Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Haseki’nin katılımıyla İl Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın Katılımıyla İl Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen’in katılımıyla Hatay’da iyileşme sürecinde kalıcı konutların yapımı ve kültürel varlıkların ihya ve inşasında gelinen son durumlarla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı İl Koordinasyon Toplantısı 28 Aralık 2023 Perşembe günü gerçekleştirildi.
Toplantının başında 6 Şubat ve devamındaki depremlerde büyük hasar alan Kadim şehir Hatay’ımızın yeniden ihya ve inşa çalışmalarında depremin ilk dakikalarından bu yana Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdasatlı, vatandaşların yaralarının sarılmasında her iki Bakanın gösterdikleri gayret, çaba ve ilgiye bizzat şahit olunduğunun altını çizdi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ayrıca, her iki Bakanın da kendi alanlarında depremden etkilenen illerin eskisinden daha güçlü ve daha güzel hale gelmesi için çalışmalarını yürüttüklerini sözlerine ekleyerek, “Eminiz ki Sayın Bakanlarımız bugün de ilimiz için çok kıymetli müjdelerini bizlerle paylaşacaklardır” diyerek her iki Bakana da Hatay’a gösterdikleri ilgi ve özveriden dolayı teşekkürlerini iletti.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen koordinasyon toplantısında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olduğunu ve 1900’lerin başından bu yana hem karada hem denizde 6 ve üzeri yıkıcı depremler yaşandığını hatırlatarak “Ben, üçüncü derece, dördüncü derece olan yerlerde yaşıyorum, bir şey olmaz. İstediğim gibi hareket edebilirim’ gibi bir söz herhalde hayatta yapılabilecek en hatalı sarf edilen söz olur. Şu anda hocaların söylediğine göre; hareketli 500’e yakın fay hattı var. Her yerde her an olabilir. Biz ona göre hareket etmeliyiz. O yüzden yapı yapacak herkes, ne olur standartlara uygun yapsın” diye konuştu.
Bakan Mehmet Özhaseki, şehir merkezlerini Bakanlığın yapacağını belirterek, “Özellikle şehirlerin merkezini ‘biz yapalım’ diye bir karar aldık. Bunun bir tek sebebi var; bu şehirlerin merkezi bir kere yapılır ve geleceğe miras olarak kalır. Herkes orayı görür. Özellikle de o şehrin kendine has, kendine özgün mimari tarzı var. Yüzyıllardır gelen özelliklerini biz taşıyalım, yapalım, doğru bir şekilde planlayalım ki bu doğru devam etsin. Şehir merkezlerini ve ona açılan ana caddeleri de biz yapma kararı aldık” dedi.
‘Yerinde Dönüşüm’ projesinin hak sahiplerine “750 bin lira hibe ile 750 bin lira da krediyi 2 yıl ödemesiz 10 yıl vade imkanı sunduğunu dile getiren Bakan Mehmet Özhaseki, Hatay’da 102 bin vatandaşın ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine müracaat ettiğini söyledi.
Rezerv alan tartışmalarına da değinen Bakan Mehmet Özhaseki, “Rezerv alanla milletin evini elinden alacaklar, falan yere götürecekler.’ deniliyor. Ne yapacağız o evi? Vatandaşın evini alıp da nereye götüreceğiz? Bu konuda tüm vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Kimsenin hakkı zerre miktar zayi olmayacaktır” vurgusu yaptı.
Daha sonra açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihî dokusu asrın felaketinde büyük hasar gören Hatay’ımızın yeniden ayağa kaldırılması için büyük çaba sarf edildiğini belirterek Hatay Şehir Müzesi güçlendirme sahası ile şehrimizin tarihî ve kültürel miraslarında gerçekleştirilen ihya çalışmalarının yerinde incelendiğini dile getirdi.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy; tarihî Ulu Camii, Kurşunluhan Camii, Ahmediye Camii ve Habibi Neccar Camii ile daha birçok kültürel varlığımızın aslına uygun restorasyon çalışmalarıyla Hatay’ımızın tarihî ve kültürel kimliği ile kentsel hafızasının korunarak gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı.
Bakanlık olarak, depremden zarar gören tescilli taşınmazlara dair yardımların kapsamını genişleterek proje yardımı üst limitini 5 kat, uygulama yardımı üst limitinin de 10 kat artırıldığını, 2023 yılında geri ödemesiz hibe niteliğindeki yardım çalışmalarına da öncelik verildiğini, Hatay’da bugüne kadar 344 adet proje yardımı, 9 adet uygulama yardımı başvurusu alındığını, 3 adet uygulama yardımı yüzde yüz tamamlanmış olup, proje yardımı verilen 43 adet yapıya ise kuruldan geçen bölümlerine göre ödeme gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Bakan Mehmet Nuri Ersoy, depremden zarar gören vatandaşlara ait taşınmaz kültür varlıklarının yeniden ihyası için şu ana kadar yapılan yardım başvurularının tamamının destekleme kararının alındığını ve yardım başvurusu için bize ulaşamayan vatandaşlarımıza da Bakanlık olarak ulaşıldığını ifade ederek, “Hatay’da asrın felaketinin izlerini hızla ortadan kaldırmak ve tarihî miraslarımızı, aslına uygun şekilde yeniden canlandırmak üzere çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz” dedi.
Ayrıca, Antakya’nın özellikle kültür, sanat ve turizm hareketliliğiyle ekonomik olarak tekrar eskisi gibi olması için çalışıldığını belirten Bakan Mehmet Nuri, vatandaşlarımızın içinin rahat olmasını, ifade etti.
Toplantı katılımcıların merak ettiği soruların cevap bulmasıyla sona erdi.