İskenderun’da Atatürk anıtı alanında kurulan “ İskenderun Gastronomi ve Yeni Yıl Şenliği” büyük ilgi gördü.
Anıt alanındaki yeri İskenderun Belediyesi verdi, bir şirket ise organize etti. İskenderun Gastronomi Fuarına Türkiye’nin hemen, hemen bütün bölgelerinden 220 üreticiler katılmaktadır. Büyük çoğunluğu kendi ürettikleri malları fuar alanında yerini almışlardır.
Fuar alanında Çankaya’nın Kaya Tuzu, Kayseri ilinin kasap sucukları, Antep’in çeşit, çeşit baklavaları, Afyon’un kaymaklı lokumları, Ordu’nun cevizli helvası, Ankara Beypazarı yöresel ürünleri, Gümüşhane’in pestilleri, Sivas’ın ünlü kasap sucuları, Gaziantep keçiboynuzu ve pekmezi, Kastamonu ilinin sucukları, sarımsakları ve pastırmaları, Konya bozkırının susamları, Karadeniz’in siyah kokulu üzüm pekmezi, Erzurum ilinin organik petek balları, Karadeniz’in ünlü kavurması, Çorum leblebileri, İzmit’in meşhur pişmaniyesi, yerlerini aldılar ve müşterilerini bekliyorlar. Fuar alanında yerini alan gıda satıcıları gelenlerin hem tatmalarını, hem görmelerini sağlayarak halka veriyorlar. Tabi fuar alanında çocuklarda unutulmamış, çocuklar Denizli ilinden gelen develere ve midilli atlarına binerek, fuar alanında tur atıyorlar.
Gastronomi fuarı yılbaşına kadar açık olacaktır. Fuar alanında yer alan esnaf “Bu sene yıl başını İskenderun Fuar alında geçireceğiz” diyorlar. Görüştüğümüz esnaflar fuar alanın güzel, temiz ve halkın da sıcak kanlı olduğunu ve işlerinin çok güzel olduğunu belirtiyorlar. Fuar alanın sadece İskenderun halkı değil, Hatay’ın bütün ilçelerinden gelerek çeşitli ürünleri görüyorlar, yılbaşı ihtiyaçlarını fuardaki esnaftan karşılıyorlar.
İskenderun fuar alanını gezdik, fuara katılan esnafla görüştük ve işleriyle ilgili sorularımızı sorduk.
Kutluhan Aksoy (Gastronomi Fuarı Yöneticisi)
İskenderun fuarına çok yoğun ilgi var, İskenderun ve Hatay halkının buna çok ihtiyacı vardı, insanların sosyalleşeceği, birbiri ile buluşacağı bir ortama ihtiyacı vardı, İskenderun Belediye Başkanı bu ortamı İskenderun halkına sundu. Fuarda çok güzel konserler, çocuklar için etkinlikler var, yemek, tekstil reyonları bulunuyor, yılbaşı için hediyelik ürünler bulunmaktadır, her türlü herkese seslenecek ürünler bulunuyor, bu alanda 220 esnafımız yer almıştır. Halkımızı bekliyoruz.
Akın Özden (Üretici ve Esnaf)
Biz Erzurum ilinden geliyoruz, ballarımız organik ve sertifikalı baldır, kendi işimiz, kendi üretimimiz, ballarımız petek süzme, polenli bal, kara kovan ve krem balımız bulunuyor. İskenderunlu kardeşlerimiz gelsin en azından ballarımızın tadına baksınlar istiyoruz.
Ali Korkmaz (Üretici ve Esnaf)
Biz Çankaya’dan geldim, doğal tuz getirdik, taş değirmenlerde öğütüyoruz, bizim tuzlarımız kalp, damar sertliği yapmaz, ödem yapmaz, romatizmaya ve kireçlenmeye iyi gelir, ayak kokularını gideren tuzlarımız bulunmaktadır. Ayrıca lambalar var bunlar uyku rahat uyutan tuzlarımızdır.
Deni Han (Üretici ve Esnaf)
Biz Beypazarı ürünleridir, seksen katlı ev baklavası, zeytin yağlı sarmalarımız var, hepsi el yapımıdır. Yine el yapımı erişte, tarhanalar var, İskenderun halkı sıcak kanlı ve bizi iyi karşıladı. Onlara teşekkür ederiz.
Mutluay Çelik (Esnaf ve Üretici)
Antalya Kaştan geliyorum, keçi boynuzu ve mamulları satıyorum, biz şifa dağıtıyoruz, Türkiye’nin her yerini dolaşıyorum. Keçiboynuzu tozu, pekmezi, meyvesi, insanlara satıyoruz, buranın halkından son derece memnunuz işlerimiz gayet iyi gidiyor. Herkesin yılbaşını kutluyorum.
Uğur Can Kara (Üretici ve Esnaf)
Biz Trabzon’dan geldik, yöresel süt ürünleri satıyoruz. Süt ürünlerinden tereyağı, peynirlerimiz, kahvaltılık güzel ürünlerimiz bulunuyor, Hatay halkından çok memnunuz bizleri çok iyi ağırladılar, fuar alanına gelmelerini bekliyoruz. İşlerimiz güzel, herkese teşekkür ediyorum.
Veysel Av (Üretici Esnaf)
Ben Ordu, Hatsa’dan geliyorum. Ordu’da ceviz helvası yaparım, Türkiye’de biz üretiriz. Armut, dut, üzüm pekmezi karışımlarından olur, bu yüzde, yüz organiktir. Bu meslek deden kalma ve tek benim ürünümdür. Halk gelsin bizim organik ve doğal ürünleri görsünler, tatsınlar, beğenirlerse alsınlar istiyoruz.
Raşit Durmaz (Deve Üreticisi)
Biz buralara Denizli Sarayköy ilçesinden geliyoruz, aynı zamanda orada deve ve at üretim çiftliklerimiz var, bu festival ve fuarların bütün il ve ilçelerini geziyoruz. Hem Yörük kültürünü anlatıyoruz, hem de insanlara at ve develere bindirerek gezdiriyoruz, eğlendiriyoruz. İnsanlar televizyonlarda bizi izliyor ama burada canlı gördükleri zaman daha çok ilgi duyuyorlar, heyecanlanıyorlar, fotoğraf çekiyorlar. Deve çiftliğinde hem üretim hem de deve sütü satıyorum. Yine Antalya Kemer bölgelerinde turizme hizmet veriyorum. Devlerimiz ve atlarımız yabancı turistlerin ilgi kaynağı çok beğeniyorlar.
HÜSEYİN GÜLER
İSKENDERUN







