Payas’ta Muhtarlar’la bir araya gelen Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Deprem’de 25 binden fazla kaybımız var!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat Depreminde Hatay’dan 25 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın Başkanlığında, 14.11.2023 Salı günü Payas ilçesinde mahalle muhtarlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Yardımcıları, Payas Kaymakamı Kürşad Karaca, İlçe Belediye Başkanı Bekir Altan, ilçede hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile mahalle muhtarları katıldı.
Toplantıd, Vali Mustafa Masatlı, “ Depremde 25 binden fazla kaybımız var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve muhtarlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı; yaralı olanlara da acil şifalar” dilemesiyle konuşmasına başladı.
Yaşadığımız büyük afet sonucu en fazla yıkıma uğrayan ilimizde, yıkımın yaralarının sarılması için Valiliğimiz öncülüğünde belediyelerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile muhtarlarımızın çalışmalarıyla bugüne kadar gelindiği ve ilçe geneli neler yapıldığı, nelerin yapılıyor olduğu ve nelerin yapılacağı, toplantının ana gündemini oluşturdu.
Konuşmalarının başında Valilik ve kurumların çalışma prensiplerinden söz eden Vali Mustafa Masatlı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Değerli muhtarlarımız, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi, vatandaşı merkeze alan, vatandaş odaklı hizmet anlayışına göre çalışan, en ücradaki vatandaşımıza dahi zamanında ve olması gerektiği gibi hizmet götürmeyi esas alan bir yapılanma içerisinde oluşturulan bir sistem. Bu sistemin bir ucunda da demokratik tercihle seçilmiş muhtarlarımız -yani sizler- bulunmaktasınız. Bizler de Valilik olarak bu yapı içerisinde yılda en az iki defa muhtarlarımızla yüz yüze gelerek paylaşılan mevcut sorun ve talepleri, hızlı bir şekilde çözebilmek için belli bir yöntemi izliyoruz. Bugünkü toplantımız da bu sürecin bir ayağını oluşturmaktadır.”
Daha önce Hatay’ın maruz kaldığı 7 büyük depreme atıfta bulunan Vali Mustafa Masatlı, 8. kez yıkılan Hatay’ı ayağa kaldırma sürecindeki sorumluluğun kendilerine düştüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Depremin ilk saatlerinden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve öncülüğünde Bakanlıklarımız, Valiliğimiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte canhıraş bir şekilde 7/24 esaslı bir çalışma süreci içinde olduk. Bugüne kadar ortaya konulan çalışmaların hangi noktaya geldiğini sizler de rahatlıkla gözlemliyorsunuz. İlk günlerin kaotik ve travmatik ortamında bir yudum çorbaya, bir lokma ekmeğe, bir battaniyeye vb. ihtiyaç duyuluyordu. Devletimiz ve yardımsever insanımızın birlikteliğiyle o günleri çok şükür atlattık ve her geçen yaralarımız hızla sarılıyor.”
Tarihinin en büyük afetini yaşayan Hatay’da yapılan çalışmalarda bugünkü gelinen durumla ilgili bilgi veren Vali Mustafa Masatlı; 80 binden fazla binanın yıkımının gerçekleştirildiğini, bunun da 267 bin bağımsız bölüme karşılık geldiğini ifade ederek, 1970’ten bu yana Türkiye’de meydana gelen tüm afetlerin ortaya çıkardığı hak sahipliğinin toplamından daha fazla bir hak sahipliğinin Hatay’da olduğunun altını çizdi ve bu konuyla ilgili çalışmaların da dün itibarıyla bitirildiğini ve net sayının 177.599 olduğunu sözlerine ekledi.
Geçici barınma yerleri hakkında da bilgi veren Vali Mustafa Masatlı; Hatay genelinde çadır kent kalmadığını, bütün vatandaşların kurulan 173 konteyner kente yerleştirildiğini; böylece bu kentlerde 170 bin vatandaşın barındığını belirterek, konteyner kent sayısının 202’ye çıkarılacağını sözlerine ekledi.
Vatandaşların özellikle merak ettiği konuların başında kalıcı konutlar olduğuna vurgu yapan Vali Mustafa Masatlı; “TOKİ Başkanlığınca Hatay genelinde 33 farklı noktada inşaatı başlayan konut sayısı 32.314’tür. 1 ay içerisinde de 3.159 adet konutun daha ihalesi yapılacak; böylece toplamda 36 bine yakın konuta ulaşılmış olunacaktır. Kısmet olursa aralık ayında 5 bine yakın konutu teslim alarak vatandaşlarımızı oraya yerleştiririz” diyerek şunları konuşmasına şöyle devam etti:
“ Ayrıca; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce 14 ilçemizde ihalesi yapılan 6.847 adet köy evinden 2.514’ünün inşaatına başlandı. Geçtiğimiz haftalarda da Altınözü ve Hassa ilçelerimizde 37 adet köy evimizin teslimini gerçekleştirdik. Aralık sonu itibarıyla da 244 adet köy evimizi kırsalda yaşayan hak sahibimize teslim etmiş olacağız. Yine Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 19 etapta 3.521’i ticarî alan; 16.338’i konut olmak üzere toplam 19.758 adet yapının çalışmaları başlamış durumdadır. Bu kapsamda ulaşacağımız hedef 35.000 bağımsız bölüm ve 2 meydan projesidir. Bunların yanında Yerinde Dönüşüm Projelerine vatandaşımızın teveccühü oldukça fazla. Bunda da 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat söz konusudur. Bilindiği üzere yerinde dönüşüm için Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 750 bin TL hibe, faizsiz olmak üzere 750 bin TL de iki yıl ödemesiz 10 yıl ödemeli kredi imkanını, Devletimiz vatandaşımıza sunuyor. Eğer ahır da söz konusuysa kredi 1 milyona TL’ye çıkarılıyor. Dükkan için ise 400 bin TL hibe, 400 bin TL de faizsiz kredi imkanı söz konusu. Bunun ödemesi de aynı şekilde 2 yıl ödemesiz 10 yıl taksitle ödemeli olacak. ”
Hatay’ın bir an önce toparlanıp ayağa kalkması için ekonomik faaliyetlerin artırılmasına dikkat çeken Vali Mustafa Masatlı, “Bu zor süreçte ticari hayatın da sağlanması gerektiğini bildiğimiz için ilk günlerden itibaren prefabrik çarşılara da yoğunlaşarak onların yapımına başladık. Toplamda 6.283 adet planladığımız prefabrik iş yerlerinden 4.258 adedini esnaf ve sanatkârlarımıza teslim ettik. Devletimizin öncülüğünde Valilik olarak her zaman esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Hatay’daki öğrenci sayısına da değinen Vali Mustafa Masatlı, depremde her dört okul binasından birinin hasar gördüğünü, yıkılan ve yıkılacak eğitim binası sayısının 210 olduğunu, 160 binanın güçlendirilmesinin yapıldığını; 216 eğitim binasının da yatırım programına alındığını belirterek şöyle devam etti:
“Buna rağmen okullarımızın açılışının yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirildiğini, deprem öncesi 434 bin olan öğrenci sayısının haziranda 313 bine düştüğünü ve şu an 398 bine ulaştığını, aileler de katıldığında yaklaşık 350 bin insanımızın geri dönüşünün sağlanılmış oldu.”
Vali Mustafa Masatlı, ayağa kalkabilmemizde en önemli alanlardan birinin de sağlık olduğunu ve bu anlayışla Hatay genelindeki yeni yapılan ve yapımı devam eden sağlık tesislerine de değinerek şunları söyledi:
“300 yataklı Defne hastanemizin ameliyathaneleri tamamlanarak tam kapasite hizmete açıldı. 200 yataklı İskenderun Devlet Hastanesi’nin de on-on beş içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. 400 yataklı Antakya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yapımı devam ediyor, aralık ayında hizmete açılacak. Erzin, Payas ve Altınözü ilçelerimiz için de ihaleleri bitirdik, inşaat sürecine geçeceğiz.”
Samandağ, Kumlu, Altınözü ve Belen Hükûmet Konağı projelerinin tamamlandığını söyleyen Vali Mustafa Masatlı, Valilik binasının da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin küçük bir modelini oluşturduğu ve ihale aşamasında olduğu ve diğer ilçelerin hükûmet konaklarının yapımının devam ettiğini belirtti.
Ayrıca havaalanının yapımının devam ettiğini ve ikinci bir pisttin de yapılarak 2024 Haziran’da açılmasının hedeflendiğini; yine Belen yoluna birkaç aya kadar başlanacağına, Payaslı Muhtarları ilgilendiren ve inşaatı 5 yıl kadar sürebilecek olan Hassa-Dörtyol tüneline başlandığını ve bu tünelle beraber bölgenin apayrı bir dinamizm kazanacağını belirten Vali Mustafa Masatlı, Hatay genelindeki küçük sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini; Reyhanlı’da Küçük Sanayi Sitesi’nin yapımı tamamlanarak ayakkabıcı esnafına oraya yerleştirildiğini vurguladı.
Depremde hasar alan kültürel varlıkların ihya ve inşa çalışmalarına da değinen Vali Mustafa Masatlı; “Hasar alan 405 tescilli yapımızın 195’inin enkazı kaldırılmış durumda. 165 sivil mimarî taşınmaz için proje sözleşmeleri imzalandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün koordinesinde bulunan 105 eserden 71’i hasar aldı. Bu eserlerden 30’unda çalışmalar başlarken; 17 eserimizde restorasyon ihale süreci, 24’ünde de keşif çalışmaları devam etmektedir. Bayezid-i Bistâmî Türbesi, Habib-i Neccar Camii, Antakya Ulu Camii gibi önemli kültürel varlıklarımızın restorasyon çalışmaları, yaklaşık bin gün içerisinde bitirilecektir.” diyerek Hatay genelinde altyapı çalışmalarının da hiç durmadan devam ettirildiğini ve bu çalışmaların haziran ayında tamamlanacağını sözlerine ekledi.
“ Millet olarak düştüğümüzde kalkmasını bilmek gibi bir özelliğimizin olduğunu ve bunun da altından kalkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diyen Vali Mustafa Masatlı sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gördüğünüz gibi ihtiyaç neredeyse oraya yoğunlaşarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hep birlikte şehrimizin ihya ve inşası için uğraşıyoruz. Bu konuda muhtarlarımıza da büyük sorumluluk ve görev düşmektedir. Çünkü sizler, Devletimizin mahalle bazında eli, kolu, gözü, kulağısınız. Bu da sorumluluğunuzun ne kadar önemli ve büyük olduğunu gösteriyor. Bu süre zarfında sizlerin de bize destek vererek çok çalışmanız gerekiyor. Birlik beraberlik içerisinde çalışıp ilimize, vatanımıza ve insanımıza, en iyi hizmeti vermeliyi.”
Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmalarından sonra söz alan muhtarlar, sorumlu oldukları mahallelerindeki çalışmalardan bahsedip mahallelerinin eksiklikleri ve ihtiyaçlarının neler olduğunu dile getirdi. Daha sonra muhtarlarla soru cevap kısmına geçilerek ilgili müdürlükler, muhtarların sorularını cevapladı. Muhtarların talepleri not edildi.
Vali Mustafa Masatlı; belirtilen istek ve talepleri ilgili kurumlara not ettirerek gerekli çalışmaların, bir an önce yapılıp konunun ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istedi.
Toplantının, Payas muhtarları olarak kendileri için çok verimli geçtiğini ve halka da olumlu yansımalarının olacağını dile getiren Muhtarlar, “Şu ana kadar yapılan hizmetler için Devletimize ve sizlere tüm içtenliğimizle teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” ifadesinde bulundular.