Anasayfa / Manşet / HATAY’IN ARSUZ İLÇESİNDE  MUZ’DAN SONRA BU KEZ EJDER MEYVESİ ÜRETİMİ YAPILIYOR

HATAY’IN ARSUZ İLÇESİNDE  MUZ’DAN SONRA BU KEZ EJDER MEYVESİ ÜRETİMİ YAPILIYOR

Hatay’ın Arsuz ilçesi Muz, Limon,  Maydanoz ve Ejder meyvesi ekimini deneyerek meyve sebze ve meyve üretim çeşidini genişletti.

Yıllar önce Arsuz ilçesi Muz denemesi yapmış ve Muz  üretiminde önemli bir gelir elde edince bu kez de hiç denenmemiş Ejder meyvesini deneyerek, başarılı olmuştur.

Geçtiğimiz yıl bir dönümlük alandan bir tondan fazla ürün alan Fehmi  Kaba, verimden memnun kalınca bu yıl alanını iki dönüme çıkardı. Kırmızı ve beyaz türlerde üretim yapan çiftçi, tarladan doğrudan satışla kilogram fiyatını 180 TL. olarak belirledi.

Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Hatay’da tarımda ürün yelpazesi her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Kış aylarında ılıman geçen havayı fırsat bilen Arsuz ilçesi Madenli Mahallesi’nde çiftçilik yapan 59 yaşındaki Fehmi Kaba, üç yıl önce ejder meyvesi fidanı dikerek üretime başladı. Geçtiğimiz yıl bir dönüm araziden 1 tondan fazla ejder meyvesi hasat eden Kaba, hasattan memnun kalınca bu yıl 2 dönüm alana dikim gerçekleştirdi. 2 dönüme ektiği beyaz ve kırmızı ejder meyvesinde hasada başlayan Kaba, ejder meyvesinin kilogram fiyatını tarladan 180 TL’den alıcıyla buluşturuyor

Fehmi Kaba yaptığı üretimle ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu sera iki dönüm. Önce bir dönümünü ektim, meyvenin verimini güzel görünce kalan bir dönümü de bu yıl kırmızı ejder meyvesi olarak ektim. Şu anda hem beyaz hem de kırmızı türü yetiştiriyorum. Bakımını domates, biber, kavun ya da karpuz gibi yapıyoruz; ilacını, suyunu, gübresini zamanında veriyoruz. Ancak ejder meyvesi soğuğu da sıcağı da sevmeyen bir bitki. Buna rağmen iyi bir ürün alıyoruz. Geçen yıl bir dönümden bir tondan fazla mahsul aldım. Bu yıl dondan ve sıcaktan etkilendi ama yine de verim bekliyorum.”

Seradan alım yapan tüccar Halil Ay ise ejder meyvesinin lezzetini ve besin değerini överek,  “Güçlü bir probiyotik ve lif kaynağı. Tadı kiviye benziyor, muz gibi soyuluyor ve şekersi bir aroması var. Gerçekten çok beğendik” diye konuştu.

Hatay’ın ılıman iklimi sayesinde tropikal meyve üretiminin yaygınlaştığı belirtilirken, bölgedeki çiftçiler ejder meyvesinin hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeli nedeniyle üretim alanlarını genişletmeye devam ediyor.

HÜSEYİN GÜLER

ARSUZ

 

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir