Hükümet yerli şeker üretimini kısıtlayıp Rusya’dan şeker ithal ediyor!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, AKP hükümetlerinin Şeker Fabrikalarını özelleştirilmesi, şeker pancarı ve şeker üretiminde kota uygulanması nedeniyle yerli üretici ve tüketicilerin “üretim kısıtlanırken neden ithalat yapılıyor” endişesi yaşadığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Hatay Milletvekili Suzan Şahin yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:
“Aralık 2019’da Rusya Federasyonu, ilk kez Türkiye’ye şeker ihraç ettiğini duyurmuştur. Türkiye’de şeker ithalatının birkaç yıldan beri yoğun olarak devam ettiği, büyük bölümü Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında olmak üzere Türkiye, 2019’un ilk 10 ayında 132 bin 915 ton kristal şeker ithal ederken 318 bin 513 ton beyaz şeker eşdeğeri yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatı gerçekleştirdiği basına yansımıştır.Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından hazırlanan, “2018 Sektör Raporu” verilerine göre, 2011 yılında sadece 4 bin 700 ton olan pancar şekeri ithalatı, 2012’de 5 bin 500 tona, 2013’te 9 bin tona çıktığı görülmektedir. 2014’te gerileyerek 4 bin 600 tona düşen ithalat, 2015’ten sonra 170 bin ton ile ithalatta deyim yerindeyse patlama yaşamış, 2016’da 279 bin 900 ton pancar şekeri ithal emiştir. Rapora göre 2017’de 230 bin ton ve 2018’de ise 201 bin ton ithalat yapılmıştır.”
Şekerleme sanayinde faaliyet gösteren imalatçı-ihracatçı firmaların yurtdışında rekabet ederek Türkiye’ye döviz kazandırmaları için şeker tahsisatı yapmakta olduğunu söyleyen Milletvekili Suzan Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tahsisi yapılan şeker daha önce Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından karşılanmaktayken, son yıllarda bu tahsisatların büyük bölümünün Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edildiği, ithal edilen şekerin bisküvi, kek, gofret, çikolata, helva, lokum, sakız, gazlı içecekler, limonata ve benzeri 30’dan fazla üründe kullanıldığı, bu ürünlerin de ihraç edildiği söylenmektedir.AKP’nin Tarım ve Orman Bakanı TBMM bütçe görüşmelerinde saman ithalatı haberleri ve söylemlerinin çiftçinin moralini bozduğunu söylemişti. Bu timsah gözyaşları sonrası bugün görüyoruz ki Rusya’dan şeker ithalatı haberleri değil, ithalatın yapılması hem çiftçinin hem de tüketicinin moralini bozuyor. Şeker fabrikaları özelleştirilirken, pancar üretimi ve şeker üretimi kota ile sınırlandırılırken şeker ithal edilmesi kamuoyunda doğal olarak tepki doğuruyor. Yerli çiftçiye sen ekme ben Rusya’dan şeker ithal edeceğim demek, üretimi artırmak yerine çiftçiyi iflasa sürükleyip ithalata yönelmek hem üreticinin hem tüketicinin moralini bozmaktadır. Sarayda Sarayın bakanları da her fırsatta millilikten-yerlilikten dem vurup Türkiye tarlalarını çürümeye terk ettiriyor. Milletle resmen dalga geçiyorlar!”
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Tarım ve Orman Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle;
1) Türkiye, 2012-2019 yılları arasında yıllara göre kaç hektar alanda kaç milyon ton pancar üretimi yapmıştır?
2) Türkiye, 2012-2019 yılları arasında yıllara göre kaç milyon ton pancar ithal etmiştir, ithal pancardan kaç milyon ton şeker üretmiştir?
3) 2012-2019 yılları arasındaki pancar şekeri ithalatının yüzde kaçı Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında şekerli mamul bünyesinde ihraç edilen şekerdir? Yüzde kaçı yurtiçinde üretimi yapılamayan özel amaçlı (ilaç, laboratuar vb.) şekerdir?
4) Türkiye, 2012-2019 yılları arasında yıllara göre ne kadar kristal şeker ithalatı yapılmıştır?
5) Türkiye, 2012-2019 yılları arasında yıllara göre ne kadar beyaz şeker eşdeğeri yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithal etmiştir? Bu tatlandırıcılar nerelerde kullanılmıştır?
6) Türkiye, 2012-2019 yılları arasında yıllara göre ne kadar şeker ihracatı yapılmıştır?
7) Şeker fabrikaları özelleştirilirken, pancar üretimi ve şeker üretimi kota ile sınırlandırılırken, Rusya’dan 1400 ton şeker ithal etmenizin gerekçeleri nelerdir?
8) Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu pancarı da şekeri de üretecek potansiyeli yok mudur?
Haber Merkezi