İskenderun Ayakkabıcıları “Zor Durumdayız”, Ayakta kalmaya çalışıyoruz!
Zor durumda olan İskenderun ayakkabıcıları bu zor durumu aşabilmek ve ayakta kalabilmek için “Ayakkabıcılar, İndirim Festivali” düzenlediler. Festival 13.14-15 Kasım tarihlerinde üç gün sürecektir.
Üç günlük festivalde ayakkabıcılar hem satışlarını artırmak, hem de İskenderun halkına hizmet amaçlı düzenlediklerini belirttiler.
İskenderun Ayakkabı İndirim Festivali tarihi Ayakkabıcılar Çarşısında başlatılırken her yer süslenildi.
Tarihi Ayakkabıcılar çarşısındaki festivali: Düzenleyen çarşı esnafı ile görüştük.
Esnaflar özellikle doların artması ile birlikte ithal malların fiyatları arttığını ama bu artışı satışlara yansıtamadıklarını ifade ettiler. Satışları düştüğünü ve ayakta kalmaya çalıştıklarının söyleyen esnaflar, özellikle instagram ve AVM’lerin de çarşı esnafına, küçük esnafın satışlarını düşürdüğünü ama buna rağmen ayakta kalmanın yollarını aradıklarına dikkat çektiler. Halkın internet üzerinden ve AVM’ler yerine kendilerine gelmelerini ve dayanışma içinde olmalarını da isteyen indirim Festivali düzenleyenlerden Ayşe Alacalı, “İkincisini düzenliyoruz. Giden sene yapmıştık. Bu sene tekrarını yapıyoruz. Bu festivali indirim için yapıyoruz, tüm İskenderun halkını çarşımızı ziyaret etmesini ve indirimlerden yararlanmasını istiyoruz. Bu festivali düzenlememizin amacı: Tarihi ayakkabıcılar çarşısının unutulmaması, İskenderun halkının bu tarihi çarşıya sahip çıkmasını istiyoruz” İfadesini kullandı.
Tarihi çarşı esnaflarından Fatma Güler, tarihi çarşının halen bilinmediğini festival ile bu çarşıyı halka duyurmak olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Festival amacımız, tanınmak ve bu çarşının bilinmesini sağlamaktır. Pandemi döneminde ciddi sıkıntı yaşadık, öncesi çok kötü değildi, pandemi sonrası ciddi sıkıntı içine girdik, ödemelerimizi yapamaz duruma geldik. Festivali ise aşırı yoğunluk olmadan indirimlerimizi halka göstermektir. Zincir marketler bizim sattıklarımızı satıyorlar ve bizi ciddi şekilde etkiliyor. Ayrıca imalatçılar çek kabul etmiyorlar, peşin para istiyorlar. Çeşidimiz çok olduğu için oda bizi zorlamaktadır. İnternet satışlarına yöneldik ama yılların verdiği mağazacılık geleneğinden nasıl kopacağız, onunu da bilmiyoruz.”
Hamza Göyce, ayakkabı imalatçısı doların yükselmesi ayakkabıcıları zora soktuğunu, bunun çözülmesini isteyerek şunları dile getirdi:
“İkincisini düzenliyoruz, yeni nesil bizim bu tarihi çarşı ve ayakkabıcılar esnafını unutmamasını istiyoruz. Bu indirim festivalini geleneksel hale getirerek, esnafa faydası olsunu istiyoruz. Giden sene halkımız indirim festivale ilgi göstermişti, bu senede ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Pandemi dolaysıyla bizim sektör çok, çok etkilendi. Biz imalatçılar ithal mal kullanıyoruz, dolara bağlıdır, bu anlamda her gün zamlanıyor. Zamları müşteriye yansıtamıyoruz, yansıtmadığımız zaman ise zararına satmak zorunda kalıyoruz. Doların yükselişi durdurulmalıdır. Biz dükkan kirası, elektrik ve vergilerimiz vardır, böyle giderse bunları ödeyemez duruma düşeceğiz.”
Nursel Kurt, beklentilerini ve halkın gelmesine bağladıklarının altını çizerken, “Bizim amacımız, halkımızı bu tarihi çarşıya çekmek, aynı zamanda daha ucuz ve kaliteli ürün sunmaktır. Halkımız AVM’lere aldanmasın, bunlar göstermeliktir. Onlar önce şişiriyor, sonra indirdiklerini söylüyorlar, biz ise gerçek indirim, gerçek ucuz fiyatla halka sunuyoruz. İnternet gibi satışlara da bir düzenleme getirilmelidir. Bunlar vergi ödemiyorlar, haksız kazanç elde ediyorlar“ dedi.
HÜSEYİN GÜLER