Karasu Nehri kurudu, Pamuk su bekliyor!
Amık Ovası’nın önemli nehirlerinden Karasu Nehrinin kurumasıyla pamuk adeta susuz kaldı.
Amik Ovasındaki çiftçilerin pamuk tarlalarını sulayamaması, tepkiye neden olmuştu. Geçen Pazar günü çiftçiler Kırıkhan mevkindeki Top Boğazında yolu keserek eylem gerçekleştirmişlerdi. Eylem çiftçiler ve Hatay Valisi Rahmi Doğan, Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman’ın eyleme katılanlara suyun amik ovasına akması sözü vermesi ile birlikte son bulmuştu.
Eylemde söz verilen tarih ise 5 Ağustos 2021 tarihinde son bulmaktadır. Şayet Tahtaköprü barajı açılıp, su amik ovasına su akmazsa çiftçiler daha büyük eylemlere hazırlanacaklarını belirtiyorlar.
Tahtaköprü barajının açılması ile amik ovasındaki çiftçilerin bir kısmı ekim alanlarını sulayacaklar ama yine dört köy bu sulardan yararlanamıyor. Gerekçe ise dört köyün Devlet Su İşlerinin kanalları dışında kalmasından olduğu belirtiliyor.
Başta Aşağı Oba, Gülova, Paşa Köy, Ağdaş çiftçileri Tahta Köprü Barajının sulamasından mahrum kalacaklar. Bu köyler sularını Karasu Nehrinden alıyorlardı, bu nehrin kuruması ile pamuk tarlalarını sulamayacakları için kuyulardan çekilen sular ise çok pahalı, herkesin kuyusu bile bulunmadığına dikkat çekildi.
Aşağı Oba muhtarı ve diğer çiftçiler Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman ve Hatay Valisi Rahmi Doğan ile görüşerek, Tahta köprü barajının üç günde bu köyler için açılarak, Karasu Nehrinin yatağının doldurulması ve bu sulardan bu köylerinde yararlanmasını istiyorlar.
Bu dört köyün çiftçileri Kırıkhan bölgesine kadar gelen tahta köprü barajının suyunun keyfi kullanıldığını ve suyun kendi köylerine akmasının önünün kesildiğini iddia ediyorlar. Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman’ın taraflı davrandığını ve suyun kendi ekim bölgelerine akması için yardımcı olunmadığını açıklıyorlar.
Dört köyün çiftçileri binlerce dönüm pamuk ektiklerini ve bu su Karasu nehrine gelmediği taktirde, pamuklarının kuruyacağını belirtiyorlar.
Çiftçilerle görüşmeler yapan Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım ve yöneticiler, hem tahta köprü baraj suyunun amik ovasına bırakılması, hem de dört köyün bu sudan yararlanması için köylülerle ortak mücadele vereceklerini belirttiler.
DEVLETTEN TEK İSTEĞİMİZ TAHTA KÖPRÜ BARAJI SUYUNUN BİZİM TARAFA AKITILMASIDIR
Amik Ovasında 20 dönüm pamuk eken Beyazıt Yazar, devletten isteğini şöyle açıkladı:
“Bizim devletten isteğimiz tahta köprü barajından suyun bırakılmasıdır. Başka bir şey istemiyoruz. Pamuğumuz kurudu, 20 dönüm yer ektim bana sulaması 3-4 bin lirayı bulmaktadır. Bizim tarlalarımız kışın suyun altında yazın da kuraklık geçirmektedir.”
Mustafa Kaplan Karasu nehrinin kışın taştığını yazın kuruduğuna dikkat çekerek, biz çözüm bulunmasını isteyerek şunları söyledi:
“Burası Karasu nehri yatağı ve kışın taşıyor, yazın kurumaktadır. Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman bir televizyon kanalında; Dört köyün Devlet Su İşleri kanallarının dışında olduğunu açıklamıştır. Peki DSİ bölgesi dışında olduğu için bizim ürünlerimiz susuz mu kalacaktır? Valimiz üç gün içinde suyun geleceğini söyledi. Gelen, giden yoktur. Bizler bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Hüseyin Yayman kendi bölgesi yani Kırıkhan’da çiftçiler hayvanlarını otlattığı meraları sularken, bizim pamuk tarlalarımızın susuz kalmasını nasıl değerlendiriyorlar?
Üç gün sadece Kırıkhan bölgesinde kolluk kuvvetleri nezaretinde bizim buraya su akıtılsın bizim su ihtiyacımız karşılanır. Bizim devletten tek beklentimiz budur.”
Ramazan Güney, Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman’a çağrı yaparak, bölgecilik yapmamasını ve adil davranmasını isteyerek, “Hüseyin Yayman “ben Kırıkhan Millet Vekiliyim” diyor, bizim bölgenin Milletvekili değimlisin? Hatay Milletvekilleri bize sahip çıkmıyorlar, yarın, daha sonra diyerek bizi bekletiyorlar. Zaten pamuklarımız susuzluktan kurudu. Ak Parti olarak millet onlara kırgındır. Bunu dikkate almalarını bekliyoruz. Her şeye zam yapıyorlar, bunun üzerine de su yok, çiftçi nasıl ayakta kalacaktır?” sorusunu sordu.
Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım, çiftçilerin mücadelesine destek verdiklerini, su sorunun çözülmesi için birlikte hareket edeceklerini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
“Bu gün Aşağı Oba Köyündeyiz, çiftçilerimizin sorunlarını dinledik, kışın bu köyün sular altında kalması, yazın da su aldıkları Karasu nehrinin suyunun bitmesi çiftçilerimizi zor durumda bırakmıştır. Tahta köprü barajının suyunun bu alana gelmemesi, dört köyü susuz bırakmıştır. Suyun buraya gelmesi için Tahta köprü barajının üç gün bu Karasu nehrine akması gerekiyor. Çiftçilerimiz ancak pamuk tarlalarına buradan su alabilirler. Biz de başta iktidar milletvekillerine, valimize zaten valimiz söz vermiş, bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz. Pamuklar kurumak üzere, bu anlamda acilen suyun gelmesi gerekmektedir.”
HÜSEYİN GÜLER