MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ BERNA ÖZLEM ÖZCAN’IN ESERİ ULUSLARARASI ANTOLOJİ SEÇKİ KİTABININ BAHAR BÖLÜMÜNDE KAPAK OLDU!

Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Berna Özlem Özcan’ın çevre duyarlılığı ve özellikle Hatay’ın doğal ve tarihi değerlerine odaklanan çalışmaları uluslararası alanda büyük bir yankı uyandırdı.
Prof. Dr. Berna Özlem Özcan, Adapazarı doğumlu olmasına rağmen 26 yıldır Hatay’da yaşadığını ve kendini Hataylı hissettiğini belirtiyor.
Sanat çalışmalarında, özellikle 6 Şubat 2023 depreminin Hatay üzerindeki derin etkilerini ve bu depremde yaşanan kayıpları ele alıyor.
Prof. Dr. Berna Özlem Özcan, deprem sonrası insanların yaşadığı zorunlu göçü (“Force Migration”) ve memleketlerine geri dönme umudunu eserlerinde yansıtıyor. Bu bağlamda, eserlerinde sıklıkla kullandığı göçmen kuşlar, sıcak yerlere gitmelerine rağmen tekrar geri dönme özellikleriyle depremzedeleri temsil ediyor.
Profesör Özcan’ın bu duyarlı çalışmaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kolorado eyaleti Denver şehrinde yayınlanan ” New Feathers” antoloji kitabının Bahar bölümüne kapak olarak seçildi.
İlk olarak 2024 yılının bahar dergisine kapak olarak yayınlanan eser, daha sonra 2025 Şubat ayında 4 mevsimi içeren daha kapsamlı bir seçki kitabında yer aldı.
Prof. Dr. Berna Özlem Özcan , bu durumun kendisi için çok önemli olduğunu vurguluyor, çünkü eserinde Baharı temsil edecek imgeler kullanmadığını aksine Hatay ilinin yaşadığı felaketin boyutunu imgeleyen kabarmış deniz gibi kasvetli bir atmosferi tercih ettiğini belirtiyor. Ancak kuşların bahar aylarında yuvalarına geri dönmeleri gibi Hatay halkınında yurtlarına geri döndüklerini ifade ediyor.
Bu antoloji kitabı heykel, resim, fotoğraf, şiir, edebiyat ve düz metinler gibi tüm sanat dallarını içeren önemli bir yayın olarak biliniyor. Yıllık olarak yayınlanan bu seçkiye, dünyanın çeşitli ülkelerindeki akademisyenlerin ve sanatçıların çalışmaları dahil ediliyor ve Avrupa Ülkelerinde ve Amerika’nın birçok eyaletinde satışa sunuluyor.
Kitabın içeriğinde, ilkbahar bölümüyle başlanması ve ilk sayfada Prof. Dr. Berna Özlem Özcan’ın adının yer alması, sanatçı için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Ayrıca, kitapta yer alan sanatçıların özgeçmişlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Grafik Bölümü’nün de zikredilmesi, Mustafa Kemal Üniversitesinin uluslararası sanat camiasında tanıtımı açısından da gurur vesilesi.

