Psikologlar Derneğinden Hatay Tabip Odasına ziyaret
Hatay Psikologlar Derneği Başkanı Gülşen Filazioğlu ve yönetim kurulu üyeleri Hatay Tabip Odasının yeni Başkanı Dr. Sadık Nazik’i ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ettiler.
Hatay Psikologlar Derneği Başkanı Gülşen Filazioğlu ziyarette yine Açık öğretimden Psikolojik bölümü açılmasının toplum sağlığı için bir tehdit olacağı görüşünü yineledi.
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik’te ait görüşü savunduklarını belirterek, bu bölümün açık öğretimden açılmamasına yönelik mücadele edeceklerini belirttiler.
Psikologlar Derneği Başkanı Gülşen Filazioğlu ile Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik yaptıkları ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdiler:
“İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında örgün öğretim bölümlerinden birisi olan Psikoloji bölümünü Açık Öğretim Fakültesinde de açmaya hazırlanıyor. Bu durum Toplum sağlığı ve Bilimsel eğitim noktasında ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mevcut psikoloji lisans programları gün geçtikçe bilimsellikten uzaklaşıp, niteliksiz hale getirilirken açık öğretimle birlikte bölümü biraz daha itibarsız hale getiriyorlar. Bu durumda bilimsellikten uzaklaşan bir psikoloji eğitimi toplumda büyük zedelenmelere yol açacaktır. Ruh sağlığının toplum sağlığının önemli bir meselesi olması ve yabana atılmaması ve gerçekten dikkate alınması gerektiği şüphe göstermez bir gerçektir. Psikoloji bilimi için en çok önemsenen noktalardan biri de etik kurallardır. Etik kuralların önemsenmesinin en önemli sebeplerinden biri de hem gizliliğin korunması hem de psikoloğun karşıdaki insana zarar vermemesidir. Bu önemli noktalar için verilmesi mutlak zorunlu olan kaliteli bir eğitim ve bununla beraber gelişen farkındalık düzeyinin açık öğretim ile verilecek uzaktan eğitimle gerçekleşmesi mümkün değildir.
Niteliksiz ve bilimsellikten uzak bir psikoloji eğitimi toplum sağlığı için büyük bir tehdittir. Psikoloji bilimi tarafından üretilen ve mesleğin sunumu sırasında kullanılan kuram ve uygulamaların yeterince öğrenilememesi ve içselleştirilememesi durumunda hizmet alanların tamiri mümkün olamayacak ruh sağlığı sorunları yaşamaları, maddi ve manevi kayıplar yaşamaları kesindir.
Bu süreçte toplum sağlığının manevi danışmanlara, yaşam koçlarına, kişisel gelişimcilere ve lisans eğitimini psikoloji alanında yapmamış kişilere bırakılmaması gerektiği ve bunun topluma karşı psikologlar olarak bizim sorumluluğumuz olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Psikologlar yıllardır mesleğin sınırlarını korumak için etik ilkeler doğrultusunda çalışmayı denetleyecek bir meslek yasası talep etmektedirler. Meslek yasasının olmaması psikoloji bilimi ve uygulamalarının niteliğini düşürmektedir. Psikoloji eğitimi almamasına rağmen, hukuki ve bilimsel denetimden geçmeden açılan eğitim programlarından edinilen sertifikalarla alanda kendini psikolog olarak tanıtan kişiler bir denetleme olmaksızın çalışabilmekte dolayısıyla toplum sağlığı riske atılmaktadır. Bu durumla toplumun ruh sağlığını riske atılmaktadır.
Bu açıdan psikologlara ait olan bir meslek bir meslek yasasına çok acil bir şekilde ihtiyaç duyulmakta ve bunu toplumda ne kadar büyük bir boşluk ve denetimsizlik yaratmış olduğunu gözler önüne sermektedir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında mevcut sorunlara çözüm üretilmesi yerine psikoloji eğitiminin açık öğretime indirgenerek tüm bu sorunların daha büyük bir açmaza sürüklenmesini doğru bulmuyoruz. Ve açık öğretim eğitiminin, psikoloji alanındaki mevcut nitelik sorununu daha da çarpıcı hale getireceğini vurguluyoruz.
Açık öğretim ile eğitim verilecek psikoloji bölümü, psikoloji bölümünün itibarsızlaştırılmasına, değersizleştirilmesine ve bilimsellikten uzaklaştırılmasına kapı aralayacaktır. Bu noktada biz Psikologlar Derneği olarak tüm değerli meslektaşlarımızı ve psikolog adaylarını psikolojiye birbirine sahip çıkmaya ve bu konuda mücadele etmek adına mesleklerine sıkı sıkıya tutunup sesimizi daha fazla duyurmaya davet ediyoruz. Sağlık herkese teslim edilemez, Açık Öğretim Psikoloji Bölümü Toplum Ruh Sağlığına yapılan ciddi bir saldırıdır. Bu nedenle; Hatay psikologlar Derneği Yönetim Kurulu olarak;
Psikologlara ait olan bir meslek yasasına çok acil bir şekilde ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha yineliyoruz.
Psikoloji bölümünü nitelik ve bilimsellikten uzaklaştıracak; toplum ruh sağlığının riske atılmasına kapı aralayacak açık öğretimde psikoloji bölümü açılmasına HAYIR diyoruz.”