Soğan Hasadına başladı, Çiftçi de işçi de emeğinin karşılığını istiyor
Amık Ovasında soğan hasadına başlanırken çiftçiler ve işçiler emeğinin karşılığını istiyor.
Dünyada ve Türkiye’de salgın hastalık devam ederken, mevsimlik işçileri çalışmaya, çiftçiler üretmeye ve tüccarlar ürünleri pazara sunmaya devam etmektedir.
Haziran’da bazı yasakların kalkması ile birlikte bizde Amik Ovasında üretim yapan çiftçilerimizi, tarlalarda patates, soğan toplayan mevsimlik işçilerle, çadırlarda iş bekleyen mevsimlik işçilerle, yine çadırlarda yaşamlarını sürdüren mevsimlik işçi çocukları ve patates, soğan alanında iş yapan tüccarlarla görüştük.
Amik Ovasında, Reyhanlı ilçesi Suriye sınırları yakınlarındaki tarlalarda patates ve soğan hasadı yapılmaktadır.
Yine Amik Ovasında Buğday hasadı başladı. Bu sene çiftçiler üretim açısından verimli bir yıl olduğunu belirtiyorlar. Bu verimliliğin kendilerine yansımasını istiyorlar. Yani Soğanın, patatesin gerçek değeri üzerinden satılmasını arzu ediyorlar.
Amik Ovası hareketlendi, yazın sıcağında üretim devam ediyor. Bu üretim alanlarında değerlendirme yapmak için Vatan Partisi Hatay İl Başkanı ve yöneticilerde, mevsimlik işçilerle, çadırlardaki çocuklarla, çiftçi ve tüccarlarla görüşmeler yaptılar.
Vatan Partisi il başkanı Yunus Özgür Yıldırım, Antakya ziraat odası başkanı Mehmet Okay ile de görüşme yaptı.
Çiftçinin, tüccarın, mevsimlik işçilerin sıkıntıları var. Hepsinin derdi bulunmaktadır ama üretim konusunda omuz, omuza ve zorlukları birlikte aşma noktasında hemfikirler. Kimse, kimseye muhalif olmadıklarını, “sorunların ortak” çözüleceğinin altını çiziyorlar. Her şart altında üretimin devam edeceğini açıklıyorlar.
Bu sene verim yüksek, bunun çiftçi, tüccar ve mevsimlik işçiler kendilerine yansımasını istiyorlar. Hatta hükümetin ve muhalefet partilerinin de çözüm konusunda kendileri gibi ortak hareket etmesini ve üretime odaklanmalarını istemektedir.
Siverek’ten gelen işçiler 10 gündür çalışmıyorlar. Gerekçesi ise soğan ve patates fiyatlarının oynak olduğunu ve fiyatların yükselmesi ile ürünlerini sökeceklerini belirtmişler, çalışmaya gelen mevsimlik işçiler zor durumdalar. Yine çadırlarda yaşamlarını zor şartlarda sürdüren, işçiler, kadınlar, hele, hele çocuklar daha zor durumdalar. Çocuklar peşimize düşüyorlar, “Bizleri çekin ve herkes görsün” diyorlar.
Çiftçi ve Tüccar özellikle tarım işçilerinin çok zor şartlarda çalıştıklarını ve onların durumlarının düzeltilmesini istiyorlar.
Patates ve Soğan üreticileri ve tüccarlar ithal kotası ve ihracat konusunda olumlu gelişmeleri desteklediklerini ama diyorlar: “Yeterli değil, ürettiklerimiz iç pazarda tüketilmemesi, ihracat konusunda yeterli olmaması halinde çiftçilerimiz, tüccarlarımız zarar edecektir” diyorlar. Yani iç piyasada ne kadar tüketileceği, tespitini ve diğer ürettiklerinin ihracat yapılmasını öneriyorlar. Bu anlamda hükümet ve odaların ortak çalışma yapmasını öneriyorlar.
Mehmet Okay ( Antakya Ziraat Odası Başkanı).
Soğan ve patates hasadının sonuna yaklaştık. Fiyatlar biraz yükselmeye devam ediyor. Yine buğday hasadı başladı ve devam ediyor. Bu sene verimli olduğunu belirtelim. Buğday’da fiyat olarak olumlu bulduk. Ton başına 2 bin 650 taban fiyat, yine destekleme ise 85 kuruş olarak açıklanmıştır.
Bizim esas sorunumuz ise sıcakların narenciye bahçelerini vurması, bunu da yetkililerle görüşmeler yapıyoruz. Sıcaklar büyük zarar verdi. Kaybımız %80 civarındadır. Umarız hükümet bu noktada çiftçinin zararını karşılar.
Ahmet Keskin ( Mevsimlik İşçi)
Mevsimlik işçiyiz, gördüğünüz gibi oturmaktayız, iş yok, güç, yoktur. Bizler 15 gündür buradayız ve daha tarlalarda çalışmaya başlayamadık. Bizi getiren tüccar ise “Fiyatlar şimdi düşük, biraz yükselsin, soğan ve patatesi o zaman sökmeye başlayacağız” diyor, bizde çadırlarda yatıyoruz. Çocuklarımızla Siverek’ten gelmişiz ve durumumuz iyi değil. Bizim talebimiz devlet bizlere yardımcı olsun. Çadırlarımız, sularımız, tuvaletler hepsi bizim sağlığımıza uygun değildir.
Hasan Bozkaya ( Çiftçi)
Bu sene verim fena değil ama fiyatlar kilosu 1 lira ile 1.5 liraya gitmektedir. Bu fiyatlar bizi kurtarmıyor, patates fiyatı en az 2.5 veya 3 lira olmalıdır. Bunların işçisi, elektrik, sökmesi, diğer girdiler var, bu girdi maliyetleri yüksektir. Yani bu gün sattığımız fiyatlarla kazancımız bulunmuyor. Fiyatlar dediğim şekilde olmazsa biz işçiye, gübre satana, patates söken makineciye borçlu kalırız. Geçen sene yağmurdan, çamurdan ekemedik, bu seneden daha kötüydü. Bu sene verim iyi ama ucuza veriyoruz, ürünümüz tarlada kalıp, çürümesin diye satmaktayız.
Tunahan Kurbay (Tüccar)
Koronavirüs yüzünden herkes etkilendi. Buna çiftçi, işçi ve tüccarlarda etkilenmiştir. Tüccarlar alacağı parayı alamadığından, ya da tarlada aldıkları ürünleri satamadıkları için işçilerin parasını ödeyemiyorlar. Bu durumda ürünlerini aldığımız çiftçi, tarlada çalışan işçilerde mağdur durumda kalıyorlar. Bir haftadır fiyatlarımızda bir yükseliş vardır. Haziran’da lokantalar açılacağı için sebze ve meyve ürünlerine daha fazla talep olacaktır. Bu anlamda fiyatların artacağını bekliyoruz. Fiyatlar artınca insanlar mağduruyetten kurtulacaktır. Biz ülkemize en iyi hizmet vermek istiyoruz. Mallarımızı ederinden satılmasını istiyoruz. Ellerimizdeki malların satılması için ihracatın artırılmasını istiyoruz.
Yunus Özgür Yıldırım ( Vatan Partisi Hatay İl Başkanı)
Hatay Amik Ovasındayız, çiftçilerimizin, işçilerimizin, tüccarlarımızın sorunlarını yerinde dinlemek ve fikirlerimizi iletmek için geldik. İşçilerimiz çalışıyorlar. Pamuk ekimleri devam ediyor, buğday , patates, soğan hasatları devam etmektedir. Haziran itibari ile fiyatların yükseldiğini belirtiyorlar. Bu konuda biraz rahatlamışlar. Yine ihracat yaptıklarını ama halen kotanın olması ve ithalatta yeterli kota konulmadığından şikayet ediyorlar. Genel olarak üretim alanları çok geniştir, çiftçiler üretiyorlar, işçilerimiz çalışkandır. Çiftçilerimiz “Türkiye’ye yetecek üretim yapıyoruz, hatta fazlasını üretiyoruz” diyorlar. Biz Vatan Partisi olarak, üreticinin daha rahat üretmesi için ithalat kotasının yükseltilmesini ve ihracat sorununun üretici ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun yasaların çıkarılmasını ve devletin destek vermesini bekliyoruz. Üreticinin, işçinin ve tüccarın devlet tarafından desteklenmesini ve üretime yatırım yapılmasını öneriyoruz.
HÜSEYİN GÜLER