Korona virüsü, büyük ihtimalle çok üst seviyede laboratuarlarda üretilerek piyasaya sürülen bir virüs!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Korona virüsünün büyük ihtimalle çok üst sevide laboratuarlarda üretilerek piyasaya sürülen bir virüs olduğunu ancak yapılacak mücadelede hijyen konusunda hassasiyet gösterildiği zaman panik olmaya gerek olmadığını söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 21 Mart Cumartesi günü HRT Akdeniz Tv’de yayınlanan ‘Yeni Bir Gün’ programının canlı yayın konuğu olurken Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu, Hataylı Gazeteciler Tuba Alvanoğlu ve Neşet Alkan’ın yönelttiği soruları cevaplandırdı.
BU VİRÜS BENİM TAHMİNİME GÖRE GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ BİR VİRÜS DEĞİL
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş korona virüsü ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “ Ben siyasi kimliğimle değil bilimsel doğrular ile konuşurum. Belediye başkanıyım ama benim mesleğim enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji. Virüs konusu benim esas konum. Bu salgın Çin’den itibaren yayıldı ve bu taraflara geldi. Ve panik içinde olan bir toplum durumuna geldik. Hijyen konusunda hassasiyet gösterildiği zaman panik olmaya gerek yok. Bu virüs benim tahminime göre genetik yapısı değiştirilmiş bir virüs değil. Büyük ihtimalle çok üst seviye laboratuarlarda üretilerek piyasaya sürülen bir virüs” dedi.
EN ÇOK ÖLÜM İTALYA VE İRAN’DA
Koronavirüsü salgının daha önce de başka ülkelerde de görüldüğü iddiaları hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Lütfü Savaş, “ 2002 yılında Çin’de kedilerden bulaşan salgına korona virüs söylendi. 2012 yılında develerden bulaşan ve Ürdün ve Suudi Arabistan’da görülen salgın için de aynı söylemler oldu. Şimdi ki yine korona virüs. Son olarak da yarasalardan bulaştığı söyleniyor ama şuana kadar kimse ispat edemedi. Demek ki yarasalardaki korona virüsün insanlara geçme ihtimali şuana kadar olmamış. Bu işin uzmanı bir insan olarak bu virüs laboratuarda oluşturulduğunu düşünüyorum. En çok ölüm vakası İtalya ve İran’da. Çin’in yanında birçok devlet olmasına rağmen o taraflarda hiçbir şey yok. Japonya’da bile vaka bildirilmiyor” ifadelerini kullandı.
NE KADAR DEZENFEKTAN KULLANIRSANIZ KULLANIN SABUN KADAR ETKİLİ HİÇBİR ŞEY YOKTUR
İnsanları hijyen ve etkileşim konusunda hassas davranmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Maskeleri, hasta ile ilgilenen sağlıkçılar, hasta yakınları ve hastaların takması gerekmektedir. Onun dışında insanların maske takmalarına gerek yok. Şuanda kolonya, dezenfektan, eldiven ve maske karaborsa. 5 liralık mal şuanda 15 lira olmuş durumda. Bilinçli yaşamayınca ve dikkat etmeyince sadece eldivenden, maskeden, jelden veya dezenfektandan korunma refleksini yapıyorsak bu da bizim bilinçsiz olduğumuzu gösterir. Herkesin dokunmadan selamlaşması ve sık sık ellerini yıkamaları lazım. Ne kadar dezenfektan kullanırsanız kullanın sabun kadar etkili hiçbir şey yoktur.
VİRÜS İNSANİ DEĞERLERİ ÖĞRETTİ BİZE
Virüsün kaybettirdiklerinin yanı sıra kazandırdıkları da var. En önemlisi siyasetçi, zengin veya fakir ayırt etmeksizin virüs herkese bulaşabiliyor. Arkanızda yüzlerce koruma olsa da eğer hijyenik bir insan değilseniz size bulaşabiliyor. Ayrıca virüs, insani değerleri öğretti bize. Türkiye’de daha önce hava kirliliği üst seviyedeydi. Şimdi birçok şehirde hava kirliliği yeşile dönmüş ve tertemiz olmuş. Ormanlar daha önce yok edilirken insanlarımız şimdi katlettikleri ormana gidiyorlar. Bu şekilde oksijenin ve ormanın değerini anlamış olduk. Ve yaşlılarımızın da kıymetini daha çok anlar duruma geldik.”
Yaşlılar ve hasta olanların virüsten korunmaları amacıyla hassas davranılması gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş, “Ben bu süreç içerisinde anneme hiç uğramadım. Bu annemi sevmediğim anlamı taşımaz. Burada en önemli konulardan biri de yaşlılarımızı korumamızdır. Bu kritik günlerden geçene kadar temasları da uzak tutmamız gerekiyor” dedi.
KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT ETTİĞİM İÇİN RAHATIM
Başkan Lütfü Savaş kişisel hijyene dikkat ettiği için çok rahat olduğunu dile getirdiği açıklamasında,
“ Günde en az beş yüz kişi ile tokalaşıyoruz. Bu seçim zamanlarında da daha fazlaydı. Ben elimi yıkama fırsatım olmadığı zaman kolonya kullanırım. Fırsatım olduğu her zaman ellerimi yıkamaya özen gösteririm. Bu hastalık olduğu için değil her zaman yapılması ve alışkanlık edinilmesi gereken bir durum. Kişisel hijyene dikkat ettiğim için rahatım” vurgusu yaptı.
Başkan Savaş konuşmalarının devamında izolasyon ve hijyene dikkat edildiği takdirde ülkenin kısa süre içerisinde toparlanacağı düşüncesini paylaştı.
Eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’ın hazırlayıp sosyal medyada paylaştığı ‘Küçük Yeşil Sabun’ hikâyesini çok beğendiğini ifade eden Başkan Savaş, çocuklara oyun ile öğretilerek ders niteliğinde bir hikâye olduğunu ve bu hikâye ile çocukların bilinçlenebileceğini belirtti.
Konuşmalarının devamında Başkan Lütfü Savaş, Nisan ayı sonuna kadar HATSU’nun su kesmeyeceğinin altını çizdi.
KEŞKE OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARDA OLUŞTURULAN BİRLİK, BERABERLİK VE POZİTİF KOORDİNASYON GÜCÜ HER ZAMAN OLSA
Başkan Lütfü Savaş açıklamalarının devamında şunları dile getirdi:
“ Devletimizin ve hükümetimizin alması gereken önlemler var. Onların oluşturmuş olduğu bir kurul var. Keşke Türkiye’de olağanüstü şartlarda oluşturulan birlik, beraberlik ve pozitif koordinasyon gücü her zaman olsa. Sağlık Bakanlığı dünyaya entegre bir şekilde gayret gösterdi ve bilim kurulu oluşturuldu. Oluşturulan ekipte siyasi bir bakış var mı bilmiyorum ama buradaki bilim adamı arkadaşlarımız virüs konusunda bütüncül bir politika güdüyorlar. Ülkemizde birçok konuyu dünyaya entegre bir şekilde örnek alınarak, politikadan uzak yapabilsek bir çok sorunu halledebiliriz.”
Başkan Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ifade ederek camilerden havaalanına kadar birçok yerde ilaçlama çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerinin altını çizdi.
Çin’in Wuhan kentinden yayılarak son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid 19) un oluşturduğu etkilerin sonucu olarak belediyede oluşturulabilecek kriz masası ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Bizim kriz masamız yok ama istişare masamız var. Günde üç kez genel sekreterimiz ile görüşüyoruz. Bir kriz havası estirmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Kendimizi imam yerine koyalım; tereddüt edersek cemaat daha kötü etkilenir. Gerek biz, gerek sayın valimiz gerekse STK’lar üzerine düşen her şeyi yapıyor. Biz şu anda hijyenden fiyat kontrolü kadar önlem almak adına ilçe belediyeleri ile birlikte çalışıyoruz. Biz hemşerilerimizden ve insanlarımızdan şunu istiyoruz, şuurlu bir yaşam tarzına geçip sevdiklerini uzaktan sevsinler, suya sabuna dokunarak ellerini ve yüzlerini sık sık yıkasınlar.”
Başkan Lütfü Savaş ayrıca marketlerde ve bazı satış noktalarında temel gıda ihtiyaçları ile temizlik ürünlerine fahiş fiyat uygulayan esnafların insanlık suçu işlediklerinin de altını çizdi.
12 AY BOYUNCA 95 NOKTADA LARVA MÜCADELESİ YAPIYORUZ
Başkan Lütfü Savaş, Sivrisinek mücadelesi ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:
“ Şu anda 12 ay boyunca 95 bin noktada larva mücadelesi yapıyoruz. İhale şartnamesi 3-4 kez iptal edilmesi yüzünden geçtiğimiz Haziran ve Temmuz ayında sıkıntı yaşadık. Sonunda bu işi yapan arkadaşı görevden aldık ve genel sekretere verdik. Şu anda Hatay belki de Türkiye’de bunu en hijyenik şekilde yapan şehir. 95 bin noktada larva mücadelesi yapmak demek oradaki suyun yüzeyine ve hacmine göre larvasit atmak demektir. Biz bu çalışmaya 5 yıl üst üste 12 ay boyunca yapmaya devam edeceğiz. Bu şekilde kendi içimizdeki sivrisinekleri %95 civarında yok edeceğiz. İlaçlama bir bilim dalıdır, ekolojik ve coğrafi dengeyi bilerek yapmak lazım. Her ilde ilaçlamayı büyükşehirlerin yapması lazım.”
HATAY KARTLAR İLE İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZ ANLAŞMALI OLARAK MARKETLERDEN İNDİRİMLİ ALIŞVERİŞ YAPABİLECEK
Belediyenin sokağa çıkmadan ve çalışmadan hayatını idame ettiremeyecek insanlar için yapmış olduğu bir çalışma var mı sorusunu yanıtlayan Başkan Lütfü Savaş, “ Ekonomik anlamda bizim yapacağımız çok bir şey yok. Ama bizim tespit ettiğimiz 200 bin civarında ihtiyaç sahibi ailemiz var. Onlara gıda ve giyim yardımı yapıyoruz. Ayrıca çıkarttığımız Hatay kartlar ile de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız anlaşmalı marketlerden indirimli alışveriş yapabilecek. Bu ulusal bazda çok önemli bir konu, bunun hükümet tarafından değerlendirilmesi ve ona göre önlemler alınması gerekiyor. Fakirlik bu kadar çoksa hükümetin bir önlem alması gerekir” dedi.
İNSANIN İNSANA YARDIM ETMESİNİ KUTSAL BULUYORSAK, EN ÇOK İHTİYAÇ OLDUĞU ZAMANDA YAPMALIYIZ
Ramazan ayında yapılan yardımların biraz daha erkene alınması ile ilgili bir çalışma başlatılamaz mı sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Çok güzel bir fikir. Biz yardımlarımızı da öne alalım. Her ilçede toplu iftar programı yapıyorduk. Enfeksiyonun Türkiye’deki durumuna göre karar vereceğiz. Eğer önümüzdeki süreçte enfeksiyon riski ortadan kalkmazsa oradan gelecek parayı da yardımları da öne alabiliriz. Ramazan’da yardım eden çok olur ama biz önceden yapalım. Bu insani bir duygudur. İnsanın insana yardım etmesini kutsal buluyorsak, en çok ihtiyaç olduğu zamanda yapmalıyız. Biz öncülük yaparsak diğer kurum ve kuruluşlar da buna riayet edebilir” görüşlerine yer verdi.
65 YAŞ ÜSTÜ İNSANLARIMIZ KENDİLERİNİ İZOLE ETSİNLER ELLERİNİ SU VE SABUN İLE SIK SIK YIKASINLAR
İzleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Başkan Savaş, belediye bünyesinde çalışan personellerin izinleri ile ilgili sorulara şu cevabı verdi:
“Çocuğu olan ihtiyaç sahibi çalışanlarımıza genel sekreterliğimiz idari izin verdi. Çalışma düzenine ve mesafeye uyacak şekilde kalabalık odalarda çalışan personellerin bazılarına izin verildi. 65 yaşın üzerindeki insanlarımız otobüslere ücretsiz biniyor. Bazı belediyeler bunu yasaklamış. Bence buna gerek yok, bu insanlar kendi sağlıklarını, çoluğunun çocuğunun sağlıklarını biraz olsa düşünüyorlarsa sokağa çıkmasınlar ve kendilerini toplumdan izole etsinler. Çünkü dışarıya ne kadar çok çıkarlarsa hastalıkla temas etme olasılıkları o kadar artacaktır. Uyulmazsa yaptırım gelir. Hükümet o yönde bir karar alacaktır. Toplumsal bilinç düzeyi istediğiniz seviyede değilse ve hastalığı kontrol edemiyorsanız, başka şekilde kontrol etmeyi deneyeceklerdir.”
Test kitlerinin Hatay’a getirilmesi ile ilgili gelen bir soruya yanıt veren Başkan Savaş, “Teste gerek yok. Kendimizi izole edelim, testle uğraşmayalım. Bu mikrop Amerika toplumunda %83 asemptomatik seyrediyor % 17’sinde semptom veriyor. Sadece yaşlılarda şiddetli seyrediyor. Türkiye’de çok şükür genç ölümü yok inşallah da olmaz. Yaşlılar biraz kendisini koruyacak. Bir ay kendilerini izole etsinler. Evden çıkmasınlar, sık sık ellerini yüzlerini yıkasınlar” dedi.
Mikrobun aşısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Geçtiğimiz günlerde birkaç kişi üzerinde aşı denediler. Işın ise birçok virüsü öldürür zaten. Korona da çok dirençli bir virüs değil. Siz sabunla el temizliğinize dikkat ettiğiniz zaman bu mikrobun üremesini ortadan kaldırıyorsunuz. Okullar açıldığı zaman çocuklarımız suya sabuna dokunsun diye 81 ilde ihtiyaç sahibi okullarımıza defne sabunu göndereceğiz” açıklamasında bulundu.
HİÇBİR DOKTOR HASTA ÖLSÜN DİYE BEKLEMEZ
Yurt dışında korona virüsüne yakalanan yaşlıların bilerek bakıma alınmadığı ve ölüme terk edildiği duyumlarını açık yüreklilik ile yanıtlayan Başkan Savaş, “ Hiçbir doktor bir hasta ölsün diye beklemez. Genç olan ve yaşlılar arasında kurtarabileceklerine öncelik verirler. Ama yaşlı hasta çok kötü baksan da ölme ihtimali yüksek ise bekletiyorlardır. Yatırıp da tedavi edebilecekleri, kurtarabilecekleri hastaları seçiyorlardır. Savaşlarda da yapılan budur” diye konuştu.
Hatay’da barınan mevcut Suriyelilerin ve sınırın öte tarafında bekleyen mültecilerin hijyenini nasıl çözebileceği hakkında soru yöneltilmesi üzerine yanıt veren Başkan Savaş, “ Onlar bizden daha avantajlılar. Oradan gelen Suriyelileri şu anda kapalı bir toplum oldukları için karantinaya almak gerekmez. Hatay’da barınanların da bizden çok risk altında olduğunu düşünmüyorum. Çünkü onlar da bizler gibi bu durumlarda evden çıkmıyorlar” dedi.
İZOLASYON ŞARTLARINI ARTTIRDIĞIMIZ ZAMAN HASTALIĞI DAHA KISA SÜREDE ATLATIRIZ
Başkan Lütfü Covid 19 salgınının ekonomik olarak Hatay’a yansımasını şöyle açıkladı:
“Şu anda hükümetin yerinde olmak istemezdim. Bir ekonomik paket açıkladılar ama kimse memnun değil. İşvereni koruduğu, işçilerin hakkını savunmadığı konuşuluyor. Türkiye’nin ekonomisi yurt dışındaki ülkeler gibi değil. Oradaki hükümetler insanlara para veriyor. Keşke bizim hükümetimizin de bunu yapabilecek durumu olsa. İşsizlik fonunda para olduğunu düşünmüyorum. Biz Hatay’ı bu virüsten korumak için elimizden geleni yaparız. Ama bu genel politikayı; esnafın, iş dünyasının, işçinin, memurun ve işverenin ekonomi ile ilgili girdi çıktısını, sıkıntılarını gidermesi gereken iktidardır. Biz 11 büyükşehir belediyesi ile internet üzerinden bir araya gelip bu kriz döneminde ne yaptığımızı anlatacağız. Bizim toplum olarak bir olmamız lazım. Ben hükümetin yerinde olsam tüm parti liderlerini toplayıp İdlib zamanında İdlib’i de konuşurdum, şimdi de korona virüsü konuşurdum. İzolasyon şartlarını arttırdığımız zaman bu hastalığı iki ayda atlatacağımıza daha kısa bir sürede, ekonomik tablo da kötüleşmeden atlatırız. Asgari ücretli çalışan insan çalışmıyorsa faturalarını nasıl ödeyecek. Bu insanlar iki ay işsiz kaldığı zaman hayata üç ay geriden başlayacak. Hükümet yeni bir hükümet değil, Sayın Cumhurbaşkanının başkanlığında bu sıkıntıları daha çabuk çözmeleri gerekir diye düşünüyorum.”
BİRAZ DAHA SERİ VE SIKI TEDBİR ALINMASI LAZIM
Korona virüs salgınının yayılmaması için alınan tedbirler konusunda hükümeti başarılı bulup bulmadığı sorusunu Başkan Savaş şöyle yanıtladı:
“Biraz daha seri ve sıkı tedbir alınması lazım. Benim hareket tarzıma bakıp da insanlar aldanmasın. Ben rahat temas kuruyorum ama kişisel hijyenime de dikkat ediyorum. Ben bütün bu hastalığın bulaşma şartlarını ve sonucunu kestirebilen bir adamım. Özellikle yaşlılarımız kendilerini izole etsinler sık sık ellerini su ve sabunla yıkasınlar.”
Son açıklanan genelgeye göre vakıf ve özel hastanelerin salgın hastanesi olarak ilan edilmesinin ardından nasıl bir statüye geçildiğine dikkat çeken Başkan Savaş, “Rezerve hastane gibi düşünüyorlar sanırım, oraya normal hastalar gitmesin, hasta yoğunlaştığı zaman o hastanelerde bakılacak” dedi.
Sağlık Bakanlığının, hükümetin ya da ilgili kurumların aldığı tedbirleri biraz daha arttırması gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş, “Belki ilerleyen günlerde yaşlı vatandaşlarımızın dışarıya çıkması yeniden değerlendirilecek. Valilik talimatıyla 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan toplu taşımdan ücret alabiliriz. Bunu da para kazanmak için değil caydırıcı olsun diye yapabiliriz” ifadesinde bulundu.
İstiklal Marşı’nın ‘Korkma’ diye, Kur’an-ı Kerim’in de ‘Oku’ diye başladığını ifade eden Lütfü Savaş, “Okuyup öğrenmeliyiz. Gerekli tedbirleri almalı ve bu virüsten, hastalıktan korkmamalıyız. Hijyenimize dikkat etmeliyiz. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Bir müddet yakın temastan kaçınmalıyız. Selamlaşmalarımızı uzaktan yapmalıyız. Çok acil durumlar olmadıkça hastanelere gitmemeliyiz” diyerek vatandaşlara çok önemli uyarılarda bulundu.
Programın ilerleyen dakikalarında Hatay Büyükşehir Belediyesinin projeleri, hizmetleri ve Hatay’ın geleceği konuşuldu.
BAŞKAN SAVAŞ’TAN HATAYLILARA TEŞEKKÜR
11 yıldır belediye başkanlığı görevinde olduğunu hatırlatan Başkan Savaş, “Projelerimizi hayata geçirmek ve seçilmek için elbet bir siyasi partilere ihtiyaç duyuyoruz ancak ondan sonra bunu bir kenara bırakarak, evrensel değerlere sarılarak hizmetlerimizi şehrimize sunuyoruz. Ben 11 yıldır bunu yaptım. Elbette partimizin tüzüğüne, yönetmeliklerine ve çizgisine uygun hareket ediyorum. Üç dönemdir beni bu göreve layık gören hemşehrilerime bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Başkan Savaş, Gazeteci Ahmet Abdullahoğlu’nun Büyükşehir’in projeleri hakkındaki sorularına samimiyetle cevap verirken, Hatay’ın sırasıyla EXPO’yu aldığını, Gastronomi Kenti unvanını elde ettiğini ve Öğrenen Şehirler Ağı’na dâhil edildiğinin altını çizerek açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yaklaşık sekiz buçuk yıldır savaşın gölgesindeyiz ve bu durumdan en çok etkilenen illerin başında geliyoruz. Suriyeli misafirler şehrimize geldiğinden beri ekstra gider kalemlerimiz oluştu. Ayda 3 buçuk milyon lira ekstra elektrik faturası ödüyoruz. Çöp sahası içinse bugüne kadar 106 milyon lira harcadık. Sadece bu iki kalem bile masraflarımızın boyutunu gözler önüne sermek için yeterli. Kapıların kapanmasıyla birlikte lojistik sektörümüz büyük yara aldı. Esnafın ve iş dünyasının işleri sekteye uğradı.”
EXPO’yu kırsal ve yerelden kalkınmanın vitrini haline getireceklerini sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Üreticilerimizin organik ve teknolojiye dayalı verimli ürün üretmesini sağlayacağız. Üretilen ürünlerin aracılar olmadan tüketiciye ulaşmasını sağlayacağız. Üreticimize ekme, satma, ekonomik geriye dönüş ve gelecek yılın ürününü hazırlama garantisi vereceğiz” diyerek Hatay’ın kurtuluş reçetesini hazırladıklarının altını çizdi.
GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ BULUŞMALAR ÇOK VERİMLİ GEÇİYOR
CHP’li büyükşehir belediyelerin bir araya gelerek kırsal kalkınma için attığı adımları da masaya yatıran Başkan Savaş, “Gerçekleştirdiğimiz buluşmalar çok verimli oluyor. Kooperatifleşmenin önüne açacak projeleri değerlendiriyoruz. Her şehre özgü ürünleri paketleyerek diğer şehirlerde belediye garantörlüğünde satışa sunacağız. Böylelikle vatandaşlar farklı şehirlere has ürünleri daha ucuza bulabilecek. Bunu yaparken diğer belediyeler de katkı vermek isterse kapımız açık olacak” dedi ve kırsal kalkınma için önemli bir proje olduğunu açıkladı.
NİSAN AYINA EXPO’MUZU AÇACAĞIZ
Hem dünyadaki küresel kriz hem de koronavirüs salgını sebebiyle EXPO’nun ileri bir tarihe ertelenip ertelenmeyeceği sorusuna Başkan Savaş, “Biz üç yıldır dersimize çok iyi çalıştık. EXPO yetkilileri bu sebeplerden ötürü organizasyonları ertelerse buna bir şey diyemem ancak bizden kaynaklı bir sebepten ötürü ertelenmeyeceğini belirtmek isterim. Bu yılın kasım ayında inşaatları tamamlayacağız ve yaz aylarından itibaren inşaatı biten yerlerin yeşillendirme çalışmalarına başlayacağız. 2021 yılının Şubat ayında da tam hazır hale gelerek Nisan ayında EXPO’muzu açacağız” diye cevap verdi.
Başkan Savaş EXPO ile Hatay’ın tanınırlığının artacağını ve savaş ile anılan bir kent olmadığının ortaya çıkacağını bir kez daha yineledi.
Üreticiler ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için hayata geçirdikleri projelerin meyvesini aldıklarını belirten Başkan Savaş, “Arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımız için elektrik panelleri aldık. Nerede olurlarsa olsunlar panelleri kullanarak elektrik ihtiyaçlarını gideriyorlar. Büyükbaş hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için tırnak kesme makinesi aldık ve makinemiz köy köy gezerek çalışıyor. Zeytin üreticimize kasa hediye ediyoruz. Bu adımlarımız ülkemizin kalkınma hamlelerinde önemli rol oynayacak” dedi.
Başkan Savaş, İskenderun’daki trafik düzenlemeleri ile ilgili son gelişmeleri de değerlendirirken, Herkesin görüşüne saygı duyduğunun bir kez daha altını çizerek, “Bizim oradaki önceliğimiz esnafımızın durumu ve trafik akışının rahatlığı. İlgili arkadaşlarımız her gün bu konuyla ilgili sayım ve çalışma yapıyor. Bu konuyla alakalı bilimsel veriler ne diyorsa onun ışığında hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir’in hizmetlerinde ilçeler arası ayrım yapıp yapmadığının sorulması üzerine yanıt veren Lütfü Savaş, “Böyle bir ayrım söz konusu değil. Samandağ’ın içme suyu sorununu çözmek için kolları sıvadık ve yüzde 20 oranında mesafe kat ettik. İlçe merkezinde üç katlı bir otopark çalışmamız devam ediyor. Defne’nin doğal gaz için ÇED raporu yok ancak Antakya’dan taşıp o bölgenin birçok yerine doğal gaz götürdük. İçme suyu şebekesinin büyük kısmı bitti. Belki de en fazla asfaltı Defne’ye yaptık” diyerek bölge, etnik köken ya da siyasi görüş ayırmaksızın her yerin ihtiyacını dönük çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.
Yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevdiğini bir kez daha önemle vurgulayan Başkan Savaş, “Kimin hangi dine, hangi etnik mensuba ait olduğu benim için önemli değil. Benim için Türk bayrağının alında mutlu yaşayan, yönünü Ankara’ya, Anıtkabir’e dönük olması ve vatandaşlık görevini layıkıyla yerine getirmesi önemli” diyerek eşitlikçi anlayışa sahip olduğunu yineledi.
Başkan Savaş, programın son bölümünde kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalarını açıkladı. Üç bölgede çalışmalarının olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “Antakya Haraparası Mahallesi’nde, Bağrıyanık Mahallesi’nde çalışmalarımız var ilgili bakanlıktan olumlu yanıt alamadık. Ankara’dan yeterli ilgiyi ve desteği göremedik” dedi.
Yıllardır kangren haline gelen çöp sahası sorununa ayrı parantez açan Başkan Savaş, “Sanki biz ayrı milletin ferdiymişiz gibi görmezden gelinen önemli bir sorunumuz var. Bu sorunla baş edemez duruma geldik. Şu anda kullanılan çöp sahasını yakında kapatmak durumundayız. Çünkü o alan 2014 yılından bu yana haddini aşmış durumda. Çünkü o alan insan ve toplum sağlığını etkileyecek duruma geldi” diyerek yakında yapacağı özel bir programla bu konuyu detaylarıyla Hatay halkıyla paylaşacağını duyurdu.
Başkan Lütfü Savaş, programın son kısmında vatandaşlara koronavirüs ile ilgili bir kez daha seslenerek, Alınan tedbirlerin hassasiyetle uygulanması gerektiğini ifade etti ve tüm vatandaşlara sağlıklı günler diledi.
Haber: Seyfettin UYGUN