MKÜ REKTÖRÜ VEYSEL EREN TARIM ÖĞRETİMİNİN 179. YILI KUTLAMASINA KATILDI:
YAPAY ZEKA TARIMDA YENİ BİR ÇAĞIN HABERCİSİ!
Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen ‘Tarım Öğretiminin 179. Yılı Kutlaması’na katılan Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, konuşmasında yapay zekanın tarımda yeni bir çağın habercisi olduğunu söylediı.
Yapay zekanın, toprağın ve ürünün analizinden verimliliği artıracak yöntemlerin geliştirilmesine kadar her alanda tarımı yeniden şekillendireceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, “Bu dönüşüm sadece üretim miktarını değil, aynı zamanda doğal kaynakların korunmasını, çiftçinin refahını ve geleceğin güvence altına alınmasını da sağlayacak” dedi.
Bilimsel Başarılarla Tarıma Katkı Sağlayan TÜBİTAK Projeleri
Rektör Eren, konuşmasında Mustafa Kemal Üniversitesinin son üç yılda kaydettiği bilimsel ilerlemelere de değinerek, özellikle Ziraat Fakültesi’nin TÜBİTAK projelerindeki başarılarını, bölgenin tarımsal potansiyeline katkı sağlama ve karşılaşılan sorunlara çözüm bulma konusundaki aktif rolünü vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“2023 yılında 13 olan TÜBİTAK projesi sayısı, 2024 yılında 30’a yükseldi. Bu projeler, bölgedeki tarımsal sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyor ve tarım sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Bu projelerde 2023 yılında Ziraat Fakültesi, toplam 13 TÜBİTAK projesinden 3’ünü üstlendi. 2024 yılında sunulan ve kabul edilen 30 projenin 11’i Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirildi. Bu, üniversitedeki projelerin üçte birinden fazlasını temsil ediyor. Bu projeler, bölgedeki tarımsal problemlere çözüm üretmeyi hedefliyoruz.”
Tarımla içli dışlı bir yaşam sürdüğünü ve çiftçi çocuğu olduğundan da bahseden Rektör Eren, kendi çocukluğundan örnek vererek, Annesinin ve Babasının tarlada ve ahırda yaptıkları her işte onlara yardım ettiğini ve tarımı onlardan öğrendiğini ve bu deneyiminin, tarımın önemini ve değerini anlamasında büyük rol oynadığını kaydetti.
Teorik Bilgi ve Saha Çalışmaları: Mesleğin Geleceği
Programda konuşan Hatay Vali Yardımcısı Resul Yıldırım da öğrenilen teorik bilginin saha çalışmalarıyla geliştirilmesi gerektiğini ve öğrencilerin kendi gelişimleri adına çaba harcadıklarında ziraat mühendisliği mesleğinin yeniden hak etiği değere ulaşacağını ifade etti.
Eğitim ve Tarım Politikalarının Önemi
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mert ise şöyle konuştu:
“Hedefimiz yakaladığımız bilimsel başarıları daha yüksek seviyelere taşımaksa tarım politikalarını da ona göre belirlememiz gerekiyor. Bu politikaların toplumda belli bir yer edinebilmesi, anlam kazanabilmesi ve uygulanabilmesi için ana uygulayıcı unsur olarak tarımcıların eğitimi büyük bir önem kazanıyor.”
Sektörün Zorlukları ve Umut Dolu Mesajlar
Hatay’daki ilgili kurum temsilcilerinin de birer konuşma yaptığı programda genel olarak sektörün karşılaştığı zorluklara dikkat çekilirken, aynı zamanda çözüm üretme ve geleceği şekillendirme konusunda umut dolu mesajlar verildi.
Depremde Hayatını Kaybedenlerin Anısına Ney Dinletisi
Program öncesinde, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Doç. Dr. Adem Bozkurt’un ney dinletisi katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Ayrıca, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden personel ve öğrenciler, ney eşliğinde isimlerinin video görüntüleriyle salona yansıtılmasıyla anıldı.
Yeni Laboratuvarlarla Tarım Eğitimine Destek
Program Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren tarafından yeni prefabrik laboratuvarların anahtarlarının Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mert’e teslimi ile sona erdi. Programa Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter, akademik ve idari kadro ile çok sayıda öğrenci katıld