Yöresel Tatlar Halk Pazarı esnafı : Krizi Dayanışma İle Aşabiliriz!
Hatay’ın İskenderun ilçesinde 81 ilden üretici-esnaf “Yöresel Tatlar Halk Pazarını” açtılar. Halk pazarı Deniz Müzesi yanındaki eski kadın doğum hastanesi yerinde açıldı.
Pazarda yok, yok. Erzurum Çağ Kebabı, Malatya Kayısısı, Trabzon tereyağı, Kayseri pastırma ve sucuğu, Artvin yayla balları, Gümüşhane pestil ve kömeleri, Balıkesir karadut pekmezi ve tahini, Zeytinyağı ve zeytin çeşitleri bulunuyor.
BİZ ASLINDA İSKENDERUN’A KATKIDA BULUNUYORUZ
Halk pazarı esnafları,” İskenderun esnafının tepkisine ve bizim ekmeğimizi elimizden alıyorlar” itirazlarına karşı “Bizler kimsenin ekmeğini elinden almıyoruz. Bizler ülkemizin çeşitli yerlerinden üretilen ürünleri üretici ve esnaf olarak pazarlıyoruz. Marketler gibi ithal mal satmıyoruz. Tamamen yerli ve üretim yapan çiftçinin mallarını satıyoruz” ifadesinde bulunurken ayrıca İskenderun pazarında İskenderunlu öğrencilerin çalıştığını, otellerde kaldıklarını, esnaftan giyim aldıklarını, yine İskenderun esnafının kazandığını dile getirdiler.
Yöresel Tatlar Halk Pazarı 17 -27 Kasım arasında İskenderun’da devam edeceği kaydedilirken, Pazarda pandemi dönemi olduğu için pandeminin kuralları olan temizlik, maske ve mesafaye dikkat edildiğini, Pazara gelenlerinde bu kurallara uymalarını ve Pazarda kesinlikle kalitesiz mal satmadıklarının altını çizdiler.
PAZARA KATILAN ESNAFLARIMIZIN ÇOĞU ÜRETİCİDİR
Yöresel Tat Pazarı Koordinatörü Hasan Doğan, 81 ilin tatlarını birleştirip, İskenderun’da halka sunduklarını aktarırken şu bilgileri paylaştı:
“Bizim amacımız değişik yerlerdeki ürünleri değişik yerlerde halka sunmaktır. İzmit’in pişmaniyesi, Malatya kayısısı, Trabzon peyniri, gibi buradaki firmaların çoğunluğu üretici firmadır. Yine gittiğimiz yerlerden gençler burada çalışmaktadır. Özellikle öğrencilerimiz var. 12 Gün boyunca çalışıp, ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Gelen esnaflarımız otellerde kalıyorlar, berberine gidiyor, giyimciden alışveriş yapıyor, bunlar bulundukları illere katkılarıdır. Bakın pandemi döneminde en çok etkilenen sektör bizim sektördür. Çoktandır bundan ötürü pazarlar yasaktı, yasaklı döneminde bizim üretici esnafımız ciddi sıkıntılar çektiler. Pandemi kurallarına dikkat ediyoruz ve halkımızı pazarımıza bekliyoruz.”
PAZARDA İSKENDERUN ESNAFI DA BULUNUYOR
Murat Baytar, Erzurum mutfağı ile katılırken, meşhur cağ kebabını getirdiğini belirterek, şunu da ekledi: “ Hatay yemekleri meşhur ama bizimde yemeklerimizi de tatmalarını istiyoruz. Biz Erzurum Cağ kebabı ile katıldık. Erzurum kavurmasını Hataylıların tatmasını istiyoruz. Umarız bizim bu yemeklerimizden İskenderunlular tadar ve beğenir.”
Trabzon’dan katılan ”Mustafa Pillioğlu, Trabzon peynir ve yağı ile pazara katılırken, ürünlerinin tamamen doğal ve kaliteli olduğunu söyledi.
İskenderun kadın esnaflarda Halk Pazarına katılırken, işlerinin iyi gitmesini temenni ettiler. İskenderun esnafı ile bölgeden gelen esnafların olumsuz tutum içinde olmalarını istemediklerine vurgulayan kadın esnaflar, “Üreticimiz, esnafımız ve tüketicimiz bir kriz döneminden geçiyorlar, bu anlamda hepimizin sağduyulu olmasını ve dayanışma içinde olmalarını talep ediyoruz” açıklamasında bulundular.
Sezgin Yıldız Elazığ ilinden pazara gelirken, bölgenin ürünlerini tamamı pazarda bulunduğuna dikkat çekerek “Bizim bölümde Malatya, Elazığ ve Gümüşhane ürünleri bulunuyor” dedi.
ÜRÜNLERİMİZİ KENDİ BAHÇE VE ÇİFTLİKLERİMİZDEN GETİRDİK
Mustafa Polat, Balıkesir ilinden katılırken, Karadut pekmezi ve tahin sattığını , ürünlerinin Ürünlerinin yerli ve temiz olduğunu aktarırken, “Biz Balıkesir ilinden katılıyoruz, Balıkesir’in ürünleri olan karadut pekmezi, nar ekşisi, damla sakızı, çocuklar için keçiboynuzu pekmezi bulunmaktadır. Covid 19 kurallarına uyarak halkımıza hizmet veriyoruz . Pandemi dolaysıyla herkes dikkat etmeli, maskesini, mesafesini, temizliğine dikkat ederek, pazarımıza gelmelerini rica ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin diğer illerinden pazara mallarını getiren esnaf, bu dönemde ayakta kalmak için bir mücadele zamanı olarak değerlendirirken, Kar etmekten çok, ellerindeki malların satılmasını ve hayatlarının devam etmesini istediklerini dile getirdiler.
Enes Eroğlu, Kayseri ilinden geldiğini belirtirken, ürünlerinin kendi üretim alanlarından hazırlandığını vurgulayarak Pazar hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Biz tanıtım amaçlı Türkiye’nin fuarlarını geziyoruz. Biz on yılık bir firmayız, kendi çiftliklerimizden ürünlerimizi hazırlamaktayız. Bu ürünler, pastırma, sucuk, mantı ve çemendir. Üretim, tanıtım ve halka satışımızı kendimiz yapmaktayız. Pazarlarda ellerimizle hazırladığımız ürünlerin halkın tatmasını istiyoruz. Biz kendimizin yemediği bir ürünü halka satmıyoruz. Bu ilkemizi kurulduğundan bu güne sürdürmekteyiz. İskenderun halkı sıcak kanlı, ilginden son derece memnunuz, bizler Türkiye’nin geçtiği süreçten bizlerde geçiyoruz. Herkesi etkilediği gibi bizleri de etkiledi. Bizler ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu günleri hep beraber, dayanışma içinde atlatacağız, bu bir geçiş dönemi önümüzde daha güzel günler olacağına inanıyorum. Sabırlı olmalıyız.”
HÜSEYİN GÜLER