyileştirilmesi adına bütün adımları hesap ve plan yaparak atmayı bu birlikteliği çok önemsiyoruz. Bunun devam gelecektir. Bu uzun soluklu bir mücadeledir, Hatay’ı küllerinden yeniden yaratmak mücadelesi son derece önemli, katılan örgütlerimizde önemsemekte ve buradan bir kere katılımcılara teşekkür ediyorum.
Devletten beklentimiz çok büyük, yükümlülükleri çok büyük, depremle birlikte yaşamak zorunda olan insanlarımıza daha fazla dokunmak zorunlulukları vardır. Devletin depremde her olumlu adım, bizim yaralarımızın sarılmasına hizmet edecektir. Hatay’ın depremde zarar gören başta merkez ilçemiz ve diğer ilçeleri fiziken ve ruhen zarar gören insanlarımız hizmet beklemektedir, bu hizmetler an itibarıyla tatmin edici seviyede değildir.
Biz çözüm noktasında güç birliğini sonuçlansın, daha sonra nasıl bir Hatay istiyoruz? Örnek şehrin planlanması, tarihi ve kültür mirasına kadar, hukuk gibi birçok alt grup kurulacak, bu gruplar çalıştaylar düzenleyecek ve bütün bu grupların çalışmaları sonucunda, ortaya bir rapor çıkaracağız, böyle bir Hatay istiyoruz, böyle bir Hatay olmasını istemiyoruz diye en sonunda yetkilerle görüşeceğiz. Geçtiğimiz günlerde Vali beyle görüştük, Vali bey sivil örgüt temsilcileri birlikte çalışmak istiyor, ayda iki kez toplantı düşünüyor, bizim planla, onların düşündüklerini bütün Vali beyin müdürleri ile konuşarak karara bağlamayı düşünüyoruz.
Acil olarak yapılması gereken konuları birçok konu var, su meselesi ciddi sorun, sağlıklı içme suyuna erişim imkansızlığı yaşamaktadır. Bunun dışında enkaz kaldırma tam bir kaos, buna bir çeki düzen ve bir programlama yapılması gerekiyor. İş makineleri tehdit ve tozlarla kanserojen maddelerle insanlarımı boğuşmaktadır. Hastanelerde tedavi görün vatandaşlarımız çoğu engelli olarak aramıza dönecektir, bu insanlarımıza uygun bir yaşam alanları kurmak, rahat edebilecekleri bir ortam yaratmak zorundayız. Bu toplantının sonunda bir yol haritası ve daha sonra adım, adım yolumuza devam edeceğiz.”
Mustafa Özçelik (Hatay Mimarlar Odası Temsilcisi)
BİZ SORULARIMIZI YETKİLİLERLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ
Hatay Mimarlar Odası Temsilcisi Mustafa Özçelik Şöyle konuştu:
“Biz meslek odaları olarak ilk günden bu yana her türü sorunu yetkilere iletmeye ve ortak çözümü önerdik. Burada geleceğimiz üzerine yaşadığımız sorunlarımız var, bir de onun dışında kurgulanan bir geleceğimiz var. Vali beyle geçen toplantı yaptık, bizim görüşlerimizi sıraladık, Vali beyin görüşlerini dinledik, geleceğimiz üzerine doğru ve Hatay’ın sorunlarını esas almalıyız! İsterseniz ne düşünüyoruz, sorusuna birkaç noktanın altını çizerek sözümü tamamlayım. Dernek ve toplum örgütleri olarak önemli bir sayımız vardır, ancak şunu söyleyeyim; Hatay Büyükşehir ve devletin kurumları ile ortak çözüm yollarını deniyoruz, umarım bu girişimlerimiz meyvesini verir.”
Nazmi Kalkar (Sivil Örgüt Temsilcisi)
DEVLETLE RAPORLARKIMIZLA ÇALIŞMAYA ZORLAYACAĞIZ
Sivil Örgüt Temsilcisi Nazmi Kalkar düşüncelerini şöyle aktardı:
“Sivil Toplum Örgütleri olarak, çalışmalarımız sürüyor, biz yapamayacağız iş yoktur diyerek yola çıktık. Biz başta temsilcimiz ve başkanımızla birlikte çalışacağız, rapor haline getirip, bakanlıklara ve yetkililere sunacağız “Lütfen sorunlarımıza ve çözüm önerilerimize bakın yerine getirin” diyeceğiz. Benim sözü uzatmadan söyleyeceğim şahsi fikrim budur.”
Hasan Ateş (Engeliler Temsilcisi)
DÜNYAYA ÖRNEK BİR ENGELLİ YAŞAM MERKEZİ KURABİLİRİZ
Engeliler Temsilcisi Hasan Ateş Konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Depremden önce 96 engelli vatandaşımız vardı. Depremden sonra 21 bin daha katıldı,32 binin üzerinde de sığınmacı engelli bulunuyor. 3 bin vatandaşımız uzuv kaybı yaşadı, yabancılar yani sığınmacılarla birlikte Hatay ilimizde 160 engelli vatandaşımız olacaktır. Hatay nüfusumuz onda bir ve uzuv kaybı olan vatandaşımız ihtiyacı olan teçhizata ulaşamıyor. Uzuv kaybı yetiren vatandaş protez almaya gittiğinde ise yarısını ödemek zorunda kalıyor. Kent modeli olarak dünyaya örnek model olarak kurulacak bir Antakya için engelli istihdamı, erişimi, eğitimi alanında önemli bir yerleşim alanı kurulması mümkündür. Diye düşünüyorum.”
Tahsin Rende (Mühendis)
BAKANLIKLAR, BELEDİYE VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİR PLANLAMADA BİRLEŞMELİDİR
TÖSYOV Başkanı Tahsin Rende fikirlerini şöyle paylaştı:
“Yerel sendikalarımız, sivil toplum örgütlerimiz uzun bir süre bir boşluk oldu, biz yerel olarak inisiyatif alamadık Hatay dışında kurulan Hatay için çalışan kuruluşlar bu boşluğu giderdiler. Hatay dışında kurulan Hataylı dernekler çalışmalarını sürdürüyor ama esas çalışma Hatay’dan çalışma olduğunu belirteyim. Hatay’da yapılan toplantıların bir yere vardırılması gerekir, yoksa çalışmalar hedefine ulaşmaz. Biz aktif olarak raporlarımızı sağlık bakanlığı, ulaştırma, şehircilik bakanlığı ve elbette Hatay valimizle çalışmalarımıza ortak etmeliyiz. Şimdi bakanlık ayrı bir çalışma içinde büyükşehir ayrı bir planlama, sivil toplum ayrı bir planlama ile çalışmalarımız başarılı olmaz. Hani diyoruz ya “Hatay’ı ayağa kaldıracağız” o zaman ortak aklımızı birleştirmeliyiz. Parça, parça planlarla uzun zamanımızı alır ama birleştirirsek daha başarılı sonuçlar alırız.”
Neslihan Seçkin (Engelli Kadın Temsilcisi)
DEPREMDE KADIN ÖZELLİKLE ENGELLİ KADIN DAHA ÇOK ACI YAŞADI
Engelli Kadın Temsilcisi Neslihan Seçkin taleplerini şöyle sıraladı:
“Başımızda bir de seçim vardır, toplumu ruhende sağlam tutmalıyız, özellikle kadın engellilerimiz var, bunların sorunlara daha ağırdır. Tabi yaşlılarımız, çocuklarımı ve diğerlerini ayırmıyorum. Depremde herkes ciddi sorun yaşadı, hele, hele kadınlar en önemlisi engelli kadın daha fazlasını yaşadılar. Bizler bire, bir çalışmalarımızda gördük, bunun üzerine öyküler yazıldı. Bunu hepimiz biliyoruz ve bunun için altını çiziyorum. Komisyonlar kurulmalı ve yüksek gönüllükle çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Yoksa “komisyonlar kuruldu, yürütsün” şeklinde olmaz, olağanüstü bir zamandayız, tembelliğe gelmez yapacaklarımız işler. Yani yapacaklarımız devletin organları ile işbirliği içinde olmak zorundayız.”
Kenan Doğru (Mühendis)
ODALARIN VARLIĞI CİDDİYE ALINMALI VE PLANLAMADA ONLARIN YAPACALARI ÖNEMLİDİR
Mühendis Kenan Doğru, çalışmalara ilişkin şu önerilerde bulundu:
“Benim önerim: Engellilerle, Hukukla, Çevre ile, şehircilikle ilgili ve diğer masalar kurulmalı ve çalışmaları bu masalarla yürütmelidir. Bizim oda başkanı burada, bu planlamaların başında bence Mimar ve Mühendis odaları mutlaka olmalıdır. Bu çok önemlidir. Valilik ve bakanlığa Ankara’ya gittiğinizde yedi-sekiz oda başkanın temsil heyeti daha başkadır. Odaları kendimiz seçmekteyiz. En kısa zamanda çatı oluşmalıdır. Buralarda görev alacak arkadaşlar öyle “fırsat oldukça çalışırım” şeklinde olmaz, olağanüstü bur durum var, iki yıl önce pandami, arkasından deprem, onun için şartlarımızı zorlayarak çalışmalarımı yürüteceğiz. Bizim mimarlık ekibi çok kısa sürede teknik soruna çözüm önerisi sunabilir. Eğitim çalıştayına sendikalar, hukuk çalıştayı için BARO ve öğretim için Üniversitemiz var, bu raporlar netleştikten sonra Hatay’da öncelikle yetkililere sunulur, kısa bir süre beklenir, eğer yetkililerden cevap gelmez ise Ankara seçeneği devreye sokulur. İnsanlar sonuca bakar, bir, iki, üç hamleyi doğru yaparsak, insanlarımız daha ciddiye alır ve daha kalabalık gruplarla çalışmalarımızı yürütürüz. Bu yapı iddialı bir yola çıkışı var, buna göre hareket etmelidir.”
HÜSEYİN GÜLER