İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı: Yıl sonuna kadar ağır hasarlı binalar yıkılacak ve temizlenecek!
İskenderun Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı ile deprem sonrası gelinen durumu ve yapılan işlerin neler olduğunu konuştuk.
Tosyalı özellikle İskenderun için yoğun karınca gibi çalıştıklarını, sorunların çözümünde her türlü imkanları kullandıklarını ve hükümet-belediye ortak bu yükün altından kalkmaya çalıştıklarını açıkladı.
İskenderun’da deprem konutları için ilk etapta Düğünyurdu mahallesinde eski TOKİ evlerinin yanında 4 bin konutunun temelinin atıldığını bu evlerinin bitirilmesi için yoğun bir çalışma yapıldığını belirtti.
Tosyalı en önemli meselenin deprem sonrasına ilişkin bir imar planın çevre ve şehircilik bakanlığının çıkarması ile önemli bir adım daha atılacağını açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay’ın depremden etkilenen ve zarar gören ilçelerinden İskenderun’da ağır yara aldı. Deprem sonrası neler yaptınız, neler yapıyorsunuz ve acil çözümler konusunda çalışmalarınız nelerdir?
M.Fatih Tosyalı (İskenderun Belediye Başkanı)
İskenderun büyük depremde ilçe merkezimiz önemli bir bölümü yıkıldı. Yine mahalleler büyük zarar gördü, alt yapı, üst yapı derken her yer yıkıntı haline geldi. Biz belediye olarak depremden hemen sonra imkanlarımız ölçeğinde çalışmaları en üst düzeyde sürdürdük. Depremin acılarını herkes gibi bende belediye çalışanlarımda yaşadı. Canlarını yitirenler için başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımız için de geçmiş olsun diyorum.
Yapılan ve yapılacak olanları sırası ile belirtecek olursak şunlardır:
Önceliğimiz kentimizdeki yıkılan binaların enkazının kaldırılması olmuştur. Çok şükür onları kaldırdık. Şimdi ağır hasarlı binaların yıkımını yapıyoruz ve yıl sonuna kadar bu binaların yıkımı, enkazının kaldırılması tamamlanacaktır. Ağır hasarlı binalarımızın yıkımlarını halkımıza zarar vermeden yapmaya çalışıyoruz.
Bizim İskenderun olarak 27 bin ev ve 3300 binaya ihtiyacımız vardır. Bunun çalışmalarını başlattık, ihalesi verildi, İskenderun’da Düğün Yurdu mevkiinde eski TOKİ evlerinin yanında temelleri atıldı, ilk temelleri atılan konut sayımız 4 bin adettir. Etap, etap diğerlerini de yapmaya başlayacağız.
Şehrimiz için de Çevre ve Şehircilik Alt Yapı Bakanlığının imar planını çıkartmasını bekliyoruz. İmar planı çıktıktan sonra şehir merkezinde de yeniden şehir merkezini düzenleyeceğiz. İmar planı ne kadar hızla önümüze gelirse, biz de işlerimizi daha hızlı bitiririz.
Hatay Büyükşehir Belediyesinin yapması gerekirdi ama biz yine de Terfi İstasyonlarının, yani zarar görenlerin yeniden onarıyor ve yapmaya çalışıyoruz. Yine suyun depolanması sorununu çözmeye çalışıyoruz, bunların hepsi ciddi sorunlar ve belediyemiz ve devlet yardımları ile altından kalkacağımız sorunlardır.
İskenderun sahil bandında çalışmalar yürütülmektedir. Halen Atatürk anıtı alanı ve çevresi sular altındadır, bu yerlerin altından sürekli sular çıkmaktadır. Bir taraftan sahilin yıkıntılarını düzenliyoruz, diğer taraftan ise sürekli kaynayan suyun durdurulması çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Yine kentimizin kaldırımları, şehir içindeki parklar, belediyemize ait sosyal tesisler yıkıldı, onların onarılması ve yeniden kullanılması çalışmalarını yürütüyoruz.
Bir de sizin sorduğunuz Feyezan Kanalı sorunu vardır. Feyezan kanalı 20 metre genişliğinde 6 metre derinliğinde 6.5 kilometre uzunluğunda ve İskenderun şehrini ikiye bölmektedir. Bu kanal fosseptik atıklarının kanala atılması ile kokmaya başlamıştır. Denizin birleştiği yer pislik içindedir ve bunu Hatay Büyükşehir yapması gerekir ama DSi VE İskenderun belediyesi ortak bu kanalı temizlemeye başladık. Pek yakında bu kanal temizlenecektir ama Hatay büyükşehir de bu kanala fosseptik artıklarını atmaması gerekir.
Şehrimizin için biz ayrım yapmadan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ortak çalışmaya her zaman varız.
HÜSEYİN GÜLER